ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Στο κελί 33 της ΑΕΚ ο Πλάθα

Ο Ζοάν Πλάθα
Ο Ζοάν Πλάθα EUROKINISSI SPORTS

Ο Χοάν Πλάθα είναι και με τη βούλα ο νέος προπονητής της ΑΕΚ και ο Βασίλης Σκουντής σκιαγραφεί το προφίλ ενός πολύ ξεχωριστού ανθρώπου...

Τα έγραψε όλα σχετικά με τον Χοάν Πλάθα πριν από λίγες ώρες ο Στέφανος Μακρής.

Όλα ή σχεδόν όλα, διότι εκτός από τον προπονητή Πλάθα, υπάρχει και ο άνθρωπος Χοάν (όπως προφέρεται το όνομα του στην καταλανική γλώσσα), πάει να πει αυτός που κρύβεται (αλλά φανερώνεται πολύ συχνά) κάτω από το κοστούμι ή τη φόρμα της προπόνησης...

Το εννοώ αυτό, διότι πέρα από την έφεση στα ποσταρίσματα, την αδυναμία στους Stretch-4, την έμφαση στους γκαρντ που βάζουν την μπάλα στο παρκέ και την απαιτητική προσέγγιση στην άμυνα, ο νέος προπονητής της ΑΕΚ φημίζεται και για κάμποσα άλλα πράγματα που τον ταυτοποιούν ως προσωπικότητα και υπογραμμίζουν τη στάση ζωής του.

Α, για να μην το ξεχάσω: ασφαλώς έχει ενδιαφέρον και πιστώνεται στη στόχευση της Ένωσης το γεγονός ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει εσχάτως στο ποδόσφαιρο, οι Ισπανοί προπονητές δεν είναι συχνοί θαμώνες στο ελληνικό μπάσκετ.

Η πλατεία και η βιβλιοθήκη

Άνοιξε τον δρόμο ο Τσάβι Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό, τον ακολούθησε ο Λουίς Κασιμίρο στον Προμηθέα, εν συνεχεία αρίβαρε ο Κούρο Σεγούρα (Ιωνικός, ΑΕΚ) και τώρα σκάει μύτη ο Πλάθα με την προσδοκία να μεγαλώσει και να αναβαθμίσει την κιτρινόμαυρη ... πλατεία.

Το γράφω αυτό διότι αυτό σημαίνει στα ελληνικά το επώνυμο του (Plaza)...

Η πρόσληψη του Καταλανού προπονητή βάζει σε ασυνήθιστους μπελάδες και σε επί πλέον δαπάνες την ΑΕΚ: όχι επειδή ο Πλάθα θα ζητήσει λαγούς με πετραχήλια για να στελεχώσει το ρόστερ του, αλλά διότι η ΚΑΕ θα πρέπει να φροντίσει να του αγοράσει μια βιβλιοθήκη, η οποία δεν γίνεται κιόλας να ‘ναι αδειανή και απλώς να καλύπτει δίκην ταπετσαρίας και ντεκόρ τους τοίχους!

Τι εννοώ;

Ο Πλάθα είναι αυτό που λέμε ένας άνθρωπος του πνεύματος και μάλιστα ντουμπλ φας!

Δεν περιορίζεται, δηλαδή, στον ρόλο του αναγνώστη, του... βιβλιοφάγου και του ιδιοκτήτη μιας τεράστιας και ανεκτίμητης συλλογής εκδόσεων, αλλά είναι κιόλας ο ίδιος συγγραφέας βιβλίων που δεν έχουν σχέση με το μπάσκετ, χώρια η δεδηλωμένη αγάπη του προς την ποίηση.

Λογοτέχνης, μαθές!

Βεβαίως η ΑΕΚ τον προσέλαβε και θα τον πληρώνει για να επιλέξει τους σωστούς παίκτες, να καταστρώσει τα κατάλληλα πλάνα και να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες, όχι για να οργανώσει μια έκθεση βιβλίου, αλλά κι αυτή δεν είναι κακή ιδέα!

Το ξύπνημα και οι κουβέρτες

Το βέβαιο είναι πως το μυθιστόρημα που έγραψε το 201, μεσούσης της θητείας του στην Ουνικάχα Μάλαγα, θα φανεί πολύ χρήσιμο εάν κάποια στιγμή συνειδητοποιήσει ότι οι παίκτες του παίζουν σαν κοιμισμένοι!

Ο λόγος; « Φέρει τον τίτλο «Despertar a tiempos», όπερ μεθερμηνευόμενον «Να ξυπνάτε νωρίς»!

Δεν ξέρω, ωστόσο, τι σόι εφαρμογή μπορεί να έχει το λογοτεχνικό πρωτόλειο του που εκδόθηκε το 2006 και τιτλοφορείται «Las Mantas de Angelina» («Οι κουβέρτες της Αγγελίνας», διότι εάν οι παίκτες χρειάζονται και βαριά σκεπάσματα για να απολαύσουν τον ύπνο τους, ε, τότε την έκατσε τη βάρκα!

Ο Easy Rider και οι φυλακές

Εκτός από τα βιβλία, ο 60χρονος προπονητής αποτελεί και μια κόπια του Φιλ Τζάκσον: είναι κι ελόγου του ένας «Easy Rider» που (όπως ο ενδεκάκις πρωταθλητής του ΝΒΑ) καβαλάει τη Harley-Davidson του και σουλατσάρει στα πέριξ.

Πλάκα πλάκα εκτός από τα στοιχεία του Τζάκσον, μέσα του ενυπάρχουν και εκείνα του Μάικλ Μαλόουν: τα δεύτερα δεν έχουν να κάνουν με την αγάπη του στις μοτοσικλέτες, αλλά με το γεγονός ότι –όπως και ο δαφνοστεφής εδώ και τρεις ημέρες προπονητής των Νάγκετς- έχει εργασθεί ως υπάλληλος σε σωφρονιστικό κατάστημα!

Ναι, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να βοηθήσει την πολύτεκνη οικογένεια του, παράτησε το βουλκανιζατέρ του πατέρα του και έπιασε δουλειά στις φυλακές της Γέιδα, μάλιστα κτύπαγε κάρτα εκεί επί 14 συναπτά έτη!

Όλα αυτά βεβαίως πρόλαβε και τα έγραψε εδώ η Νίκη Μπάκουλη, στις 18 Ιανουαρίου του 2014 φιλοτεχνώντας με άρτιο και εξαιρετικό τρόπο το πορτρέτο του, σε ανύποπτο (για το ελληνικό μπάσκετ) χρόνο.

Τα δυο ταμπού που γκρέμισε

Η σέλα της μοτοσικλέτας, τα ράφια της βιβλιοθήκης και τα κελιά των φυλακών διαμόρφωσαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, αλλά στο τέλος της ημέρας ο Πλάθα δεν παύει να είναι ένας προπονητής, που μοστράρει κιόλας στο παλμαρέ του δυο τίτλους του EuroCup, τους οποίους κατέκτησε το 2007 με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2017 με την Ουνικάχα Μάλαγα.

Αμ’ αυτό πάλι;

Ο Πλάθα, μολονότι είναι γέννημα θρέμμα Καταλανός, γκρέμισε τα ταμπού και αξιώθηκε να καθίσει στον πάγκο της Ρεάλ επί τέσσερις σεζόν, μία ως ασίσταντ και τρεις ως πρώτος προπονητής!

Σε πείσμα της εσωστρέφειας από την οποία διέπονται κατά το μάλλον ή ήττον οι Ισπανοί προπονητές-και σε μια εποχή που τέτοιες επιλογές ήταν σπάνιες- ο Πλάθα τόλμησε να γκρεμίσει άλλο ένα ταμπού...

Είναι ένας ρέκτης ο οποίος τόλμησε να περάσει τα σύνορα της πατρίδας του και να καθίσει στον πάγκο πρώτα της Ζαλγκίρις Κάουνας (2012-13), ύστερα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (2018-2020) και τώρα της ΑΕΚ.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: μαζί του δεν θα πλήξουμε!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ