EUROLEAGUE

Η φάση είναι... πρόκριση

Η φάση είναι... πρόκριση

Γιατί η Φενέρμπαχτσε (έχει λόγους να) πανηγυρίσει την πρόκριση στα playoffs, ποια είναι τα καλύτερα σερί του ΤΟΡ16 και τι έχουν να πουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για όλα αυτά;

Επειδή είμαστε κακομαθημένοι, ως Έλληνες, θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσουμε δυο τρία πράγματα, πριν καταλήξουμε στο γιατί η Φενέρμπαχτσε πανηγύρισε εν εξάλλω την πρόκριση στα playoffs, από τ ο βράδυ της Παρασκευής (20/3) και τη νίκη επί της Αρμάνι . Βλέπετε, για κάποιους αυτό το γεγονός από μόνο του, είναι επιτυχία. Για την ημεδαπή, είναι... απλά μια πρόκριση -και μάλλον τα πράγματα δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Εν πάση περιπτώσει, ας κάνουμε focus στο θέμα μας.

Η Φενέρ ανήκει στη λίστα των μετεχουσών στη Euroleague, από καταβολής διοργάνωσης. Δηλαδή, από τη σεζόν 2001-02. Αν σας ρωτούσαμε πόσες φορές έχει παίξει στα playoffs, τι θα απαντούσατε; Κάντε μια μαντεψιά, έτσι για το καλό. Και περιττό να σας πούμε ότι ανέκαθεν άνηκε στους big spenders, που θα έλεγαν και στις ΗΠΑ (εδώ τους λέμε γαλαντόμους ή χουβαρντάδες), δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων να ξοδεύονται στο βωμό της διάκρισης, που δεν ήλθε ποτέ -έως τώρα.

Λοιπόν, δύο είναι οι συμμετοχές των πρωταθλητών της γείτονας σε playoffs. Η πρώτη ήταν την αγωνιστική περίοδο 2004-05, οπότε με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο, πέρασαν το σκόπελο της κανονικής περιόδου, με ρεκόρ 50% (7-7), όσο ήταν και αυτό του ΤΟΡ16 (της σύντομης εκδοχής αυτού που υπήρχε τότε, εξ ου και το 3-3) για να βρεθούν απέναντι της την ΤΣΣΚΑ και να τεθούν εκτός, με "σκούπα".

Η δεύτερη και τελευταία, αφορούσε τη σεζόν 2007-08, οπότε με κόουτς τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, έφτασαν στο 6-8 για ρεκόρ στην κανονική περίοδο, παρ' όλα αυτά πέρασαν στο ΤΟΡ16 όπου με 3-3 απέκτησαν το δικαίωμα στα playoffs. Εκεί έπεσαν πάνω στη -κραταιά τότε- Σιένα και έμειναν πάλι, με τη χαρά της συμμετοχής (τους "σκούπισαν" και οι Ιταλοί).

Πράγμα που σημαίνει, ότι αυτή είναι η τρίτη πρόκριση. Λέτε να είναι και η τυχερή;

Το βέβαιο μέχρι τώρα, είναι πως η Φενέρμπαχτσε έχει το καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας της, αλλά και το μεγαλύτερο σερί του ΤΟΡ16, στη γενικότερη παρουσία της στη διοργάνωση, αλλά και εν συγκρίσει με όλους τους ανταγωνιστές της φέτος. Με τη νίκη επί της Αρμάνι, έφτασαν το 8-0 στη δεύτερη φάση της Euroleague και καλύτερο από αυτό δεν υπάρχει. Παρεμπιπτόντως, είχε και ένα 6-0 στην κανονική περίοδο.

Συνολικά, η ΤΣΣΚΑ είναι αυτή που 'χει πανηγυρίσει τις περισσότερες διαδοχικές νίκες. Ήταν 15, από την αρχή της χρονιάς έως... την επίσκεψη στο ΣΕΦ, για το ΤΟΡ16 και περιέλαβε ένα 10-0 στη regular season και ένα 5-0 στην εκκίνηση του ΤΟΡ16.

Ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης, που πήγε στο ΟΑΚΑ, προερχόμενη από ένα 5-0, το οποίο έληξε. Στο 5-0 έφτασε και η Μπαρτσελόνα, με το 73-77 που πανηγύρισε στην Kombank Arena του Βελιγραδίου, επί του Ερυθρού Αστέρα. Παρεμπιπτόντως, οι "μπλαουγκράνα" είχαν και ένα 8-0 στην κανονική περίοδο, αλλά... who cares; Για αυτό και θα συνεχίσουμε με τη Μακάμπι, του 5-0 από τη 2η έως την 6η ημέρα του ΤΟΡ16

Το καλύτερο σερί του Ολυμπιακού, στην ίδια χρονική περίοδο, ήταν το 4-0 της αρχής, νούμερο που έφτασαν και από την 6η έως την 9η αγωνιστική της φάσης. Τώρα, βρίσκεται στο 0-2 και είναι η πρώτη φορά φέτος που έχασε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική, ματς.

Ο Παναθηναϊκός έχει για πικ το 3-0 που ξεκίνησε στην 5η αγωνιστική και ολοκλήρωσε στην 7η, με την Αναντολού Εφές να 'χει περιοριστεί σε δυο 2-0, με τελευταίο εκείνο της 5ης και 6ης ημέρας. Πριν τη Νίζνι, βρισκόταν στο 0-4 και αυτό ήταν ό,τι χειρότερο έχει ζήσει μέσα στην τρέχουσα σεζόν. Ένα 2-0 έχει πάρει και η Λαμποράλ Κούτσα, στην 7η και την 8η αγωνιστική και άλλος που να 'χει (τουλάχιστον) ζευγαρώσει επιτυχίες, δεν υπάρχει. Τι υπάρχει; Το 0-8 της Γαλατασαράι που είναι το χειρότερο όλων.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ