EUROLEAGUE

"Έτσι κερδίζεις την Κούμπαν"

"Έτσι κερδίζεις την Κούμπαν"

Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα από όλους την Λοκομοτίβ δεν είναι άλλος από τον Στράτο Κωσταλά. Ο Αθλητικός Διευθυντής της Σπαρτάκ Περιχώρων ακτινογραφεί στο Euroleague Greece την Κούμπαν και αποκαλύπτει όσα θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα του είναι συνυφασμένο με την επιτυχία, ενώ οι γνώσεις του δεν αμφισβητούνται. Ο Στράτος Κωσταλάς από το 2004 ζει και εργάζεται στην Ρωσία και στην γυναικεία ομάδα της Σπαρτάκ Περιχώρων που επί των ημερών του Shabtai Von Kalmanovic μεσουράνησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατακτώντας 4 συνεχόμενες φορές την Euroleague. Ο έμπειρος παράγοντας πριν την πρόκληση της Ρωσίας είχε εργαστεί στην Ελλάδα στις αντρικές ομάδες των Άρη, Παναθηναϊκού, Ηρακλή, Πανιωνίου και ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται σήμερα (21.30) κόντρα στην Λοκομοτίβ Κούμπαν και το Euroleague Greece επικοινώνησε με τον Στράτο Κωσταλά προκειμένου να μάθει τα μυστικά της ρωσικής ομάδας αλλά και τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι “πράσινοι”. Σε μία απολαυστική συζήτηση-συνέντευξη ο έμπειρος παράγοντας θυμήθηκε τις ημέρες που εργαζόταν στον Παναθηναϊκό, αλλά και το πάθος των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου. Ο Στράτος Κωσταλάς αποκάλυψε μάλιστα το μεγάλο του όνειρο που δεν είναι άλλο από το να συνεισφέρει κάποια στιγμή ως μάνατζερ στην Εθνική Ελλάδος γυναικών.

Απολαύστε τον...

Την ερχόμενη αγωνιστική της Euroleague ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Λοκομοτίβ Κούμπαν. Ποια είναι η άποψη σας για την ομάδα από το Κράσνονταρ;

Αυτή τη σεζόν η Κούμπαν είναι μία ομάδα που προσπαθεί να βρει νέα ταυτότητα. Ξεκίνησε την Euroleague με μία εκτός έδρας νίκη σε ένα κλειστό παιχνίδι με την Παρτίζαν και μετά στην έδρα της κέρδισε εύκολα την Λιέτουβος Ρίτας, όμως στη συνέχεια ήρθε μία κακή εντός έδρας ήττα από την Μακάμπι. Σε εκείνο το παιχνίδι η Μακάμπι πήρε από την αρχή τα ηνία στο σκορ και η Κουμπάν δεν ήταν ποτέ σε θέση να απειλήσει τον αντίπαλο της. Γνωρίζοντας τον κόουτς Πασούτιν θεωρώ δεδομένο ότι θα προσπαθήσει όσο περισσότερο μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την ήττα για να αφυπνίσει τους παίκτες του ενόψει Παναθηναϊκού.

Η δύναμη τους είναι οι τρεις Αμερικανοί παίκτες (Ντέρικ Μπράουν, Μάρκους Ουίλιαμς, Ρίτσαρντ Χέντριξ), οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν το ήμισυ της επιθετικής παραγωγής και των ριμπάουντ της ομάδας. Εκτός από τον Μπίκοφ δεν έχουν κάποιον άλλο Ρώσο παίκτη που να αξίζει αναφοράς”.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Λοκομοτίβ;

Χωρίς καμιά αμφιβολία ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει δει πολλές φορές το παιχνίδι της Κούμπαν με την Μακάμπι και γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει αυτόν τον εντός έδρας αγώνα. Το αναφέρω αυτό γιατί σε εκείνο το παιχνίδι η Μακάμπι έδεσε τον Χέντριξ, ο οποίος παρότι στα πρώτα δύο παιχνίδια είχε μέσο όρο 18 πόντους ξαφνικά πέτυχε 8. Στην πραγματικότητα αν ο Παναθηναϊκός ελέγξει τον ρυθμό και κρατήσει χαμηλά τους Μπράουν και Χέντριξ τότε θα μπορέσει εύκολα να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό που ίσως ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να πάρει είναι τους πόντους από δεύτερη ευκαιρία, καθώς η Κούμπαν είναι εξαιρετική στο αμυντικό ριμπάουντ. Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ καλύτερη ομάδα στα σουτ έναντι των Ρώσων αντιπάλων του μπορεί να βοηθήσει τους “πράσινους” να πανηγυρίσουν την τρίτη συνεχόμενη νίκη τους”.

Παρακολουθείτε την πορεία του Παναθηναϊκού στην Euroleague; Αν ναι ποια είναι η άποψη σας για την ομάδα και μέχρι που μπορεί να φτάσει φέτος;

Παρότι δεν έχω παρακολουθήσει τον Παναθηναϊκό τόσο όσο θα ήθελα, έχω δει όσο περισσότερο μπορώ. Ο Παναθηναϊκός παρότι επενδύει σε κάποια νέα ταλέντα παραμένει να κοιτάει στα ίσια τον Ολυμπιακό, ενώ είναι ακόμα μία από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος στον Αργύρη Πεδουλάκη μέχρις ότου να φέρει την ομάδα στο επίπεδο που θέλει και περιμένει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρσι τράβηξε ένα λαγό από το καπέλο του και είχε την καλύτερη ομάδα κατά τη διάρκεια των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος. Όταν έχεις στην ομάδα σου έναν παίκτη του διαμετρήματος του Δημήτρη Διαμαντίδη τότε αυτόματα έχεις μία ομάδα που μπορεί να πάει καλά”.

“Θα θυμάμαι πάντα τους Γιαννακόπουλους”

Η Σπαρτάκ Περιχώρων είναι μία ομάδα που πρωταγωνίστησε στο γυναικείο μπάσκετ στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Ποιο είναι το μυστικό για να φτάσει μία ομάδα ψηλά και να διατηρηθεί εκεί για μεγάλο διάστημα;

Είναι αλήθεια ότι πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ήμασταν για το γυναικείο μπάσκετ ότι ο Παναθηναϊκός για το αντρικό στην ίδια περίοδο. Πιθανόν να είναι αλήθεια. Είχαμε και οι δύο ομάδες μία παρόμοια φιλοσοφία στον σχεδιασμό της ομάδας. Κρατήσαμε τον ίδιο προπονητή και προσπαθήσαμε να διατηρούμε τον ίδιο πυρήνα στο προσωπικό της ομάδας. Όπως ο Παναθηναϊκός κράτησε στα ηνία τον Ομπράντοβιτς για πολλά χρόνια έτσι κι εμείς είχαμε τον Pokey Chatman μαζί μας για 6 χρόνια. Παράλληλα, όπως ο Παναθηναϊκός τα χρόνια του Ζέλικο, έτσι κι εμείς διατηρούσαμε κάθε χρόνο οκτώ παίκτριες από την προηγούμενη σεζόν εκ των οποίων οι τρεις ήταν βασικές. Το πιο σημαντικό είναι ότι κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων κρατήσαμε τέσσερις παίκτριες που ήταν η καρδιά και η ψυχή της ομάδας μας”.

Τι έχετε να θυμάστε από τότε που συνεργαζόσασταν με τον Παναθηναϊκό;

Ήμουν με τον Παναθηναϊκό δύο γεμάτες σεζόν και σε ένα μέρος της τρίτης. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου έζησα τρία Final 4 – τα πρώτα από τα πολλά που ήρθαν αργότερα για την ομάδα. Πάντα θα θυμάμαι το Τελ Αβίβ, καθώς τότε έσπασαν καρδιές. Στο Παρίσι ήταν υπέροχα γιατί οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι με έφεραν πίσω και ήμουν κομμάτι της ομάδας στο Final 4 που ήταν ο πρώτος τους τίτλος στην Euroleague. Πάντα θα θυμάμαι το πάθος και την φροντίδα που είχαν ο Παύλος κι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος για την ομάδα αλλά και το πόσο όμορφο είναι να βρίσκεσαι σε μία ομάδα με σπουδαίους παίκτες. Το πιο σημαντικό, όμως, που θα θυμάμαι για πάντα είναι ότι υπήρξα μέλος ενός τεράστιου και ιστορικού συλλόγου”.

Θα θέλατε να επιστρέψετε κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να εργαστείτε σε κάποια ομάδα;

Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και στην παρούσα φάση ούτε που σκέφτομαι να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Πιθανόν να ήταν ενδιαφέρον κάτι τέτοιο, όμως είναι δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο σωματείο που θα μου προσφέρει τις συνθήκες εργασίας που θέλω, οπότε είναι καλύτερο να συνεχίσω να υπηρετώ την ομάδα μου.

Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα όνειρο που περιλαμβάνει να εργαστώ στην Ελλάδα. Αυτό το όνειρο είναι να γίνω τιμ μάνατζερ της Εθνικής Ελλάδος Γυναικών. Έχω δουλέψει σε αυτό το πόστο σε τρεις διαφορετικές ομάδες της Εθνικής Ρωσίας (U16, U18 και U19) και θα ήταν μεγάλη τιμή να υπηρετήσω και την δική μας εθνική ομάδα. Αυτό, όμως δεν είναι κάτι που είναι στο χέρι μου, οπότε πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίσω να ελπίζω και να ονειρεύομαι”.

Πως είναι τα πράγματα στην Σπαρτάκ Περιχώρων μετά τον θάνατο του προέδρου και φίλου σας Shabtai Von Kalmanovic;

Συνηθίζω να λέω ότι η ζωή και ιδιαίτερα το μπάσκετ ποτέ δεν θα είναι το ίδιο. Είναι αλήθεια ότι ο θάνατος του Shabtai Von Kalmanovic άφησε ένα μεγάλο κενό, όμως πιστεύω ότι η ζωή προχωράει. Η Σπαρτάκ κατάφερε να επιβιώσει εξαιτίας της υποστήριξης του Κυβερνήτη, Gromov και την αποφασιστικότητα της χήρας του Shabtai’s, Anna Arkhipova - Von Kalmanovic. Υπό την ηγεσία της και διατηρώντας την φιλοσοφία του Shabtai η κατευθυντήρια γραμμή ήταν να παραμείνουμε στην κορυφή του γυναικείου ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σήμερα η ομάδα στηρίζεται σε παίκτριες από τις ακαδημίες μας και ελπίζουμε ότι με αυτές θα καταφέρουμε να φτάσουμε ξανά στην κορυφή”.

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ