EUROLEAGUE

EuroLeague: Τα δεδομένα για τους προπονητές και τα συμβόλαιά τους

EuroLeague: Τα δεδομένα για τους προπονητές και τα συμβόλαιά τους
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Οι πρώτες επίσημες κινήσεις στην EuroLeague είναι γεγονός. Διαβάστε στο SPORT24 τα δεδομένα για τους προπονητές των 18 ομάδων της διοργάνωσης, τα συμβόλαιά τους και όλες τις φήμες για πιθανές μετακινήσεις.

Το Final Four 2023 ολοκληρώθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά την EuroLeague. Η Γκραν Κανάρια δεν αποδέχτηκε τη θέση που της αναλογούσε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση για τη σεζόν 2023-24 και το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει, αφού όπως φαίνεται θα διατηρηθεί η ίδια ακριβώς σύνθεση των 18 ομάδων για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Παράλληλα, τα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης οδεύουν προς το φινάλε και οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις, τόσο σε επίπεδο παικτών, όσο και σε επίπεδο προπονητών έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τρανό παράδειγμα η ολοκλήρωση της συνεργασίας του Αντρέα Τρινκιέρι με την Μπάγερν και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Βαυαρών από τον Πάμπλο Λάσο, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2025. Τι ισχύει με τους υπόλοιπους πάγκους των ομάδων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης; Ποιοι έχουν εξασφαλισμένη θέση και ποιοι βρίσκονται με το ένα πόδι στην έξοδο;

Μύθοι και αλήθειες

Ξεκινώντας από την Ελλάδα, μπορούμε να πούμε πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας, back-to-back κορυφαίος προπονητής της EuroLeague, θα συνεχίσει να βρίσκεται στον Ολυμπιακό μέχρι και το 2025.

Στην αντίπερα όχθη, ο Εργκίν Αταμάν έχει ήδη υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, όμως θα ανακοινωθεί επίσημα μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με τον τουρκικό σύλλογο στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Το δικό του κενό θα καλυφθεί, όπως όλα δείχνουν, από τον συμπατριώτη του Ερντέμ Τζαν, ο οποίος κατάφερε να οδηγήσει την Τουρκ Τέλεκομ μέχρι τον τελικό του EuroCup τη σεζόν 2022-23.

Σε ό,τι αφορά τη Φενέρμπαχτσε, ο Δημήτρης Ιτούδης δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2025 και παρά τα όποια σύννεφα μπορεί να εμφανίστηκαν μετά τον αποκλεισμό από την Εφές στα ημιτελικά της TBSL, αναμένεται να παραμείνει κάτοικος Τουρκίας και να συνεχίσει το έργο του.

Εξασφαλισμένη θέση έχουν ακόμα οι Όντετ Κάτας (ανανέωσε για μία ακόμα σεζόν) και Τι Τζέι Πάρκερ σε Μακάμπι και Βιλερμπάν αντίστοιχα. Στο Βελιγράδι και την Παρτίζαν θα παραμείνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ στον Ερυθρό Αστέρα θα συνεχίσει, τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Για έναν ακόμα χρόνο θα είναι κάτοικος Μιλάνου ο Ετόρε Μεσίνα και κάτοικος Κάουνας ο Κάζις Μακσβίτις. Μέχρι το 2025 θα βρίσκεται στο Βερολίνο και την Άλμπα ο Ίσραελ Γκονθάλεθ. Αντίστοιχης διάρκειας ισχύ έχει και το συμβόλαιο του Άλεξ Μουμπρού με τη Βαλένθια.

Αντίθετα, έντονο κλίμα αβεβαιότητας υπάρχει σε Βαρκελώνη, Μπολόνια, Βιτόρια και Μονακό. Το σίριαλ Μπαρτσελόνα - Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φαίνεται πως θα έχει τα περισσότερα επεισόδια, αφού τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν είναι συνεχή και πολλές φορές αντιφατικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το τρέχον συμβόλαιο των δύο πλευρών εκπνέει αυτό το καλοκαίρι. Το αν τελικά ο Σάρας παραμείνει στο Παλαού Μπλαουγκράνα, δεχόμενος μια γενναία μείωση αποδοχών ή θα αποχωρήσει και θα αφήσει τη θέση σε έναν παλιό γνώριμο, τον Τσάβι Πασκουάλ, δεν μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια.

Το όνομα του Σέρτζιο Σκαριόλο έχει εμφανιστεί επίσης σε πλήθος δημοσιευμάτων, όμως οι Τορόντο Ράπτορς, που φλέρταραν έντονα μαζί του, έδωσαν τελικά τα ηνία στον Σέρβο, πρώην βοηθό των Γκρίζλις, Ντάρκο Ραγιάκοβιτς.

Ο αναπάντεχος -αν μη τι άλλο- αποκλεισμός της Μπασκόνια από την Μπανταλόνα στα ημιτελικά των playoffs της Liga Endesa έφερε τριγμούς και ψίθυρους στη χώρα των Βάσκων. Η καρέκλα του Τζοάν Πενιαρόγια άρχισε να τρίζει και το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκανε την εμφάνιση του στον ισπανικό Τύπο. Κάποιοι των συνδέουν με την Μπασκόνια, ενώ άλλοι με την Μπαρτσελόνα.

Κάθε άλλο παρά σίγουρη (πρέπει να) θεωρεί τη θέση του στη Μονακό ο Σάσα Ομπράντοβιτς, παρότι εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να απολυθεί.

Εξάλλου, ο Σέρβος τεχνικός οδήγησε τους Μονεγάσκους στο Final Four, μόλις τη δεύτερη χρονιά παρουσίας τους στην EuroLeague, στο παρθενικό Κύπελλο Γαλλίας στην ιστορία τους, αλλά και στους τελικούς του γαλλικού πρωταθλήματος. Εκείνος πάντως, δηλώνει έτοιμος για παν ενδεχόμενο, γνωρίζοντας πολύ καλά πόσο σκληρός είναι ο χώρος.

Τα συμβόλαια των προπονητών της EuroLeague

  • Ολυμπιακός: Ο Γιώργος Μπαρτζώκα δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025.
  • Μπαρτσελόνα: Το τρέχον συμβόλαιο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον ισπανικό σύλλογο εκπνέει φέτος το καλοκαίρι και κατά πάσα πιθανότητα οι δύο πλευρές δεν θα συνεχίσουν μαζί. Φαβορί για τον πάγκο ο Τσάβι Πασκουάλ.
  • Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Τσους Ματέο έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και μετά την κατάκτηση της EuroLeague δύσκολα θα βρεθεί εκτός ομάδας.
  • Μονακό: Το περασμένο καλοκαίρι, ο Σάσα Ομπράντοβιτς υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο, το οποίο εκπνέει το 2025, ωστόσο, η καρέκλα του φαίνεται πως τρίζει.
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ο Όντετ Κάτας πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα του λαού για ακόμα μία σεζόν.
  • Παρτίζαν: Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεσμεύεται με τον σερβικό σύλλογο γι ακόμη έναν χρόνο.
  • Ζάλγκιρις Κάουνας: Το συμβόλαιο του Κάζις Μακσβίτις ολοκληρώνεται το 2024, έχοντας όμως τη δυνατότητα επέκτασης για ακόμη έναν χρόνο.
  • Φενέρμπαχτσε: Το περασμένο καλοκαίρι, ο Δημήτρης Ιτούδης υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, το οποίο εκπνέει το 2025. Η μη πρόκριση στο Final Four της EuroLeague και αποκλεισμός από την Εφές στα ημιτελικά του τουρκικού πρωταθλήματος έφεραν τις πρώτες φήμες για πιθανό διαζύγιο, όμως κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ μακρινό ως σενάριο αυτή την στιγμή.
  • Μπασκόνια: Η συνεργασία με τον Τζοάν Πενιαρόγια έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2024. Ο πρόωρος αποκλεισμός από την Μπανταλόνα στα playoffs της Liga Endesa δημιούργησε δεύτερες σκέψεις και το όνομα του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπήλε στην κουβέντα.
  • Ερυθρός Αστέρας: Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεσμεύεται με τους ερυθρόλευκους μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
  • Αναντολού Εφές: Το συμβόλαιο του Εργκίν Αταμάν ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι. Ο Τούρκος τεχνικός θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, ενώ αντικαταστάτης του θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο Ερντέμ Τζαν.
  • Αρμάνι Μιλάνο: Ο Έτορε Μεσίνα υπέγραψε πριν από ένα χρόνο νέο διετές συμβόλαιο συνεργασίας, το οποίο τον κρατά στο Mediolanum Forum μέχρι το 2024.
  • Βαλένθια: Η συνεργασία με τον Άλεξ Μουμπρού ολοκληρώνεται το 2025.
  • Βίρτους Μπολόνια: Ο Σέρτζιο Σκαριόλο δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024
  • Μπάγερν Μονάχου: Ο Αντρέα Τρινκιέρι αποχαιρέτησε τους Βαυαρούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν με τον Πάμπλο Λάσο στο τιμόνι τους μέχρι το 2025.
  • Άλμπα Βερολίνου: Η συμφωνία με τον Ίσραελ Γκονθάλεθ ολοκληρώνεται το 2025.
  • Παναθηναϊκός: Ο Χρήστος Σερέλης αναμένεται να συνεχίσει στον σύλλογο, με την ιδιότητα του βοηθού, στο πλευρό του Εργκίν Αταμάν.
  • Βιλερμπάν: Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, ο Τι Τζέι Πάρκερ υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον γαλλικό σύλλογο, ήτοι δεσμεύεται μέχρι το 2026.
TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΟΝΑΚΟ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ