ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει βρει θησαυρό στο πρόσωπο του Χάμερ

Ο Ίαν Χάμερ με την φανέλα της ΑΕΚ
Ο Ίαν Χάμερ με την φανέλα της ΑΕΚ INTIME

Ο Ίαν Χάμερ πήρε από το χέρι την ΑΕΚ και την οδήγησε στην νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ, παίζοντας σε όλες τις θέσεις, δείχνοντας ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην “Ένωση” φέτος. 

Ο Ίαν Χάμερ ήρθε στα μέσα της σεζόν στην ΑΕΚ για να κλείσει τρύπες στην άμυνα. Πρακτικά η “Ένωση” τον τράβηξε από την απόσυρση, αφού - όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στην συνέντευξή του στο σάιτ της ομάδας - είχε σκεφτεί να σταματήσει το μπάσκετ. Όπως φαίνεται όμως από την αρχή της σεζόν, έχει πολύ μπάσκετ μέσα του.

Η ΑΕΚ πήρε μία σημαντική νίκη με 72-67 επί του ΠΑΟΚ, παίζοντας τρομερό μπάσκετ στο δεύτερο ημίχρονο. Και σημείο αναφοράς ήταν ο 32χρονος Αμερικανός, ο οποίος έκανε σχεδόν τα πάντα στο γήπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ, τελειώνοντας τον αγώνα με 17 πόντους, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κόψιμο και μόλις 1 λάθος σε 35 λεπτά συμμετοχής. Ίσως τελικά να μην έκανε σχεδόν τα πάντα. Ίσως τελικά έκανε τα πάντα.

Έπαιξε σε όλες τις θέσεις

Ο Χάμερ δηλώνεται ως πάουερ φόργουορντ. Κάποια στιγμή στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ έπαιξε στην θέση του. Στην πραγματικότητα όμως δεν είχε ξεκάθαρη θέση. Έπαιζε όπου του ζητούσε ο Στέφανος Δέδας, περνώντας - χωρίς υπερβολή - από όλες τις θέσεις.

Ο Χάμερ έπαιξε ως σέντερ. Έπαιξε ως πάουερ φόργουορντ. “Κατέβηκε” σε θέση σμολ φόργουορντ στο τρομερό τρίτο δεκάλεπτο της ΑΕΚ έχοντας στο πλευρό του τους Κουζέλογλου και Γκρίφιν κάτω από το καλάθι. Κάποια στιγμή πέρασε και στην θέση του σούτινγκ γκαρντ, αφού στο παρκέ εισήλθε και ο Φιλιππάκος. Και - όποτε κρίθηκε αναγκαίο - είχε και τον καθιερωμένο ρόλο του: Κατέβαζε την μπάλα για να ξεκουραστεί ο Κίνο Κολόμ.

Δεν συναντάει εύκολα κάποιος παίκτες που πράγματι περνούν και από τις 5 θέσεις σε έναν αγώνα. Ο Χάμερ όμως κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή αυτό το παράδοξο, δίνοντας λύσεις σε άμυνα και επίθεση στην “Ένωση” σε όλο το ματς. Δεν είπε κανείς ότι είναι ο... ΛεΜπρόν Τζέιμς. Είναι όμως ένας φιλότιμος παίκτης, που έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βοηθήσει. Και αυτό κάνει.

Σημείο αναφοράς σε άμυνα και επίθεση

Ο Χάμερ είναι ο παίκτης της ΑΕΚ που μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα από τον καθένα σε κάθε συνθήκη και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αυτό το δείχνουν και τα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout.

Ξεκινώντας από την επίθεση, σύμφωνα με το InStat Scout, ο Χάμερ σκόραρε κόντρα στον ΠΑΟΚ με τους εξής τρόπους:

Κοψίματα προς το καλάθι: 4 πόντοι
Πικ εν Ρολ όπου ρόλαρε προς το καλάθι: 4 πόντοι
Post Up: 2 πόντοι
Catch and Shoot (σουτ από στάση): 3 πόντοι
Επιθετικό ριμπάουντ: 2 πόντοι

Ο Χάμερ τελείωσε τον αγώνα μεν με 17 πόντους. Ήταν όμως υπεύθυνος για άλλους 8 πόντους, οι οποίοι προήλθαν από δικές του ασίστ. Κοινώς, συνολικά πρόσφερε 25 πόντους.

Το θέμα ωστόσο στην περίπτωσή του ήταν τι έκανε στην άλλη πλευρά του παρκέ. Εκεί που οι αριθμοί του είναι ακόμα πιο εντυπωσιακοί.

Σύμφωνα λοιπόν με το InStat Scout, ο Χάμερ κλήθηκε να μαρκάρει ως πρώτος αμυντικός 14 κατοχές και δέχθηκε συνολικά μόλις 7 πόντους, δηλαδή 0.5 ανά κατοχή. Από τις αυτές τις 14 κατοχές, ο Χάμερ έκανε κλέψιμο στις 4 από αυτές, ενώ οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν συνολικά 3/10 σουτ όταν ο πιο κοντινός αμυντικός ήταν ο Αμερικανός. Ήταν δε εξαιρετικός στην άμυνα στο Πικ εν Ρολ, αφού δέχθηκε μόλις 2 πόντους σε 7 κατοχές! Το γράφημα του InStat Scout με τις άμυνες που κλήθηκε να παίξει ο Αμερικανός είναι επίσης ενδεικτικό της αμυντικής του παρουσίας:

Οι προσπάθειες των παικτών του ΠΑΟΚ όταν ο κύριος αμυντικός ήταν ο Χάμερ
Οι προσπάθειες των παικτών του ΠΑΟΚ όταν ο κύριος αμυντικός ήταν ο Χάμερ INSTAT SCOUT

Οι ανεβασμένες μετοχές, το συμβόλαιο και ο Δέδας

Η απόκτηση του Χάμερ είναι λογικό να πιστώνεται στον Στέφανο Δέδα, ο οποίος αποκάλυψε παράλληλα ότι ήδη “ψήνει” τον Αμερικανό για να μείνει και την επόμενη σεζόν. Οι όποιες συζητήσεις βέβαια είναι λογικό να πρέπει να περιμένουν για μία σειρά από λόγους. Από τα 17 ban που υπάρχουν μέχρι το γεγονός ότι ο έμπειρος φόργουορντ έχει ανεβάσει ξανά τις μετοχές του και είναι λογικό να θέλει να βγει στην αγορά.

Όπως και να έχει, αυτό δεν αλλάζει τον κομβικό ρόλο του στην ΑΕΚ. Όπως δεν γίνεται να μην σταθεί κάποιος στην προσαρμοστικότητα που έχει δείξει ο Στέφανος Δέδας, ο οποίος μην έχοντας τους Ανγκόλα και Παππά κόντρα στον ΠΑΟΚ, ουσιαστικά έχτισε την “Ένωση” γύρω από τα στοιχεία του Αμερικανού. Η 5αδα Κολόμ, Πετρόπουλος, Χάμερ, Κουζέλογλου, Γκρίφιν είχε +20 στον δείκτη +/-, με την ΑΕΚ να σημαδεύει συνεχώς στο Πικ εν Ρολ στον ΠΑΟΚ, αλλάζοντας συνεχώς τον ψηλό που έκανε το σκριν, αν και το βασικό σημείο αναφοράς ήταν ο Χάμερ.

Η φετινή ΑΕΚ έχει πολλά προβλήματα, εντός και εκτός παρκέ. Χτίστηκε σε λάθος βάσεις. Την ίδια στιγμή όμως, είναι σίγουρα εξαιρετικός ο τρόπος που έχει διαχειριστεί μέχρι στιγμής το υλικό του ο Στέφανος Δέδας, δοκιμάζοντας σχεδόν.. τα πάντα όταν αλλάζει το ροτέισον, προκειμένου να φτάσει στην νίκη. Και, πολλές φορές, όλα αυτά ξεκινούν από τον Χάμερ.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ