ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

EuroLeague: Το κενό στον κανονισμό που μπορεί να δικαιώσει ηθικά τον Παναθηναϊκό για τη φάση του Μάριους Γκριγκόνις

EuroLeague: Το κενό στον κανονισμό που μπορεί να δικαιώσει ηθικά τον Παναθηναϊκό για τη φάση του Μάριους Γκριγκόνις
INTIME SPORTS

Ένα μικρό κενό στον κανονισμό της EuroLeague Basketball αρκεί για να δώσει ένα μεγάλο πάτημα στον Παναθηναϊκό προκειμένου να υποστηρίξει την επίσημη διαμαρτυρία προς τη διοργάνωση, για τη διαιτησία του αγώνα με την Μπασκόνια, με έμφαση στο αντιαθλητικό φάουλ που δόθηκε σε βάρος του Μάριους Γκριγκόνις.

Μπορεί μία φάση στην EuroLeague να απασχολήσει περισσότερο από την στιγμή που σφυρίζεται; Φυσικά, αν πρόκειται για κάτι τόσο ιδιαίτερο όσο το αντιαθλητικό φάουλ που δόθηκε σε βάρος του Μάριους Γκριγκόνις με ταυτόχρονη ακύρωση του τριπόντου που πέτυχε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Ντουέιν Μπέικον.

Η απόφαση των τριών διαιτητών να εξετάσουν το περιστατικό του Μάριους Γκριγκόνις με τον Βάνια Μαρίνκοβιτς στο Instant Replay για το "act of violence or possible physical altercation " είναι αυτή που σήκωσε μπόλικη συζήτηση κι έβαλε τους πάντες να αναρωτηθούν για τη φύση του συγκεκριμένου κανονισμού.

Όπως εξήγησε το SPORT24 από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία μοιάζει -από τη μία- με τον κανονισμό της FIBA, αλλά έχει μια βασική διαφορά: στην EuroLeague Basketball θεωρείται ως μη γενόμενο ό,τι ακολούθησε τη φάση που εξετάζεται, εν αντιθέσει με τη FIBA, η οποία δεν διαγράφει όσα μεσολάβησαν -το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ό,τι συνέβη πέρσι με Μουστάφα Φαλ και Χάουαρντ Σαντ Ρος στο ΣΕΦ.

Παρένθεση. Θα έλεγε κανείς πως ο συγκεκριμένος κανονισμός της EuroLeague Basketball μοιάζει σαν να είναι βγαλμένος από το ποδόσφαιρο, όπου το VAR μπορεί να αναιρέσει τα πεπραγμένα και να επιβάλλει ποινή για μια φάση που έχει προηγηθεί. Κλείνει η παρένθεση.

Το πιο ενδιαφέρον στη φάση με πρωταγωνιστή τον Μάριους Γκριγκόνις δεν είναι όμως αυτό, όσο το γεγονός πως ο συγκεκριμένος κανονισμός δεν είναι υπάρχει γραπτώς στην EuroLeague Basketball. Πώς γίνεται όμως να δοθεί από έναν τόσο έμπειρο διαιτητή, όπως ο Ματέι Μπολτάουζερ, κάτι που δεν υπάρχει καταγεγγραμένο; Η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο κι αφορά στα λεγόμενα του αρχιδιαιτητή της EuroLeague Basketball, κ. Ρίτσαρντ Στόουκς.

Βλέπετε, πριν από την έναρξη της σεζόν, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του "κεφαλιού" της διαιτησίας στη διοργάνωση με τους διαιτητές αυτής, συζητήθηκε αυτή η προέκταση του κανονισμού, με τον Ρίτσαρντ Στόουκς να εξηγεί σε όλους πως έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το Instant Replay για μια τέτοια περίπτωση, ακυρώνοντας όλα όσα συνέβησαν μετά την εξεταζόμενη φάση (η ίδια επισήμανση είχε γίνει επίσης στη συνάντηση με τους προπονητές της διοργάνωσης, συνάντηση από την οποία βέβαια απουσίαζαν πολλοί εκ των head coaches της EuroLeague).

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, υπάρχει ένα μικρό, αλλά σημαντικό, κενό: οι διαιτητές εφαρμόζουν έναν κανονισμό που δεν είναι γραπτός, αλλά έχει επισημανθεί από τον αρχιδιαιτητή της διοργάνωσης; Αυτό το μικρό κενό λοιπόν χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας και μπορεί να αποτελέσει το σημείο πάνω στο οποίο θα πατήσει ο Παναθηναϊκός για την επίσημη διαμαρτυρία προς την EuroLeague Basketball.

Το θέμα που προκύπτει λοιπόν είναι το εξής: ο Ρίτσαρντ Στόουκς θα αποφανθεί υπέρ της ορθότητας της απόφασης του Ματέι Μπολτάουζερ βάσει της προφορικής οδηγίας που έχει δώσει σε διαιτητές και προπονητές ή θα πάει με το γράμμα του νόμου, δικαιώνοντας τις φωνές του Παναθηναϊκού (θα μιλάμε δηλαδή για ηθική δικαίωση, γιατί άλλου τύπου δεν μπορεί να υπάρξει);

Η απάντηση θα δοθεί τις προσεχείς ημέρες και δη τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ρίτσαρντ Στόουκς και τους διαιτητές της διοργάνωσης για να συζητηθούν και να αναλυθούν οι φάσεις που έχει ξεχωρίσει ο ίδιος και χρήζουν διευκρινίσεων.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ