BASKETBALL ANALYSIS

Ζουάν Πλάθα: Η φιλοσοφία του νέου τεχνικού της ΑΕΚ

Ο Χοάν Πλάθα
Ο Χοάν Πλάθα EUROKINISSI SPORTS - ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει την φιλοσοφία του νέου τεχνικού της ΑΕΚ, Ζουάν Πλάθα. Η ανάδειξη νεαρών παικτών όπως ο Γιουλ και ο Σατοράνσκι, τα συχνά ποσταρίσματα, τα Stretch-4, τα γκαρντ που μπορούσαν να βάλουν την μπάλα στο παρκέ και η απαιτητική προσέγγιση στην άμυνα.

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις της σύγχρονης ιστορίας της, αφού ανακοίνωσε τον Ζουάν Πλάθα. Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήθελε στην επέτειο των 100 χρόνων να έχει ένα μεγάλο όνομα στην άκρη του πάγκου, καταφέρνοντας τελικά να πείσει τον Ισπανό τεχνικό.

Ο Πλάθα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που θα καθίσουν ποτέ στον πάγκο της ΑΕΚ, έχοντας ένα πολύ βαρύ βιογραφικό. Η τριετία του στην Ρεάλ (2006-2009), η 5ετία στην Μάλαγα (2013-2018), το ένα πρωτάθλημα Ισπανίας και δύο EuroCup που έχει στην συλλογή του το αποδεικνύουν.

Το SPORT24 παρουσιάζει την φιλοσοφία του Καταλανού τεχνικού, η οποία ώθησε την “Ένωση” να τον κυνηγήσει πολύ μέχρι να τον πείσει.

Ο Γιουλ, ο Σατοράνσκι και ο… Σαμπόνις

Υπάρχει ένα πράγμα που πιστώνεται ο Ζουάν Πλάθα: Δεν έχει πρόβλημα να δώσει χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς παίκτες. Αυτό ήταν ένα από τα πράγματα που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση της ΑΕΚ να τον προσεγγίσει, αφού στο ρόστερ προστέθηκαν ήδη τρεις νεαροί παίκτες (ο 21χρονος Νετζήπογλου, ο 22χρονος Καράμπελας και ο 23χρονος Χατζηδάκης).

Ο Πλάθα ήταν αυτός που το μακρινό 2007 άρχισε να ενσωματώνει στο ροτέισον της Ρεάλ τον (τότε) 20χρονο Σέρχιο Γιουλ, μέχρι που την σεζόν 2008/09 του έδωσε έναν πραγματικά μεγάλο ρόλο. Την επόμενη τριετία (2009-2012) που πέρασε στην Καχασόλ, δεν δίστασε να δώσει σταδιακά το κουμάντο της ομάδας στον 19χρονο Τόμας Σατοράνσκι, βοηθώντας στην εξέλιξη του Τσέχου.

Ο Καταλανός τεχνικός αρέσκεται στο να δίνει ευκαιρίες. Το ίδιο έκανε με τον Ζόαν Σάστρε στην Καχασόλ, με τον έφηβο Ντομάντας Σαμπόνις στην Μάλαγα - πριν ο Λιθουανός πάει στο Κολέγιο του Γκονζάκα (και τελικά στο NBA) - με τον Αλμπέρτο Ντίαθ στην Μάλαγα σε ηλικία 21 ετών, ακόμα και με τον άγουρο Βίνι Οκούο στην Μάλαγα.

Οι καθαροί πόιντ γκαρντ και οι παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν

Κλασικός Ισπανός τεχνικός, ο Ζουάν Πλάθα θέλει πάντα να έχει τουλάχιστον έναν κλασικό οργανωτή στο παιχνίδι του, που θα ορίζει το τέμπο ενός αγώνα. Στην Ρεάλ είχε τον Ραούλ Λόπεζ, τον Κερέμ Τουντσερί και (για ένα διάστημα), τον Πέπε Σάντσεθ. Στην Καχασόλ τον Σατοράνσκι και τον Ερλ Κάλογουεϊ. Στην Μάλαγα τον Γκρέιντζερ και τον Μάρκοβιτς, στην Ζενίτ τον Φίλιπ Σκραμπ.

Παράλληλα ωστόσο ο Καταλανός τεχνικός θέλει να έχει ψηλά γκαρντ που μπορούν να συνδυάσουν εκτέλεση με δημιουργία. Αυτό ζητούσε από τον Ζόραν Ντράγκιτς και τον Τάιρον Έλις στην Καχασόλ, από τον Τσέμι Ουρτασούν στην Καχασόλ και την Μάλαγα, τον Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς στην Μάλαγα και τον Ματέους Πονίτκα στην Ζενίτ.

Είναι γεγονός ότι για αρκετά χρόνια ο κόουτς Πλάθα έχτιζε ισορροπημένες περιφέρειες, με ξεκάθαρους ρόλους. Ήθελε έναν οργανωτή στην θέση του πόιντ γκαρντ και τουλάχιστον έναν scoring γκαρντ στο πλευρό του (Μπούλοκ στην Ρεάλ και για μία σεζόν στην Καχασόλ, Καουκένας στην Ζάλγκιρις, Νέντοβιτς στην Μάλαγα, Χόλινς στην Ζενίτ). Την ίδια στιγμή ωστόσο, ανά διαστήματα έδειξε να βάζει νερό στο κρασί του όσον αφορά την στελέχωση της περιφερειακής του γραμμής.

Το πλέον ξεκάθαρο παράδειγμα της ευελιξίας που έδειξε το πλάνο του ο Πλάθα ήρθε την διετία 2015-2017, όταν έφτιαξε μία γραμμή γκαρντ με τρεις παίκτες που ως κύριο προσόν την εκτέλεση (Νέντοβιτς, Τζαμάρ Σμιθ και Έντουιν Τζάκσον την σεζόν 2015/16, με τον Κάιλ Φογκ να παίρνει την θέση του Τζάκσον το 2016/17). Την τελευταία του σεζόν στην Μπέτις (2020/21) προσέγγισε μάλιστα ακόμα πιο διαφορετικά τον τρόπο που στελέχωσε την γραμμή των γκαρντ του, έχοντας παρέα τους (ύψους 1.75 μέτρων) Τι Τζέι Κάμπελ και Τζερόμ Ραντλ.

Ο κόουτς Πλάθα ανά διαστήματα άλλαζε και τον τρόπο που έπαιρνε επιθέσεις από τους γκαρντ του. Σε γενικές γραμμές θέλει αρκετό Pick and Roll και προσπάθεια να βρεθεί η έξτρα πάσα. Για μία περίοδο στην Μάλαγα ωστόσο ενέταξε στην φιλοσοφία του off screen plays (συστήματα με σκριν για σουτέρ) αρχικά για χάρη του Ράιαν Τούλσον την σεζόν 2014/15 και στην συνέχεια για χάρη του Νέντοβιτς (και του Σάλιν) την τριετία 2015-2018.

Οι Back to the basket σέντερ, τα Stretch-4 και τα τριάρια που ποστάρουν

Στην στελέχωση της περιφερειακής του γραμμής ο Πλάθα έχει δείξει ανά διαστήματα ευελιξία. Στην στελέχωση της frontline του ωστόσο ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση, αφού ζητάει συγκεκριμένα πράγματα, ακολουθώντας το πλάνο του.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε όλη την καριέρα του Καταλανού τεχνικού είναι ότι θέλει να έχει τουλάχιστον έναν σέντερ στο ρόστερ του με ικανότητα να ποστάρει σε πολύ καλό επίπεδο. Από το 2006 - στην πρώτη του ευκαιρία ως πρώτος προπονητής στην Ρεάλ - μέχρι το 2020/21 - στην τελευταία του δουλειά στην Ρεάλ Μπέτις - είχε πάντα τουλάχιστον έναν σέντερ με ικανότητα στο Post Up παιχνίδι.

Από τον Φελίπε Ρέγιες και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο στην Ρεάλ, στον Πολ Ντέιβις στην Καχασόλ, στον Ντάριους Λαβρίνοβιτς στην Ζάλγκιρις και στους Στίματς, Γκολούμποβιτς, Κούλι, Χέντριξ, Μούσλι, Όμιτς, Σερμαντίνι, Όγκουστιν στην Μάλαγα, αλλά και τους Ρέινολντς, Αγιόν και Άιβερσον στην Ζενίτ, ο κόουτς Πλάθα ήθελε να έχει παίκτη να ακουμπήσει την μπάλα στο post και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο. Ο Καταλανός τεχνικός αρέσκεται στο να περνάει την μπάλα στο Post και να ανοίγει χώρους, ενώ ταυτόχρονα βάζει τους άλλους παίκτες σε κίνηση, για να έχει επιλογές στην επίθεση.

Την ίδια στιγμή, οι ομάδες του κόουτς Πλάθα είχαν πάντα Stretch-4 στα ρόστερ τους. Στην Ρεάλ υπήρχε ο Ερβέλ, στην Καχασόλ ο Σαβάνοβιτς, ο Κατελίνας, ο Τέπιτς και ο Λούκα Μπογκντάνοβιτς, στην Ζάλγκιρις ο Κριστόφ Λαβρίνοβιτς, στην Μάλαγα ο Κάνερ-Μέντλι, ο Τζεφ Μπρουκς, ο Γουίλ Τόμας και ο Κέιλεμπ Γκριν. Στην Ζενίτ ο Μάρκο Σιμόνοβιτς, ο Τζάρεντ Ούτχφ, ο Τιμ Αμπρομάιτις και ο Ζούμπκοβ.

Η στελέχωση των θέσεων 4 και 5 από τον κόουτς Πλάθα ήταν συγκεκριμένη με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τον Φραν Βάσκεθ. Τον πιο versatile ψηλό που έχει περάσει από τα χέρια του, με ικανότητα να αγωνιστεί σε θέσεις 4 και 5, να ανοίξει το γήπεδο με το σουτ του και να προστατεύσει το καλάθι. Παίκτες σαν τον Βάσκεθ όμως δεν… βγαίνουν κάθε μέρα.

Την ίδια στιγμή, στην θέση του σμολ φόργουορντ συνήθιζε να έχει παίκτες που μπορούσαν μεν να ανοίξουν το γήπεδο με το σουτ τους σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση), αλλά και με ικανότητα στο Post Up παιχνίδι. Στην Ρεάλ είχε τον Μούμπρου, στην Καχασόλ τον Κίρκσεϊ, στην Ζάλγκιρις και την Μάλαγα τον Κουζμίνσκας, στην Μάλαγα τον Σουάρεθ. Κοινό στοιχείο αυτών των τεσσάρων ότι ενώ δηλώνονταν σμολ φόργουορντ, είχαν την ικανότητα να ανέβουν σε θέση πάουερ φόργουορντ.

Από τα χέρια του Πλάθα έχουν περάσει και γκαρντ/φόργουορντ που η ταυτότητά τους έγραφε… σουτέρ (Γουίνστον στην Ρεάλ, Βασιλειάδης, Σαλίν και Βαζίνσκι στην Μάλαγα). Συνήθως όμως προτιμάει να έχει παίκτες που μπορούν να βάλουν την μπάλα στο παρκέ.

Η απαιτητική αμυντική προσέγγιση

Έχοντας επιλέξει να έχει βαριά κορμιά στην θέση σέντερ, ο κόουτς Πλάθα προσάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια και την φιλοσοφία του στην άμυνα. Η λογική των αλλαγών σχεδόν αποφεύγεται από τον Καταλανό τεχνικό στο Pick and Roll για να μην εκτεθούν οι ψηλοί του. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο από τις θέσεις 1 έως 3, που συχνά μπορεί να επιλέξει αυτή την λογική.

Η άμυνα που έπαιζαν συνήθως στο Pick and Roll οι ομάδες του νέου τεχνικού της ΑΕΚ ήταν είτε δυναμικό Hedge Out (ο ψηλός βγαίνει δυναμικά στον χειριστή της μπάλας), είτε show and recover (κάτι σαν soft Hedge Out), είτε ακόμα και Push (Ο ψηλός κολλάει στον σκρινέρ και δίνει χώρο στον περιφερειακό). Το θέμα ωστόσο είναι τι γίνεται σε δεύτερο χρόνο.

Ανάλογα με το σημείο που γίνεται το Pick and Roll, αυτό ενεργοποιεί τις περιστροφές των ομάδων του κόουτς Πλάθα. Συνήθως, ο παίκτης που ήταν στις 45 μοίρες στην δυνατή πλευρά κάνει Jump to the ball, πηγαίνει δηλαδή προς την μπαλα για να κλείσει χώρους στον χειριστή, δίνοντας χρόνο στους συμπαίκτες του να καλύψουν τους αντιπάλους του. Όταν βέβαια υπάρξει πάσα στον παίκτη που μαρκάρει αυτός που δίνει βοήθεια, τότε χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση και σωστές περιστροφές για να μην εκτεθεί η άμυνα.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναφερθεί ότι ο κόουτς Πλάθα δεν θα διστάσει να εφαρμόσει άμυνες ζώνης. Άμυνες που ξεκινούν με πρες καθυστέρησης και καταλήγουν σε μία ζώνη 2-3, με τους γκαρντ αρκετά ψηλά για να πιέσουν την μπάλα. Μία κλασική ισπανική άμυνα δηλαδή.

Ένας απαιτητικός προπονητής, σε ένα απαιτητικό πρότζεκτ

Ο κόουτς Πλάθα έχει δείξει το έργο του στις ομάδες του εδώ και χρόνια. Είναι ένας προπονητής που έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων με την φιλοσοφία του και τον τρόπο που προσεγγίζει τακτικά τα παιχνίδια. Είναι ένας απαιτητικός προπονητής και ετοιμάζεται να αναλάβει ένα απαιτητικό πρότζεκτ, αυτό της ΑΕΚ.

Η “Ένωση” έπαιξε τα ρέστα της με τον Καταλανό τεχνικό. Ήθελε ένα μεγάλο όνομα που θα εμπνεύσει τους πάντες στην άκρη του πάγκου και βρήκε τον τρόπο να πείσει τον Πλάθα να την αναλάβει. Η δουλειά όμως τώρα αρχίζει για τους “κιτρινόμαυρους”, που πρέπει αντίστοιχα να στελεχώσουν το ρόστερ τους, ψάχνοντας - μαζί με τον Πλάθα - για παίκτες που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το μοντέλο που έχουν ονειρευτεί οι δύο πλευρές.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ