ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: "Είμαι στο 80% των δυνατοτήτων μου, υπάρχουν κι άλλα να κάνω"

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo pauses before an NBA basketball game against the Indiana Pacers, Friday, Jan. 27, 2023, in Indianapolis. (AP Photo/Darron Cummings)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo pauses before an NBA basketball game against the Indiana Pacers, Friday, Jan. 27, 2023, in Indianapolis. (AP Photo/Darron Cummings) Ⓒ 2023 DARRON CUMMINGS / ASSOCIATED PRESS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε στο Athletic για το παιχνίδι του και πώς μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος.

Μία πραγματικά απολαυστική συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Athletic. Απολαυστική γιατί αποκάλυψε όλα όσα σκέφτεται για το παιχνίδι και την ατομική βελτίωσή του. Ο Greek Freak εξήγησε πως... έχει ακόμη αρκετές πίστες να ξεκλειδώσει στον δρόμο για το απόλυτο των δυνατοτήτων του, τονίζοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή νιώθει ότι είναι στο 80%.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Athletic:

"Αν πιστεύω ότι είμαι καλύτερος φέτος; 100%. Αν πιστεύω ότι το έχω αποδείξει; Όχι! Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ τρομακτικό αφού κάθε φορά που γυρίζω σπίτι, μονολογώ "πω πω". Ξέρω ότι μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα"!

Πήγα στο EuroBasket και ήμουν πρώτος σκόρερ. Τελείωσα το τουρνουά με 29.8 πόντους μ.ό. Στην Ευρώπη αυτό το νούμερο είναι σαν να έχεις 40 πόντους μ.ό. στο ΝΒΑ. Σε έναν αγώνα σκόραρα 31 πόντους σε 17 λεπτά, κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ στην καριέρα μου. Επομένως, με ρωτάς αν νομίζω ότι είμαι καλύτερος; Ξέρω ότι είμαι καλύτερος, αλλά πρέπει να το δείχνω στον αγωνιστικό χώρο. Αφήνεις το παιχνίδι σου να μιλήσει από μόνο του. Μιλάμε γι αυτό το παιχνίδι τόσο πολύ, αλλά δεν μένουμε εκεί. Το παίζουμε κιόλας.

Επομένως, ακόμα κι αν δείχνω φέτος ότι είμαι καλύτερος, δεν υπάρχει κάτι για να απογοητευτώ γιατί είμαι 28 ετών. Του χρόνου θα γίνω 29. Και τη μεθεπόμενη χρονιά μπορεί να επιστρέψω και να είμαι ακόμα καλύτερος! Είναι μια τεράστια σεζόν, μια πραγματικά μεγάλη σεζόν που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου. Έχω παίξει, πόσα, 37 παιχνίδι; Δεν θέλω να ακουστώ αλαζόνας, αλλά σε 37 παιχνίδια έχω 31 πόντους μ.ό. Δεν είχα ποτέ αυτούς τους μέσους όρους, ακόμη και στο σχολικό πρωτάθλημα (στην Ελλάδα) δεν είχα τέτοια νούμερα

Υπάρχουν ακόμη δύο επίπεδα για να "ξεκλειδώσω". Θα πρέπει να μείνω προσηλωμένος για να τα καταφέρω. Δεν τα "ξεκλειδώνω" τώρα. Κι είναι μια χαρά αυτό. Δεν υπάρχει κάτι λάθος με αυτό. Δεν υπάρχει κάτι για να με ρίξει ψυχολογικά. Μπορώ να αποσυρθώ τώρα αμέσως και να είμαι ακόμη χαρούμενος για όλα όσα έχω πετύχει. Ουδείς μπορεί να μου πάρει κάτι από αυτά (που έχω κάνει). Δεν έκλεψα κάτι από κάποιον.

Δεν χρωστάω κάτι σε κάποιον. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορώ να "ξεκλειδώσω", δεν έχω "αγγίξει" ακόμη αυτό το επίπεδο και εκνευρίζομαι. Όταν όμως περάσεις από αυτή τη δυσκολία και την ξεπερνάς, θα γυρίσεις πάλι στην κορυφή. Θα ανέβω στην κορυφή γιατί είμαι πρόθυμος να περάσω μέσα από τον τοίχο. Δεν είμαι πρόθυμος να πάω από άλλο δρόμο. Ακόμη παλεύω γι αυτόν τον τοίχο.

Προσπαθώ να μην κάνω υπερβολικά περίπλοκο το παιχνίδι. Για να βάλεις τα σουτ, πρέπει να τα πάρεις. Δε νομίζω ότι παίρνω αρκετά σουτ. Κι είναι μια χαρά αυτό. Είμαι πάντα ρεαλιστής με τον εαυτό μου. Πιστεύω ότι μπορώ να σουτάρω καλύτερα; Φυσικά! Κι είναι τρελό που δεν σουτάρω καλά, αλλά είμαι σε career high στους πόντους. Είναι τρελό για μένα. Είμαι πραγματικά ρεαλιστής με τον εαυτό μου. Συνήθιζα να πιστεύω πως σούταρα περισσότερα τρίποντα. Έπαιρνα περισσότερα σουτ από μέση απόσταση ή εκτός ισορροπίας. Στο τέλος της ημέρας όμως, δεν έχει σημασία.

Αυτό που μετράει είναι να κερδίσεις τον τίτλο. Αν μπορώ και είμαι σε θέση να βοηθήσω την ομάδα να κερδίσει και είμαι διαθέσιμος γι αυτά τα παιχνίδια, αυτό θα κάνω. Αν σουτάρω καλά την μπάλα, σουτάρω καλά την μπάλα. Ελπίζω πως την επόμενη σεζόν θα έχω καλύτερα ποσοστά στο σουτ. Μπορώ να μπω με αυτοπεποίθηση στο γήπεδο, ίσως όχι την επόμενη σεζόν. Ενδεχομένως ακόμη και τώρα! Ίσως μετά από το διάλειμμα για το All Star Game, μπορώ να γυρίσω πιο σίγουρος και να σουτάρω την μπάλα. Να πάρω περισσότερα σουτ και, ελπίζω, μετά να τα βάλω κιόλας.

Πιστεύω πραγματικά πως μπορώ να βάλω σουτ. Πραγματικά το πιστεύω! Ένα κομμάτι του παιχνιδιού μου είναι το σουτ μέσης απόστασης, πραγματικά το πιστεύω αυτό που σου λέω. Θεωρώ πως είμαι καλός σε αυτό. Ξέρεις, λέω πάντα ότι παίζω μέσα στις δυνατότητές μου. Πραγματικά πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι μια δύναμή μου. Τώρα, να σουτάρω μετά από ντρίμπλα μετά από πικ εν ρολ, τρίποντα μετά από πικ εν ρολ; Όχι απαραίτητα. Θεωρώ λοιπόν πως από τη μία υπάρχει το σουτ μέσης απόστασης και μετά το τρίποντο, οπότε πρέπει να είσαι υπομονετικός.

Ο Κέβιν Ντουράντ για παράδειγμα, ξεκλείδωσε κάποια πράγματα στα 32 του. Στα 32 του! Δεν ξέρω αν αυτό μεταφράζεται στα νούμερα, αλλά εγώ αυτό βλέπω. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, για παράδειγμα, ξεκλείδωσε περισσότερα επίπεδα. Βλέπω ότι ο Στεφ Κάρι ξεκλείδωσε κι άλλα επίπεδα σε ηλικία 34 ετών.

Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είμαι δέκα μήνες μεγαλύτερος από τον Γκρέισον Άλεν. Δέκα μήνες. Καταλαβαίνεις τι λέω; Δεν είναι ότι είμαι 32 ετών και σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω. Ακόμη κι όταν φτάσω 32 ετών, αν έχω 31 πόντους μέσο όρο ή είμαστε στη δεύτερη θέση της Ανατολής, θα είμαι χαρούμενος. Δεν μπορείς να θεωρήσεις δεδομένα όλα αυτά.

Το είπα ξανά το 2019, όταν κέρδισα το MVP για πρώτη φορά κι ο κόσμος μιλούσε σαν τρελός για μένα. Ήμουν στα social media τότε. Έλεγα λοιπόν ότι είμαι στο 60% αυτών που θεωρώ ότι μπορώ να κάνω. Έλεγα ψέματα λοιπόν; Ο κόσμος αναρωτιόταν "στο 60% είναι; Μόλις κέρδισε το MVP. Δείχνει έλλειψη σεβασμού σε όλους στο ΝΒΑ. Λέει ότι παίζει στο 60%;".

Δεν εννοούσα αυτό! Δεν έλεγα ότι παίζω στο 60%, ποτέ δεν παίζω σε αυτό το ποσοστό. Πάντα παίζω στο 100%. Απλά έλεγα πως θεωρούσα ότι πέτυχα αυτό που πέτυχα μόνο στο 60% των δυνατοτήτων μου. Τώρα, για παράδειγμα, πιστεύω ότι είμαι στο 80%. Θεωρώ πως υπάρχουν κι άλλα βήματα να κάνω. Ο χρόνος θα δείξει. Ό,τι έχει ο Θεός για μένα, θα φανεί. Δεν ξέρω, το μόνο που ξέρω είναι ότι δουλεύω πολύ σκληρά γι αυτό.

Γενικά, νιώθω πραγματικά καλά γι αυτή την ομάδα. Νιώθω ότι αυτή η ομάδα έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει τον τίτλο και γι αυτό παλεύω. Τώρα, τι θα κάνει ο Τζον (Χορστ) δεν ξέρω, είναι στα δικά του χέρια. Είναι πραγματικά καλός στη δουλειά του. O GM της Χρονιάς το 2019. Έχει κάνει τρομερές ανταλλαγές, μερικές από αυτές μάς βοήθησαν να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Πρέπει απλά να τον εμπιστευτούμε. Να επιστευτούμε την κρίση και την αίσθησή του. Αν είναι να αλλάξει κάτι, πρέπει απλά να εμπιστευτούμε τη διαδικασία γιατί κατανοούμε ότι αυτή είναι η δουλειά τώρα".

TAGS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ