BASKETBALL ANALYSIS

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

Ο πολυτιμότερος παίκτης, οι δυο κορυφαίες πεντάδες, ο καλύτερος αμυντικός κι ο νεαρός που ξεχώρισε, ο προπονητής της σεζόν και οι "αιώνιοι" που διεκδίκησαν βραβείο, η ιδιαίτερη περίπτωση του Μάικ Τζέιμς. Ο Χάρης Σταύρου παρουσιάζει με τη βοήθεια του InStat Scout τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην κανονική περίοδο της EuroLeague 2020/21.

Η κανονική περίοδος της EuroLeague 2020/21 ολοκληρώθηκε με την αναμέτρηση ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός κι ο μαραθώνιος των 306 αγώνων δίνει τη σκυτάλη στα playoffs που θα ξεκινήσουν στις 20/4 και θα ολοκληρωθούν το αργότερο στις 4/5 με φόντο το Final Four της Κολωνίας.

Οι 18 ομάδες της χρονιάς πάλεψαν η κάθε μία για τους δικούς της στόχους, οι 17 ήταν άκρως ανταγωνιστικές, η Χίμκι εξελίχθηκε σε σάκο του μποξ (ρεκόρ 4-30), ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός έμειναν εκτός οκτάδας, το ίδιο και η Βαλένθια, η Μπασκόνια, η Ζάλγκιρις, η Μακάμπι, οργανισμοί που -πλην της πρώτης- θα επιστρέψουν την επόμενη σεζόν για να διεκδικήσουν μια θέση στην ελίτ.

Ποιος ήταν, όμως, ο MVP; Ποιες ήταν οι δύο καλύτερες πεντάδες; Ποιος ήταν ο πιο βελτιωμένος και ποιος ο κορυφαίος αμυντικός; Ποιος νεαρός ξεχώρισε -σε μια μάχη χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό- και ποιος ήταν ο κορυφαίος προπονητής; Γιατί είναι ιδιαίτερη η περίπτωση του Μάικ Τζέιμς και ποιοι παίκτες από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό διεκδίκησαν "παράσημο"; Το SPORT 24 παρουσιάζει και αναλύει τα πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά στην κανονική περίοδο της EuroLeague 2020/21.

Ο MVP: ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Ήταν η σπουδαιότερη μεταγραφή του καλοκαιριού του 2019. Γύρισε στην Ευρώπη στα 28 του, μετά από μια καλή καριέρα στο ΝΒΑ, για να γίνει πρωταγωνιστής, έκανε πέρυσι σπουδαία σεζόν (19 πόντοι από 61% στο δίποντο, 33.1% στο τρίποντο, 86.9% στις βολές, 6.9 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 22.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 27:50), έχασε το πρωτάθλημα Ισπανίας από τη Μπασκόνια και γύρισε φέτος ακόμη πιο δυνατός.

Τα νούμερα του είχαν μικρή πτώση (16.9 πόντοι από 65.2% στο δίποντο, 41.8% στο τρίποντο, 86.1% στις βολές, 6.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 22 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 25:31), ο Μίροτιτς όμως ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικός, πιο "οικονομικός", ήταν κυρίαρχος, ήταν απλώς ο κορυφαίος παίκτης της κορυφαίας ομάδας της κανονικής περιόδου. Δεν λειτουργεί σαν σουτέρ, πηγαίνει περισσότερο στο ποστ, έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, ξέρει πως το βάρος για την επιτυχία της Μπαρτσελόνα βρίσκεται στη δική του πλάτη και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα. Πέρυσι δεν είχε την ευκαιρία να ζήσει playoffs και Final Four, φέτος θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης για να φτάσει στην Κολωνία.

Ο Μίροτιτς πήρε το 27.7% των προσπαθειών του στο ποστ, το 15.6% σε catch-and-shoot καταστάσεις, το 13.6% βγαίνοντας από σκριν, το 9.2% με κόψιμο προς το καλάθι, το 8.1% στο τρανζίσιον και το 7.7% με putbacks.

Τα shotcharts του Νίκολα Μίροτιτς στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ

Ο Νίκολα Μίροτιτς είναι ο MVP της σεζόν, σίγουρα όμως είναι και κάπως... τυχερός καθώς ο Μάικ Τζέιμς πήγαινε ολοταχώς προς το βραβείο, μέχρι να εκδιωχθεί από την ΤΣΣΚΑ. Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε απίθανα πράγματα, ειδικά από την 9η έως τη 19η αγωνιστική, αμέσως μετά από την πρώτη τιμωρία του Δημήτρη Ιτούδη δηλαδή, σκόραρε κατά ριπάς, μοίραζε τη μπάλα, άγγιξε το triple-double απέναντι στη Χίμκι (36 πόντοι από 4/7 δίποντα, 6/7 τρίποντα, 10/12 βολές, 9 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 51 ranking), αλλά τα γκρέμισε όλα στο ματς με την Ούνικς (27/3) και αποχαιρέτησε.

Με τον Τζέιμς ενεργό, η ΤΣΣΚΑ έτρεξε το καλύτερο φετινό σερί νικών. Δώδεκα θετικά αποτελέσματα είχε από την έκτη έως τη 17η αγωνιστική, με εντυπωσιακές εμφανίσεις, με την 35άρα στην Αναντολού Εφές, με απολαυστικό μπάσκετ. Ο Αμερικανός έκλεισε τη χρονιά με 19.3 πόντους από 51.1% στο δίποντο, 35.4% στο τρίποντο και 81.4% στις βολές, 3.1 ριμπάουντ, 5.7 ασίστ, ένα κλέψιμο και 19.7 ranking ανά 31:10 σε 27 παιχνίδια. Από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από την ομάδα του, δεν μπορεί να μπει ούτε στη συζήτηση για τις δύο κορυφαίες πεντάδες της κανονικής περιόδου.

ΟΙ 5 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 5 ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος τους πέντε κορυφαίους της σεζόν. Θα πρέπει να κάνει αλχημείες και στην πρώτη και στη δεύτερη πεντάδα, κάποιοι θα διαφωνήσουν, κάποιοι θα αισθανθούν "ριγμένοι", κάποιοι -όπως ο Μάριους Γκριγκόνις, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο Τζόρνταν Λόιντ, ο Πιέρια Χένρι, ο Σάσα Βεζένκοβ, ο Νέμανια Νέντοβιτς, ο Κέβιν Πάνγκος, ο Τζέιλεν Ρέινολντς, ο Αλέξι Σβεντ- θα μείνουν εκτός συζήτησης επειδή είτε απλώς δεν χωράνε σε αυτή, είτε επειδή οι ομάδες τους δεν πέτυχαν τους στόχους τους, είτε γιατί τραυματίστηκαν και έχασαν μεγάλο μέρος της κανονικής περιόδου.

ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΕΝΤΑΔΕΣ ΤΗΣ REGULAR SEASON:

PG Βασίλιε Μίτσιτς (Εφές) Γουέιντ Μπάλντουιν (Μπάγερν)
SG Σέιν Λάρκιν (Εφές) Βλάντιμιρ Λούτσιτς (Μπάγερν)
SF Νάντο ντε Κολό (Φενέρμπαχτσε) Σαβόν Σιλντς (Αρμάνι Μιλάνο)
PF Νίκολα Μίροτιτς (Μπαρτσελόνα) Ακίλε Πολονάρα (Μπασκόνια)
C Έντι Ταβάρες (Ρεάλ Μαδρίτης) Γιαν Βέσελι (Φενέρμπαχτσε)

Στις θέσεις των γκαρντ υπήρξε ο εντονότερος ανταγωνισμός. Ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο Σέιν Λάρκιν, ο Νάντο ντε Κολό, ο Γουέιντ Μπάλντουιν ήταν οι τέσσερις που ξεχώρισαν, με τους Τζόρνταν Λόιντ, Πιέρια Χένρι, Νέμανια Νέντοβιτς, Μάριους Γκριγκόνις, Κέβιν Πάνγκος (πρώτος... επιλαχών), Αλέξι Σβεντ, Κώστα Σλούκα να μένουν εκτός συζήτησης.

Ο ντε Κολό έπαιξε πολύ φέτος ως πόιντ γκαρντ στη Φενέρμπαχτσε, έπρεπε όμως να χωρέσει στην κορυφαία πεντάδα μαζί με τους Μίτσιτς - Λάρκιν (9ος και 10ος στην συνολική αξιολόγηση), με αποτέλεσμα να υπάρξει επίσης μια μικρή αλχημεία στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα στην οποία έπρεπε να συνυπάρξουν οι Βλάντιμιρ Λούτσιτς - Σαβόν Σιλντς, οι κορυφαίοι της Μπάγερν και της Αρμάνι αντίστοιχα.

PG: ΒΑΣΙΛΙΕ ΜΙΤΣΙΤΣ (ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ)

Ξεκίνησε τη σεζόν με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ωστόσο στα 27 του δεν χρειαζόταν να αποδείξει κάτι. Ήξερε ότι θα βρει ρυθμό, ήξερε ότι τα ματς σε EuroLeague και τουρκικό πρωτάθλημα είναι υπερβολικά πολλά, προφύλαξε το κορμί του και όταν έπρεπε να ανεβάσει στροφές, πάτησε το γκάζι στο τέρμα.

Η περσινή σεζόν τον καθιέρωσε στην ελίτ της Ευρώπης και στην πιθανότατα τελευταία του χρονιά στη EuroLeague, ήταν σπουδαίος. 16.1 πόντοι από 56.4% στο δίποντο, 35.3% στο τρίποντο, 85.6% στις βολές, 2.6 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, 17.1 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 30:08 σε 33 αγώνες, ένα καταπληκτικό σερί οκτώ νικών από την 22η έως την 29η αγωνιστική με 20άρες και 30άρες, με υπέροχο μπάσκετ, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του.

Τα shotcharts του Βασίλιε Μίτσιτς στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

SG: ΣΕΙΝ ΛΑΡΚΙΝ (ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ)

Καθυστέρησε να φτάσει στην Τουρκία, έκανε ντεμπούτο στο ματς της 6ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (15 πόντοι σε 20 λεπτά), είχε κι αυτός το ίδιο "πρόβλημα" με τον Βασίλιε Μίτσιτς. Μπήκε στη σεζόν χωρίς ρυθμό και έφτασε στο σημείο να έχει 4 και 4 πόντους σε back-to-back αγώνες με ΤΣΣΚΑ και Μιλάνο, πριν ξεσπάσει στη Μπαρτσελόνα (23 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 37 ranking) και κάνει απίθανο β' γύρο.

Ασταμάτητος στις καλές βραδιές του, υπερπολύτιμος σε αυτή την ομάδα και αναντικατάστατος, την ώρα που ο Μίτσιτς λειτουργεί συνεχώς στο pick-and-roll, εκείνος πηγαίνει σε isolations ή εκτελεί είτε βγαίνοντας από τα σκριν, είτε σε καταστάσεις catch-and-shoot. Σπουδαίο δίδυμο, ξεκάθαρα το καλύτερο στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Έκλεισε τη χρονιά με 15.1 πόντους από 50.5% στο δίποντο, 41.2% στο τρίποντο και 86.2% στις βολές, 2.4 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 17 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 28:13 σε 28 αγώνες.

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

SF: ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Δεν είναι σμολ φόργουορντ, αλλά πρέπει να χωρέσει στην κορυφαία πεντάδα της σεζόν. Σούτινγκ γκαρντ σε όλη του την καριέρα, έπαιξε φέτος πολύ και στον άσο για να συνυπάρξει με τον Μάρκο Γκούντουριτς, μπήκε και αυτός με σκαμπανεβάσματα στη σεζόν αλλά στον δεύτερο γύρο ήταν εξωφρενικά αποτελεσματικός. Έκλεισε τη χρονιά με 15.5 πόντους από 58% στο δίποντο, 39.7% στο τρίποντο και 94.9% στις βολές (93/98), είχε 3.3 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 19 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 27:07 σε 29 αγώνες.

Κουβάλησε τη Φενέρμπαχτσε που είχε ρεκόρ 4-11 μετά από τη 15η αγωνιστική και την βοήθησε να ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με 20-14 (16-3 από το εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό κι έπειτα). Στα 33 του παραμένει στην ελίτ, στο ξεκίνημα της επόμενης περιόδου θα είναι 34, σύντομα όμως θα γράψει ιστορία σε κατηγορίες στις οποίες κυριαρχεί ο Σπανούλης. Είναι τρίτος στο ranking (χρειάζεται 212 μονάδες για να πατήσει κορυφή, είχε 552 φέτος) και τρίτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague (χρειάζεται 938 πόντους για να προσπεράσει τον Kill-Bill, πέτυχε 449 φέτος και συνεχίζει), όλα αυτά σε 137 αγώνες λιγότερους.

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

PF: ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Αναλύσαμε τη σεζόν του στην κατηγορία του MVP. Επίσης, ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Δεκεμβρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος στην ιστορία της EuroLeague με πέντε τέτοια "παράσημα".

C ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ: ΕΝΤΙ ΤΑΒΑΡΕΣ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Το απόλυτο σκιάχτρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο απόλυτος σέντερ αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση. Χωρίς αυτόν η Ρεάλ Μαδρίτης θα ήταν άλλη ομάδα, θα είχε γκρεμιστεί μετά από την αποχώρηση του Φακούντο Καμπάσο και δεν θα είχε βρεθεί στην οκτάδα και τα playoffs. Στα 28 του αποτελεί το σημείο αναφοράς στην άμυνα των Ισπανών, έκλεισε την κανονική περίοδο με 11.5 πόντους από 66% στο δίποντο και 72% στις βολές, 8 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, ένα κλέψιμο, 1.7 μπλοκ και 18.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 26:13 σε 34 αγώνες.

Πήρε ματς μόνος του, μπήκε κι αυτός άσχημα στη σεζόν, την έκλεισε παίζοντας τραυματίας και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα δυσκολέψει την Αναντολού Εφές, πόσο θα αναγκάσει τους κοντούς της να αλλάξουν τρόπο παιχνιδιού, πόσο θα αντέξει σε περίπτωση που η σειρά έχει... ψωμί και δεν τελειώσει στα τρία παιχνίδια. Θυμίζουμε ότι ο Βενσάν Πουαριέ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη EuroLeague και πίσω από τον Ταβάρες υπάρχουν ο Άλεξ Τάιους κι ο Φελίπε Ρέγες.

Το shotchart του Έντι Ταβάρες στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

Το shotchart των παικτών που εκτέλεσαν απέναντι στον Έντι Ταβάρες:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

RISING STAR Ο ΓΙΟΚΟΥΜΠΑΙΤΙΣ ΣΕ ΜΑΧΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο η έλλειψη καλών νεαρών, είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο και στο επίπεδο της EuroLeague είναι πραγματικά αισθητή η απουσία εξελίξιμων αθλητών στις ηλικίες των 18, 19, 20, 21 ετών. Ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις (21 ετών, 1,.93) ήταν ο Rising Star της φετινής κανονικής περιόδου, καθώς έκλεισε τη σεζόν με 7 πόντους από 47.8% στο δίποντο, 38.8% στο τρίποντο και 75.6% στις βολές, μαζί με 1.7 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 6.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 20:55 σε 31 αγώνες.

Ο Μάρτιν Σίλερ του έδωσε τον ρόλο του backup γκαρντ, αυτός μαζί με τον Λούκας Λεκαβίτσιους έπαιζαν πίσω από τους Γουόκαπ - Γκριγκόνις, έκανε κάποια καλά παιχνίδια όπως τους 15 απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο και τους επίσης 15 απέναντι στη Μπαρτσελόνα, σίγουρα όμως δεν ήταν περίπτωση που ενθουσίασε τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Προφανώς και δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο επόμενος Ντόντσιτς, ωστόσο πίσω από τον Γιοκουμπάιτις υπάρχουν ο 19χρονος Ουσμάν Γκαρούμπα της Ρεάλ Μαδρίτης (3 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ ανά 14:14 σε 34 αγώνες), ο επίσης 19χρονος Ματ Στράζελ της Βιλερμπάν (3.6 πόντοι, 1.4 ασίστ ανά 13:03) κι ο 21χρονος Λεάντρο Μπολμάρο της Μπαρτσελόνα (2.5 πόντοι, 1.2 ασίστ ανά 7:55 σε 24 αγώνες).

Τα shotcharts του Ρόκας Γιοκουμπάιτις στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ Ο ΑΚΙΛΕ ΠΟΛΟΝΑΡΑ

Καλοκαίρι του 2019. Η Μπασκόνια ψάχνει έναν αναπληρωματικό πάουερ φόργουορντ που θα ξεκουράζει τον Τόκο Σενγκέλια κι ο Χοσεάν Κερεχέτα επιλέγει έναν όχι και τόσο δημοφιλή Ιταλό, τον Ακίλε Πολονάρα που προερχόταν από τρεις καλές σεζόν με τη Ρέτζο Εμίλια και δύο με τη Σάσαρι. Η πρώτη του σεζόν στη EuroLeague δεν ήταν καλή (3.1 πόντοι από 40.8% στο δίποντο, 22.5% στο τρίποντο, 64.3% στις βολές, 2.8 ριμπάουντ, 4.2 ranking ανά 12:31), η δεύτερο όμως ήταν συναρπαστική καθώς ο Σενγκέλια πήρε μεταγραφή για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αποφάσισε να τον αναβαθμίσει βάζοντας πίσω του τον Άλεκ Πίτερς.

Το αξίζει το βραβείο του Most Improved ο Πολονάρα, το δικαιούται. Το είχε γράψει κι ο Αλέξανδρος Τρίγκας πως φέτος ήταν καλύτερος από τον καλύτερο εαυτό του, το παίρνει σπίτι του αν κι ο ανταγωνισμός με τους Γουέιντ Μπάλντουιν - Τζέιλεν Ρέινολντς (Μπάγερν Μονάχου), Σάσα Βεζένκοβ (Ολυμπιακός) ήταν πολύ έντονος και κράτησε όλη τη σεζόν. Καταπληκτικός αμυντικός, ψηλός με ποστ και περιφερειακό παιχνίδι, ανταγωνιστικός, γεμάτος πείσμα και αποφασιστικότητα, late-bloomer θα τον χαρακτήριζαν οι Αμερικανοί καθώς έπρεπε να αγγίξει τα 30 για να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague.

Εκλεισε τη σεζόν με 12.2 πόντους από 57.2% στο δίποντο, 44.3% στο τρίποντο και 60.3% στις βολές, 6.6 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, ένα μπλοκ και 16.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 33 αγώνες.

Τα shotcharts του Ακίλε Πολονάρα στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: ΑΝΤΡΕΑ ΤΡΙΝΚΙΕΡΙ (ΜΠΑΓΕΡΝ)

"Ο σταρ της, είναι ο προπονητής της. Δύσκολα θα γλιτώσει από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με τον Τρινκέρι να πρέπει να κάνει θαύματα για να δούμε τη Μπάγερν στις πρώτες 12 ομάδες της κανονικής περιόδου" γράφαμε πριν από την έναρξη της σεζόν, βάζοντας την ομάδα του Μονάχου στο τρίτο group δυναμικότητας. Αυτό ήταν, γενικώς, το μοτίβο των αναλύσεων για τους Βαυαρούς σε όλη την Ευρώπη, με τον Αντρέα Τρινκέρι να διαλύει προγνωστικά και εκτιμήσεις και να πετυχαίνει ένα μίνι θαύμα βάζοντας την γερμανική ομάδα στα playoffs κι ένα βήμα μακριά από την τετράδα.

Η σεζόν της Μπάγερν, ήταν συγκλονιστική. Με παίκτες που απέτυχαν στις προηγούμενες ομάδες τους και αποχώρησαν ως αποτυχημένοι (Γουέιντ Μπάλντουιν, Τζέιλεν Ρέινολντς), με αναλώσιμους (Ντι Τζέι Σίλι, Λέον Ραντόσεβιτς, Τζέιμς Γκιστ, Τζουάν Τζόνσον), με ταλαντούχους και φιλόδοξους νεαρούς (Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ, Ζαν Σίσκο) και με τους βετεράνους Βλάντιμιρ Λούτσιτς - Πολ Τσίπσερ να κάνουν σπουδαία δουλειά, ο Αντρέα Τρινκέρι έγραψε ιστορία στο γερμανικό μπάσκετ. Αν έλειπαν και τα συχνά ξεσπάσματά του, οι αποβολές και οι βεντέτες, τότε η εικόνα του θα ήταν άψογη. Σίγουρα πάντως αξίζει το βραβείο περισσότερο από τους Γιασικεβίτσιους, Αταμάν, Μεσίνα, Κοκόσκοβ, Πασκουάλ και Ιβάνοβιτς.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ROOKIE: ΝΤΑΙΣΟΝ ΠΙΕΡ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Δεν ήταν πολλοί οι πρωτοεμφανιζόμενοι που ξεχώρισαν. Ήταν οι εξής πέντε: Χασάν Μάρτιν (Ολυμπιακός), Ντάισον Πιερ (Φενέρμπαχτσε), Άλεξ Πόιθρες (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ (Μπάγερν Μονάχου), Μουστάφα Φαλ (Βιλερμπάν). Ο τελευταίος, ο θηριώδης σέντερ της ASVEL, είχε τα καλύτερα νούμερα απ' όλους (8.8 πόντοι από 70.1% στο δίποντο και 61.7% στις βολές, 5.5 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1 μπλοκ, 14.1 ranking ανά 21:59 λεπτά σε 31 αγώνες), κορυφαίος όλων όμως και βάσει της εικόνας της ομάδας του ήταν ο Καναδός φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε.

Ο Πιερ έπαιξε τα προηγούμενα τρία χρόνια στη Σάσαρι και στα 27 του έκανε το άλμα στη EuroLeague. Ο Ιγκόρ Κοκόσκοβ τον επέλεξε και παρά το σχετικά κακό του ξεκίνημα, ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Dayton έκανε σπουδαίο β' γύρο. Από το εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό κι έπειτα, από τον αγώνα στον οποίο οι Τούρκοι γύρισαν τον διακόπτη, ο Πιερ είχε 10.5 πόντους από 61% στα συνολικά σουτ (48.7% στο τρίποντο), 3.2 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ ανά 25:43, βγάζοντας πολλή ενέργεια και αποφασιστικότητα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δεν είναι σταρ, είναι όμως ένας εξαιρετικός εργάτης, ένα καλό συμπλήρωμα σε ένα ρόστερ στο οποίο κυριαρχούν ο Νάντο ντε Κολό, ο Μάρκο Γκούντουριτς κι ο Γιαν Βέσελι.

Τα shot charts του Ντάισον Πιερ στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς
EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

ΟΙ "ΑΙΩΝΙΟΙ" ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΒΡΑΒΕΙΟ

Σε μια σεζόν που ο Ολυμπιακός τερμάτισε 12ος κι ο Παναθηναϊκός 16ος, δεν ήταν εύκολο και δεν ήταν και λογικό να μπουν παίκτες τους στις κορυφαίες πεντάδες ή να διεκδικήσουν ατομικά βραβεία επί ίσοις όροις. Σίγουρα, όμως, τόσο ο Σάσα Βεζένκοβ, όσο και ο Γιώργος Παπαγιάννης συμμετείχαν στις κούρσες για τους τίτλους του πιο βελτιωμένου και του κορυφαίου αμυντικού.

Ο 26χρονος Βούλγαρος εκτοξεύθηκε από τους 7.1 στους 11.5 πόντους από 50% στο δίποντο, 43% στο τρίποντο και 88.7% στις βολές, είχε 5.4 ριμπάουντ και 14.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ έκλεισε εντυπωσιακά τη χρονιά καθώς στα τελευταία επτά ματς μέτρησε 19.6 πόντους από 25/40 δίποντα, 22/42 τρίποντα και 21/23 βολές, 6.3 ριμπάουντ και 24 ranking ανά αγώνα. Δεν μπορούσε να έχει τέτοια νούμερα σε όλη τη σεζόν, σίγουρα όμως ήταν από τους παίκτες με την πιο ραγδαία βελτίωση στη διοργάνωση και ήταν κι ο MVP του Ολυμπιακού.

Ο Παπαγιάννης, από την άλλη, είχε στόχο να γίνει ο πρώτος μπλοκέρ της EuroLeague. Δεν τα κατάφερε καθώς έκλεισε τη σεζόν με 1.61 ανά αγώνα, με τον Έντι Ταβάρες να έχει 1.74. Per 40 minutes, πάντως, ο Παπαγιάννης είχε 2.9 την ώρα που ο σέντερ της Ρεάλ ακολουθούσε με 2.65. Ίσως να μην ήταν ο runner-up, ίσως πίσω από τον θηριώδη Ταβάρες να ακολουθεί ο Πιέρια Χένρι (1.74 κλεψίματα ανά αγώνα), ίσως ο Γιαν Βέσελι, σίγουρα πάντως ο Έλληνας σέντερ ανέβηκε επίπεδο ακόμη κι αν η απόδοσή του έπεσε σημαντικά από τη μέρα που ο Όντεντ Κάτας ανέλαβε τον Παναθηναϊκό.

Βραβείο θα μπορούσε να διεκδικήσει κι ο Χασάν Μάρτιν, αυτό του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου, αν δεν είχε τραυματιστεί με αποτέλεσμα να παίξει στα 24 από τα 34 παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Ο Αμερικανός undersized σέντερ είχε 9 πόντους από 72% στο δίποντο και 71.4% στις βολές, 4.6 ριμπάουντ και 10.9 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 22:54 συμμετοχής.

Τα σουτ που μάρκαρε ο Γιώργος Παπαγιάννης στη EuroLeague 2020/21:

EuroLeague 2020/21: Ο MVP, οι πεντάδες, ο βελτιωμένος, ο rookie και η περίπτωση Τζέιμς

Photo credits: Eurokinissi/24MEDIA Creative Team

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ