ΣΕΠΚ

Η μεγάλη της Ελλάδος σχολή (η προπονητική)

Η μεγάλη της Ελλάδος σχολή (η προπονητική)

Είπαν "αντίο" σε αυτούς που έφυγαν, "ευχαριστώ" σε αυτούς που πρόσφεραν και "μπράβο" σε αυτούς που πέτυχαν. Ήταν μια βραδιά για τους προπονητές από τους... προπονητές. Διαβάστε τι δήλωσαν Μπαρτζώκας, Πεδουλάκης και γιατί συγκινήθηκαν όλοι με τον Βασίλη Γκούμα.

Ήταν μια βραδιά με συγκίνηση (για αυτούς που "έφυγαν" το 2013), περηφάνεια (για αυτούς που πέτυχαν) και αισιοδοξία. Μια βραδιά αφιερωμένη στους Έλληνες προπονητές, με οικοδεσποτη τον ίδιο τον ΣΕΠΚ.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη: πολιτικοί, προπονητές, παλαίμαχοι, παράγοντες, διαιτητές, παίκτες, δημοσιογράφοι, συγγενείς και φίλοι. Έδωσαν όλοι το παρών για να αποχαιρετήσουν αυτούς που έφυγαν, να τιμήσουν αυτούς που πρόσφεραν και να χειροκροτήσουν αυτούς που πέτυχαν.

Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες προπονητές νίκησαν την εσωστρέφεια της εποχής. Βγήκαν από τα σύνορα και πέτυχαν. Στέκονται πλέον στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, δημιουργώντας τη δική τους σχολή. Αυτό είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποιος μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επανίδρυση των Σχολών Προπονητών απο τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Απευθυνόμενος, δε, στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, εξέφρασε την ανάγκη για την διεξαγωγη της Σχολής Α' κατηγορίας, αλλά και την υποχρεωτική επιδειξη της κάρτας προπονητή στα παιδικοεφηβικά. "Γιατί μόνο έτσι θα είμαι σίγουροι ότι οι προπονητές που δουλεύουν με μικρούς αθλητές θα είναι καταρτισμένοι και θα επιδεικνύουν την συμπεριφορά που απαιτείται στις περιστάσεις" όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που εν συνεχεία ευχήθηκε "καλή χρονιά, με υγεία, τύχη και ήθος".

Όταν ο Γκούμας... απέτυχε

Η βραδιά ξεκίνησε με μια γερή δόση συγκίνησης καθώς ο ΣΕΠΚ τίμησε τις οικογένειες του Γιώργου Αμερικάνου, του Γιώργου Κολοκυθά, του Φίλιππου Συρίγου και του Χρήστου Τζαμάλη, που έφυγαν από τη ζωη τη χρονιά που μας πέρασε. Αμέσως, όμως, προσπάθησε να φέρει την ισορροπία ο Βασίλης Γκούμας, που έχει πάντα μια ιστορία να πει. Θυμήθηκε την πρωτη του αποστολή, με συμπαίκτη τότε τον Γιώργο Κολοκυθά, τις μάχες που είχαν οι δυο τους για το ποιος θα έχει τον Τρόντζο στη δική του πλευρά του γηπέδου, ενθυμόμενος οτι "τότε δεν είχαμε συστήματα" όπως είπε σε ένα ακροατήριο γεμάτο... προπονητές.

Ο Βασίλης Γκούμας γνωστός για το χιούμορ και τις ιστορίες του, προσπάθησε να χαλαρώσει το κλίμα, αλλά αυτή ήταν μια από τις σπάνιες φορές που απέτυχε. Η πιο έντονη στιγμή της βραδιάς ήταν ακριβώς στα τελευταία του λόγια, όταν πρόλαβε να πει συγκινημένος: "είναι εκεί πάνω ο Φαίδωνας, ο Γιώργος ο Αμερικάνος, ο Γιώργος ο Κολοκυθάς... Θα συναντηθούμε και πάλι για να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε..."

Μπαρτζώκας: "Το αξίζουν περισσότερο από μένα"

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης βράβευσε για την προσφορά τους στο μπάσκετ τον πολύπειρο προπονητή Βαγγέλη Νικητόπουλο, τον παράγοντα Γιάννη Κουτραφούρη και την παλαίμαχη μπασκετμπολίστρια Άννι Κωνσταντινίδη. Ακόμη τιμήθηκαν οι προπονητές που σημείωσαν κάποια ατομική ή ομαδική διάκριση την περασμένη σεζον.

Όπως δηλαδή ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε την Ευρωλίγκα και "προπονητής της χρονιάς" στην ίδια διοργάνωση, ο Γιώργος Μπαρτζώκας που κέρδισε ένα ζεστό χειροκρότημα όταν είπε ότι "θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες του, που αξίζουν το ίδιο, αν όχι και μεγαλύτερο μερίδιο από μένα". Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στους Έλληνες προπονητές και στα κεκτημένα τους, ενώ απέδωσε και τα εύσημα στον Αργύρη Πεδουλάκη, αλλά και στον Φωτη Κατσικάρη για την πολύ καλή τους δουλειά.

Πεδουλάκης: "Ναυτιλία και... μπάσκετ"

Βραβεύτηκε ακόμη ο Φώτης Κατσικάρης (προπονητής της χρονιάς στο Eurocup) που εκείνη τη στιγμή πετούσε για Ισπανία, αλλά και ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο πρωτος Έλληνας τεχνικός που κατακτά το πρωτάθλημα μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. "Το ελληνικό μπάσκετ έχει προοδεύσει. Παλιά λέγαμε 'εχεις καλό ξένο, έχεις καλή ομάδα', ενώ τώρα έχουμε φτάσει να λέμε 'έχεις καλούς Έλληνες, έχεις σίγουρα καλή ομάδα" τόνισε χαρακτηριστικά. "Ο Γιώργος (Μπαρτζώκας) άνοιξε το δρόμο για όλους μας, αλλά όλοι οι προπονητές σε όλα τα επίπεδα έχουν καταφέρει πολλά. Να συνεχίσουμε έτσι, διότι η Ελλάδα για δύο πράγματα θα διακρίνεται παγκοσμίως: για την ναυτιλία και το μπάσκετ".

Θερμό χειροκρότημα κέρδισε η κόρη του Γιώργου Κετσελίδη που παρέλαβε το βραβείο για τον πατέρα της που βρίσκεται στο Λίβανο, αλλά και ο Κώστας Μουρούζης ο οποίος με έντονη φωνή επλεξε το εγκώμιο του Έλληνα προπονητή. Τιμήθηκαν ακόμη ο Μάνος Μανουσέλης για το χάλκινο μετάλλιο με την Παίδων και όλοι οι προπονητές που κατέκτησαν πρωτάθλημα, ή άνοδο με την ομάδα τους. Και κάπως έτσι έκλεισε η βραδιά με ευχαριστίες, με αφιερώσεις και με ευχές για νέες επιτυχίες την επόμενη χρονιά σε έναν από τους ελάχιστους κλάδους που ανθίζουν στην Ελλάδα παρα την κρίση και τα προβλήματα.

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ