ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Η καψούρα του Σπανούλη και ο κόκκινος ουρανοξύστης

Ο Βασίλης Σπανούλης
Ο Βασίλης Σπανούλης EUROKINISSI SPORTS

Το Περιστέρι διέψευσε τον Σερ Αλφ Ράμσι, ο Γιώργος Μπαρτζώκας διέψευσε τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς κι ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει τα θέματα της μπασκετικής επικαιρότητας.

Ο Σερ Αλφι Ράμσι, που οδήγησε την Αγγλία στην κατάκτηση του μοναδικού - και στοιχειωμένου εδώ και 57 χρόνια-τίτλου στην ιστορία της είπε κάποτε μια μεγάλη και σοφή κουβέντα.

Μεγάλη και σοφή μέσα στην απλοϊκότητα της, απλώς δεν την υιοθετεί ο Βασίλης Σπανούλης!

Ο συχωρεμένος Άγγλος μάνατζερ, ο οποίος παρεμπιπτόντως τη σεζόν 1979-80 πέρασε ως τεχνικός διευθυντής από τον Παναθηναϊκό άφησε ως παρακαταθήκη την ατάκα «Never change a winning team», που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι «ομάδα που νικά δεν αλλάζει».

Αλλάζει και παραλλάζει, ιδού η απάντηση του Βασίλη Σπανούλη!

Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσω ότι τη σεζόν 2022-23 το Περιστέρι δεν νίκησε, αλλά... νίκησε!

Το οξύμωρο σχήμα εξηγείται διότι οι λεγάμενοι ναι μεν δεν έγιναν βασιλιάδες, ωστόσο παρέμειναν πρίγκιπες και μάλιστα έγιναν πιο γαλαζοαίματοι από κάθε άλλη φορά στην ιστορία τους!

Έπαιξαν στον τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, έσυραν τον Παναθηναϊκό σε πέντε ημιτελικούς, σκούπισαν τον ΠΑΟΚ στη σειρά των μικρών τελικών, βγήκαν τρίτοι στην BasketLeague, έμειναν επτά πόντους μακριά από τους 16 του Basketball Champions League και πάει λέγοντας.

Τρεις κι ο κούκος!

Πάει λέγοντας, αλλά και πάει... φεύγοντας!

Σοβαρολογώ διότι από τη δωδεκάδα που παρέταξε το Περιστέρι στις 10 Ιουνίου στο τελευταίο ματς της σεζόν με τον ΠΑΟΚ, έχουν ξεμείνει στην ομάδα τρεις παίκτες: ο Λεωνίδας Κασελάκης, ο Στέλιος Πουλιανίτης και ο Κώστας Μπιλάλης.

Τρεις κι ο κούκος, που λένε!

Οι υπόλοιποι εννέα έγιναν... μπουχός και μολονότι στο σύγχρονο αθλητικό περιβάλλον δεν ευδοκιμούν και πολύ οι παίκτες-σημαίες, αυτή η μαζική φυγή προξενεί μια κάποια έκπληξη.

Οι λόγοι ποικίλλουν, αλλά ως επί το πλείστον αφορούν το ταμείο, που ούτως ή άλλως πέρυσι ξεχείλωσε!

Ο Μάρκους Ντένμον ο οποίος αμείφθηκε με συμβόλαιο 300.000 ευρώ θα επιστρέψει στην Κίνα όπου έχει αγωνισθεί επί τέσσερις σεζόν για το συμβόλαιο του ενός εκατομμυρίου.

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο θέλει να κεφαλαιοποιήσει τα εν Ελλάδι πεπραγμένα του και να παίξει στην Ευρωλίγκα.

Ο κορυφαίος σέντερ της περυσινής σεζόν, Μίρο Μπίλαν τσέπωσε ένα διετές συμβόλαιο 600.000 ευρώ στην Μπρέσια.

Ο Ιαν Χάμερ τραβάει κατά Ιαπωνία μεριά.

Ο Δημήτρης Μωραΐτης έλαβε ευμενή προαγωγή στον Παναθηναϊκό, στον οποίο επέστρεψε μετά τον τετράμηνο δανεισμό του και ο Νίκος Χουγκάζ.

Οι Θερμοπύλες του Λεωνίδα

Αποχώρησαν επίσης ο Αλέκσα Ραντάνοβ και ο Νίκος Περσίδης, αλλά τουλάχιστον παρέμεινε ο τίμιος Κασελάκης, ώστε ως (όνομα και πράγμα) Λεωνίδας να φυλάει τις Θερμοπύλες!

Στο μεταξύ και εφόσον ο Στέλιος Πουλιανίτης κρίθηκε παραμένων σχηματοποιήθηκε το λεγόμενο backcourt της ομάδας με την απόκτηση τεσσάρων τέσσερις γκαρντ: του Τζέιλεν Χαντς από τον ΠΑΟΚ, του Κένι Γουίλιαμς στον τρίτο ελληνικό σταθμό του έπειτα από τον Κολοσσό και την ΑΕΚ, του Eλάιζα Μήτρου-Λονγκ που θα φορέσει μια τέταρτη φανέλα ελληνικής ομάδας μετά από εκείνες του ΠΑΟΚ, του Απόλλωνα Πατρών και του Άρη και του Τζόε Ράγκλαντ με τον οποίο έχει καψούρα ο Σπανούλης!

Σπανούλης: «Κοιτάζω τον Ράγκλαντ»

Το εννοώ αυτό διότι θυμάμαι ότι το βράδυ της 11ης του περασμένου Οκτωβρίου, όταν είχα την τιμή να τον φιλοξενώ στην εκπομπή «PickN’ Roll» της CosmoteTv ο προπονητής του Περιστερίου παρακολουθούσε με έκδηλο ενδιαφέρον από το κινητό τηλέφωνο του τη ζωντανή εξέλιξη ενός αγώνα.

«Τι κοιτάς;» τον ρώτησα.

«Τον Ράγκλαντ» μου απάντησε!

Κοίταξα κι εγώ από περιέργεια και συνειδητοποίησα πόσο δίκιο είχε: στο συγκεκριμένο ματς της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του BCL στον οποίο η Χάποελ Χολόν νίκησε την Οστάνδη με 88-83, ο 34χρονος γκαρντ σε 36 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα σκόραρε 31 πόντους, μοίρασε 13 ασίστ, κατέβασε τέσσερα ριμπάουντ, έκανε τρία κλεψίματα και έβγαλε 43 βαθμούς στον δείκτη αξιολόγησης!

Ως γνωστόν, ο Σπανούλης είναι τόσο ψυχάκιας με το μπάσκετ, ώστε παρακολουθεί τα πάντα και τους πάντες απανταχού της γης: τον ήξερε εδώ και χρόνια, τον αντιμετώπισε τη σεζόν 2014-15 (όταν ο λεγάμενος αγωνιζόταν στην Αρμάνι Μιλάνο), τον είχε κοζάρει, τον γουστάρει και τώρα τον πήρε στη δούλεψη του.

Από αυτή τη δούλεψη του έφυγαν και δυο από τους συνεργάτες του στον πάγκο: ο Σάββας Καμπερίδης που εντάχθηκε στο επιτελείο του Εργκίν Αταμάν στον Παναθηναϊκό και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

Στον αντίποδα παρέμεινε ο Κώστας Χαραλαμπίδης ο οποίος θα είναι ο πρώτος τη τάξει συνεργάτης του Σπανούλη και θα πλαισιωθεί κι από άλλον έναν ή δυο συνεργάτες.

Ο Μπίλαν και ο... Κρίστιτς

Αυτή τη στιγμή το Περιστέρι είναι μια ομάδα που βρίσκεται στο στάδιο της ανακατασκευής και βασικά επείγεται για να βρει τον διάδοχο του Μπίλαν και να θωρακίσει τη ρακέτα της.

Α, να μην το ξεχάσω: ένα πουλάκι μού είπε ότι αυτές τις μέρες παραθερίζει στο Παλιούρι της Χαλκιδικής ο Νέναντ Κρίστιτς, αλλά, διάβολε, έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που βγήκε στη σύνταξη και δεν τον κόβω για να επιχειρήσει ένα comeback!

Κάθε παίκτης και δη ένας βαρύς ψηλός μοιάζει με λαχείο, άλλωστε και ο Κροάτης δεινόσαυρος στην αρχή της σεζόν αμφισβητήθηκε και μάλιστα είχε τεθεί θέμα αντικατάστασης του, αλλά στη συνέχεια βρήκε τα πατήματα του και είχε τα double-double για πρωινό!

Ο...ουρανοξύστης του Μπαρτζώκα

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στα... γομάρια και στους δεινόσαυρους της ρακέτας, ομολογώ ότι περιμένω με μεγάλη αγωνία τη συγκατοίκηση του Νίκολα Μιλουτίνοβ με τον Μουστάφα Φαλ στον... ουρανοξύστη που ανεγείρει εν Πειραιεί ο αρχιτέκτων Γιώργος Μπαρτζώκας!

Twintowers, λέμε!

Ζω για τη στιγμή που για οποιονδήποτε λόγο-ακόμη και για πλάκα- ο προπονητής του Ολυμπιακού θα τους βάλει να παίξουν μαζί!

Εντάξει αστειεύομαι, αυτό μάλλον δεν θα συμβεί, αλλά προφανώς εκείνος που δεν θα αισθάνεται και πολύ άνετα, θα είναι ο Εντι Ταβάρες, ο οποίος στα επερχόμενα ματς με τους Πειραιώτες δεν θα μπορεί να φύγει από το παρκέ ούτε για να πάει προς νερού του!

Οι Twin Towers του ΝΒΑ και το φλερτ με τον Σαμπόνις

Αυτή η υπόθεση πάντως έχει υπόβαθρο από το παρελθόν και δεν αναφέρομαι στον Χακίμ Ολάζουον και στον Ράλφ Σάμπσον που αποτέλεσαν το πρώτο τέτοιο δίδυμο και μάλιστα στην πεντάδα των Ρόκετς, ούτε σε εκείνο το οποίο συγκρότησαν ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον και ο Τιμ Ντάνκαν στους Σπερς.

Αναφέρομαι και στον Ολυμπιακό, αλλά και στον Παναθηναϊκό για τους οποίους ωστόσο ένα τέτοιο tandem έμεινε σε φιλολογικό επίπεδο και εμπίπτει στην κατηγορία των «whatif».

Τι θα συνέβαινε άραγε εάν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Αρβιντας Σαμπόνις δεχόταν την πρόταση του Ολυμπιακού και ικανοποιούσε το όνειρο του Γιάννη Ιωαννίδη για να τον ζευγαρώσει με τον Παναγιώτη Φασούλα;

Εντέλει ο Σαμπόνις δεν ήλθε στην Ελλάδα ούτε τότε, ούτε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν προσπαθούσε να τον ψήσει για την ΑΕΚ ο Μάκης Ψωμιάδης!

Τα πειράματα του Ιωαννίδη

Ο «Ξανθός» ωστόσο ικανοποίησε το απωθημένο του για μια πανύψηλη πεντάδα έστω κι αν αυτό συνέβη άπαξ: στο Τουρνουά LegrandTrophy στη Λιμόζ, όπου έβαλε τριάρι τον Ρόι Τάρπλεϊ, τεσσάρι τον Ντράγκαν Τάρλατς και πεντάρι τον Φασούλα.

Το αποτέλεσμα; Χάθηκε η μπάλα!

Παινευόταν γι αυτό το σχήμα ο Ιωαννίδης, όπως επίσης και για την τριπλέτα από τριάρια την οποία έφτιαξε στο AllStarGame του 1998 στην Πάτρα όπου έβαλε στο 3 τον Αλβέρτη, στο 4 τον Στογιάκοβιτς και στο 5 τον Καρνισόβας!

Οι τρεις τους σκόραραν μαζί 74 πόντους και η ομάδα της Ευρώπης νίκησε τους Αμερικανούς με 127-108.

Ο Παύλος, ο Φασούλας και το «όχι» του Παβλίσεβιτς

Η υπόθεση των TwinTowers απασχόλησε και τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1993, όταν ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του Φασούλα που είχε φύγει, κατόπιν προσφυγής, από τον ΠΑΟΚ...

Τότε ο Παναθηναϊκός είχε ως κολώνα του τον Στόγιαν Βράνκοβιτς και ο Ζέλικο Παβλίσεβιτς επέμενε ότι δεν ήταν δυνατή η συνύπαρξη του με τον «Πάνι», ο οποίος εντέλει ντύθηκε στα κόκκινα.

Μέσα στον φρενήρη ρυθμό της μπασκετικής επικαιρότητας, καταλήγω με άλλες τρεις επισημάνσεις άσχετες με όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως...

Το χατίρι του Μεσίνα

Τελικά η καινοτομία που εισήγαγε ο Ανταμ Σίλβερ το 2020 με τη διεξαγωγή του Play-inTournament όχι μόνο έπιασε τόπο, αλλά έγινε και εξαγώγιμο προϊόν στην Ευρώπη.

Από τη νέα σεζόν αυτή η φόρμουλα θα εφαρμοσθεί και στη EuroLeague ικανοποιώντας κιόλας το χρόνιο αίτημα του Ετορε Μεσίνα για να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων που θα συμμετέχουν στην postseason από οκτώ σε δέκα.

Ο προπονητής της Αρμάνι Μιλάνο επέμενε στην αύξηση με το σκεπτικό ότι από τη στιγμή που από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ οι 16 συμμετέχουν στην postseason, το σύστημα της ΕuroLeague με την πρόκριση των 8 από τις 18 είναι άδικο.

Και τώρα βεβαίως πάλι οκτώ ομάδες θα περνάνε στα playoffs αλλά τουλάχιστον αποκτούν σημασία και νόημα η ένατη και η δέκατη θέση της κανονικής περιόδου.

Ο Πουγιόλ του μπάσκετ και ο Γιάννης της ΑΕΚ

Έχω επίσης μεγάλη περιέργεια σχετικά με το τι θα καταφέρει στον πάγκο της Μπαρτσελόνα ο... Πουγιόλ του μπάσκετ, κατά κόσμον Ρότζερ Γκριμάου, όπως επίσης και σε ποια πίστα θα τραγουδήσει στη νέα σεζόν ο Σαρούνας Γιασικέβιτσους...

Αντιθέτως ο συμπατριώτης του Γκριμάου που παρεμπιπτόντως έγραψε ιστορία ως ο πρώτος και ο μόνος Καταλανός ο οποίος κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ μού έλυσε την απορία..

Τον Πλάθα εννοώ, που διευκρίνισε ότι λέγεται Τζοάν και όχι Χουάν, αλλά δεν τον χαλάει να τον λέμε και Γιάννη!

Δυαρίζει ακόμα ο Μωραΐτης;

Μια απορία μού μένει ακόμη και αφορά τον νεόκοπο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, Δημήτρη-Ραφαήλ Μωραΐτη...

Μολονότι στο σύγχρονο μπάσκετ έχουν καταργηθεί αυτές οι ταμπέλες των θέσεων, πώς θέλει να συστήνεται και να ταυτοποιείται ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου, της ΑΕΚ, του Κολοσσού και του Περιστερίου;

Ως comboguard ή ως άσος που -όπως τον... εγκαλεί γελώντας ο Σωτήρης Μανωλόπουλος- παρασύρθηκε και άρχισε να δυαρίζει;

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ