BASKETBALL ANALYSIS

EuroBasket 2022, Πολωνία: Πονίτκα και Σλότερ ήταν υπεύθυνοι για τους 73 από τους 90 πόντους της ομάδας κόντρα στην Σλοβενία

Ο Ματέους Πονίτκα με τον Έι Τζέι Σλότερ
Ο Ματέους Πονίτκα με τον Έι Τζέι Σλότερ FIBA

Οι Ματέους Πονίτκα και Έι Τζέι Σλότερ έδωσαν ρεσιτάλ στην πρόκριση της Πολωνίας επί της Σλοβενίας στα ημιτελικά του EuroBasket. Σύμφωνα με το InStat Scout μάλιστα, ήταν υπεύθυνοι για τους 73 από τους 90 πόντους της ομάδας τους.

Η πρόκριση της Πολωνίας επί της Σλοβενίας (87-90) στα ημιτελικά του EuroBasket 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ραψωδία του Ματέους Πονίτκα, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα κάνοντας triple-double με 26 πόντους, 16 ριμπάουντ και 10 ασίστ, αλλά και για την ατάκα του Ιγκόρ Μίλιτσιτς για τα... καρπούζια. Ο Πονίτκα όμως δεν τα κατάφερε μόνος του, είχε αρκετή βοήθεια.

Σε μία βραδιά που ο παίκτης της Ρέτζιο Εμίλια κατάφερε να επισκιάσει ακόμα και τον Λούκα Ντόντσιτς, υπήρχε ένας παίκτης που στάθηκε - και με το παραπάνω - στο πλευρό του: Ο Έι Τζέι Σλότερ, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Το θέμα ωστόσο είναι ότι αν κάποιος κοιτάξει λίγο πιο βαθιά μέσα στην στατιστική ανάλυση του InStat Scout θα βρει κάτι (πάρα) πολύ ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το InStat Scout λοιπόν, οι δύο γκαρντ ήταν υπεύθυνοι για τους 73 (!) από τους 90 πόντους της ομάδας τους στην νίκη επί της Σλοβενίας, σε ένα πραγματικά αδιανόητο νούμερο.

Αναλυτικά:

Ο Ματέους Πονίτκα είχε 26 πόντους. Παράλληλα, πρόσφερε άλλους 20 πόντους με τις ασίστ του (καμία εκ των οποίων δεν είχε αποδέκτη τον Σλότερ), αλλά και άλλους 5 όπου έκανε αυτός το σκριν σε συμπαίκτη του που σκόραρε. Από αυτούς τους 5 πόντους, οι 3 ήρθαν έπειτα από σκριν στον Σλότερ. Συνολικά δηλαδή ήταν υπεύθυνος για 51 από τους 90 πόντους της ομάδας του.

Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Ματέους Πονίτκα στον αγώνα της Πολωνίας με την Σλοβενία
Το Shot Chart του Ματέους Πονίτκα στον αγώνα της Πολωνίας με την Σλοβενία FIBA


Ο Σλότερ σημείωσε 16 πόντους. Από τις 4 ασίστ του η Πολωνία πήρε 12 πόντους (3 εξ αυτών σημείωσε ο Πονίτκα). Συνολικά ήταν υπεύθυνος για 28 πόντους.

Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Έι Τζέι Σλότερ στον αγώνα της Πολωνίας με την Σλοβενία
Το Shot Chart του Έι Τζέι Σλότερ στον αγώνα της Πολωνίας με την Σλοβενία FIBA

Γιατί το άθροισμα είναι 73 και όχι 79 πόντοι

Αν κάποιος ενώσει τους πόντους που ήταν υπεύθυνοι οι δύο παίκτες (άμεσα ή έμμεσα) πιστεύει ότι το συνολικό τους άθροισμα είναι 79 πόντοι. Στην πραγματικότητα βέβαια είναι 73.

Ο λόγος που ισχύει αυτό είναι επειδή από αυτή την εξίσωση πρέπει να αφαιρεθούν 6 πόντοι στους οποίους οι δυο τους βοήθησαν ο ένας τον άλλο: Οι τρεις που σημείωσε ο Σλότερ έπειτα από σκριν του Πονίτκα και οι 3 του Πονίτκα που ήρθαν έπειτα από ασίστ του Σλότερ.

Δύο παίκτες που έχτισαν χημεία μέσα στα χρόνια

Οι Πονίτκα και Σλότερ δεν ήταν το πιο διαφημισμένο δίδυμο στο EuroBasket, κάτι που έχει λογική εξήγηση εξαιτίας της παρουσίας πολλών σταρ. Είχαν ωστόσο κάτι που αρκετά άλλα κορυφαία δίδυμα υστερούσαν: Συνυπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην εθνική τους ομάδα.

Σε αντίθεση με άλλα σπουδαία ντουέτα, οι δυο τους ξέρουν να παίζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν συνειδητοποιεί κάποιος ότι αμφότεροι είναι στα καλύτερά τους όταν έχουν την μπάλα στα χέρια. Τα χρόνια τριβής ωστόσο τους βοήθησαν να βρουν τρόπο να συνυπάρχουν. Και να υπογράψουν την πρόκριση της Πολωνίας στα ημιτελικά του EuroBasket.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ