ΣΙΕΝΑ

Επόμενη στάση... Σιένα

Επόμενη στάση... Σιένα

Η Σιένα θα αποτελέσει τον αντίπαλο του Ολυμπιακού στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Το Sport24.gr παρουσιάζει την πόλη, τους τετράκις σε ισάριθμες σεζόν πρωταθλητές Ιταλίας και τον "Μαύρο Θάνατο". Το τρένο, λοιπόν για την Βαρκελώνη περνάει από τη Σιένα...

Το εύστοχο τρίποντο του Θοδωρή Παπαλουκά στο τέλος του ματς με την Φενέρ "σφράγισε" την πρώτη θέση για τους "ερυθρόλευκους", την στιγμή που η Σιένα "σκότωσε" την Εφές Πίλσεν στην Ιταλία και εξασφάλισε την δεύτερη θέση πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Αποτέλεσμα; Το πρώτο - και το μοναδικό μέχρι στιγμής - από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών να είναι γεγονός. Κάτι που ουσιαστικά επιτρέπει τόσο στον Ντούσαν Ίβκοβιτς, όσο και τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι να σχεδιάζουν τα πρώτα πλάνα τους ενόψει των μεταξύ τους αναμετρήσεων.

Το Sport24.gr μεταφέρεται στην Τοσκάνη και σας παρουσιάζει την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας μέσω των πρωταθλητών Ιταλίας, το μεγάλο καμάρι της περιοχής...

Η Σιένα έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ευρώπη στα πρώτα χρόνια του millenium, καθώς συμμετέχει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ανελλιπώς από το 2002. Ενδιάμεσοι σταθμοί της ήταν τρία φάιναλ φορ (2003 Βαρκελώνη, 2004 Τελ Αβίβ, 2008 Μαδρίτη), χωρίς να καταφέρει να βρεθεί σε κάποιο τελικό.

Απέναντι στην Μακάμπι στο Final-4 της Μαδρίτης το 2008

Η έλευση του Σιμόνε Πιανιτζιάνι φαίνεται ότι άνοιξε την πόρτα και οι τίτλοι έσπευσαν να γεμίσουν τα γραφεία της ομάδας, η οποία αποτελεί τον κυρίαρχο στην Ιταλία την τελευταία τετραετία (2007, 2008, 2009, 2010). Οι τέσσερις διαδοχικές στέψεις μαζί με το πρωτάθλημα του 2004 συμπληρώνουν τις πέντε κατακτήσεις πρωταθλήματος των "πράσινων".

Στην τροπαιοθήκη του συλλόγου υπάρχουν επίσης δύο Κύπελλα Ιταλίας (2009, 2010) και ένα Κύπελλο Σαπόρτα (2001), την κατάκτηση του οποίου πανηγύρισαν διοίκηση και τεχνική ηγεσία στην κεντρική πλατεία της πόλης Πιάτσα Ντελ Κάμπο!

Η πλατεία Πιάτσα Ντελ Κάμπο... Λένε ότι έχει το σχήμα βεντάλιας!

Επόμενη στάση... Σιένα

Οι 54.500 κάτοικοι της πόλης λατρεύουν την ομάδα, καθώς οι πρωταθλητές Ιταλίας κατάφεραν να στρέψουν το βλέμμα όλων των μπασκετόφιλων στην περιοχή, η οποία όπως λένε οι "γείτονες" πήρε την σκυτάλη της... μπασκετούπολης από την Μπολόνια. Η Σιένα με βαριά καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά (βρίσκεται στη λίστα της UNESCO) έχει πλέον να καυχιέται ότι διαθέτει το καλύτερο σύνολο παικτών που μπορεί να βρει κάποιος στα γήπεδα της Ιταλίας.

Ωστόσο, η Σιένα φέτος δεν είναι πια η... πυραυλοκίνητη μηχανή των Τέρελ ΜακΙντάιρ, Μπούτσι Θόρτον και Ρομέιν Σάτο. Το μπάτζετ του συλλόγου έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ και η πρόκριση της ομάδας με τον τρόπο μάλιστα που τα κατάφερε μπορεί να θεωρηθεί ως μία ευχάριστη έκπληξη.

Ο Πιανιτζιάνι δεν έχει πλέον στο ρόστερ του τον ΜακΙντάιρ, έχει όμως τον Μπο ΜακΚάλεμπ, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι τραυματισμένος και η συμμετοχή του στα ματς με τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ ο Νίκος Ζήσης έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι είναι σε θέση να αποτελέσει τον "ηγέτη" της ομάδας.

Στον απόλυτο "ηγέτη" της Σιένα εξελίσσεται ο Νίκος Ζήσης...

Επόμενη στάση... Σιένα

Αν προσθέσει κανείς τους Ριμάντας Καουκένας, Σον Στόουνρουκ και Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι πρωταθλητές χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή.

Σημείο "κλειδί" στο παιχνίδι των Ιταλών είναι η εξαιρετική άμυνα. Στον πρώτο γύρο η Σιένα δεχόταν 66,1 πόντους και στον δεύτερο 69,2. Την καλύτερη, δηλαδή στην διοργάνωση! Επίσης, ο Πιανιτζιάνι έχει περάσει τη φιλοσοφία του, ενώ ο τρόπος με τον οποίο... ομοιογενοποιεί κάθε σεζόν την ομάδα του παρά τις όποιες μεταγραφές έχουν γίνει είναι εξαιρετικός. Ο τρόπος, μάλιστα με τον οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση της στα προημιτελικά έχει δώσει σε όλους τεράστια αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, κάτι που έλειπε πριν από ένα μήνα.

Το 3/3 που οδήγησε στην πρόκριση...

Παρτιζάν - Σιένα 58-66

Σιένα - Παρτιζάν 77-74

Σιένα - Εφές Πίλσεν 88-76

Το "διπλό" στο Βελιγράδι. Η αρχή της ανάκαμψης.

Το "Palazzo Publico" που στεγάζει μέχρι τις μέρες μας το δημαρχείο, ο "Torre del Mangia", το κωδωνοστάσιο με ύψος 102 μέτρων αποτελούν μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης. Για τους πολίτες, όμως της Σιένα το "Πάλασποτ Μενς Σάνα", χωρητικότητας 6.000 οπαδών θεωρείται ο δικός τους τόπος συγκέντρωσης. Το κλειστό είναι γεμάτο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι και φροντίζει να δυσκολεύει το έργο του εκάστοτε διεκδικητή ή εκπορθητή... καλή ώρα.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο αντίπαλος στα προημιτελικά θα είναι ο Ολυμπιακός πολλοί στη γείτονα χώρα έσπευσαν να τον παρομοιάσουν με τον "Μαύρο Θάνατο"! Μία επιδημία πανούκλας, η οποία αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού το 1348. Στον Ολυμπιακό πάλι ελπίζουν 40 λεπτά "φονικού" μπάσκετ στην έδρα της Σιένα να αρκούν για να καταφέρουν οι "ερυθρόλευκοι" να πάρουν το εισιτήριο για την Βαρκελώνη...

TAGS ΣΙΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ