ΕΟΚ

ΕΟΚ: Ισπανικό μοντέλο σε όλες τις Εθνικές με μπροστάρη τον Ιτούδη ανέλυσε ο Κώστας Τσαρτσαρής

Ο Δημήτρης Ιτούδης
Ο Δημήτρης Ιτούδης INTIME SPORTS

Ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέλυσε το εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο της ΕΟΚ για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των εθνικών ομάδων, το οποίο μοιάζει πολύ με το ισπανικό μοντέλο και θα έχει για μπροστάρη τον Δημήτρη Ιτούδη.

Η ΕΟΚ προσπαθεί να αλλάξει. Να εξελιχθεί. Θέλει να δώσει κάτι διαφορετικό στο ελληνικό μπάσκετ και ειδικά στον τομέα του αναπτυξιακού προγράμματος. Και δεν διστάζει να ακολουθήσει το πλάνο των ομοσπονδιών που έδειξαν τον δρόμο με την δουλειά τους, όπως η Ισπανία.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του πλάνου της ΕΟΚ που έγινε από τον υπέυθυνο αναπτυξιακού προγράμματος στον Νότο, Κώστα Τσαρτσαρή, στην επίσημη ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

Ο άλλοτε διεθνής φόργουορντ/σέντερ ανέλυσε βήμα-βήμα το νέο πλάνο της ΕΟΚ. Ένα πλάνο στο οποίο θα έχει ηγετικό ρόλο ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Δημήτρης Ιτούδης, την προσπάθεια δημιουργίας ενός καθετοποιημένου συστήματος για τις μικρές ηλικίες που θα φτάνει μέχρι την Εθνική Ανδρών.

Στο άκουσμα αυτής της φράσης το μυαλό πολλών πήγε στο ισπανικό μοντέλο, στο οποίο ηγετικό ρόλο έχει εδώ και χρόνια ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Δικαίως πήγε εκεί, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να παραδέχεται ότι "είχαμε αποφασίσει πριν το καλοκαίρι με την ανάληψη της Εθνικής Ανδρών από τον Δημήτρη Ιτούδη να δημιουργήσουμε μια καθετοποίηση, κάτι που λειτουργεί όμορφα στην Ισπανία".

Τι λοιπόν περιλαμβάνει αυτό το νέο πλάνο του αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο έχει ήδη μπει σε εφαρμογή; Μεταξύ άλλων τα εξής:
- Καθετοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος σε συνεχή συνεννόηση με τον Δημήτρη Ιτούδη σε όλα τα επίπεδα.
- Καθημερινές επαφές περίπου 20 προπονητών της Ομοσπονδίας σε όλη την επικράτεια με προπονητές που είναι σε τμήματα υποδομής
- Μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κλιμακίων, από ηλικίες 13 έως και 17 ετών, επανεργοποίηση του τουρνουά "Πέτρος Καπαγέρωφ" τα Χριστούγεννα και συμμετοχή σε ξένα τουρνουά.
- Εστίαση στα βασικά του μπάσκετ όπως το σουτ και η ταχύτητα στις μικρές ηλικίες, κατάργηση των σκορ σε κάποιες ηλικίες.
- Πρόγραμμα "γαλανόλευκα αστέρια" όπου παιδιά 13 ετών θα παίξουν σε πανελλήνιο τουρνουά με όλα να φορούν φανέλες της Εθνικής ομάδας.
- Ανοιχτές προπονήσεις στις κλήσεις στις μικρές ηλικίες
- Ξεχωριστό πλάνο για την ανάπτυξη κάθε ηλικιακής ομάδας
- Ειδική προσέγγιση στους 15χρονους με μικτές ομάδες ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ που θα συμμετέχουν σε πρωτάθλημα της Ένωσης κάθε Σαββατοκύριακο, κάτι που γίνεται ήδη στην Θεσσαλονίκη.
- Ανανέωση του τουρνουά Rising Stars και αύξηση των ομάδων από 8 σε 12, όπου τρεις εξ αυτών θα είναι μικτές ομάδες με παίκτες από όλη την Ελλάδα και μία ομάδα από το εξωτερικό.
- Η ανάδειξη των προγραμμάτων "Big Greeks" και "Shooting stars".
- Ξεκίνημα του προγράμματος "Greek Abroad" όπου θα αναζητηθούν Έλληνες παίκτες σέ όλο τον κόσμο.
- Καθιέρωση πρωταθλήματος U21 για να καλυφθεί ένα κενό για παίκτες που μόλις κλείσουν τα 18 του χρόνια συχνά δεν είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Αναλυτικά ο Κώστας Τσαρτσαρής ανέφερε την επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας:

"«Μάτια» σε όλη την Ελλάδα

«Συνεχίζουμε το πλάνο που άρχισε στις αρχές Δεκεμβρίου εμπλουτίζοντάς το ακόμη περισσότερο», αναφέρει ο Κώστας Τσαρτσαρής και προσθέτει: «Από πέρσι δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα με προπονητές που επισκέπτονται καθημερινά τα σωματεία για να δημιουργήσουν επαφή μαζί τους. Έχουμε 20 προπονητές σε όλη την Ελλάδα, που εργάζονται αποκλειστικά για την ομοσπονδία. Πηγαίνουν καθημερινά σε προπονήσεις σε όλη την επικράτεια, ακούνε τα προβλήματα των ομάδων και μας τα μεταφέρουν λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος της ομοσπονδίας με τους συλλόγους. Οι προπονητές αυτοί επιλέγουν τα παιδιά που θα πάνε στα κλιμάκια και ‘τρέχουν’ τα κλιμάκια στις κατά τόπους ενώσεις. Στόχος είναι να παρακολουθούν προπονήσεις, αγώνες, να επιλέγουν ιδίοις όμμασι παιδιά που θα στελεχώσουν τα κλιμάκια και τις εθνικές ομάδες αργότερα».

Έμφαση στα κλιμάκια

«Την περασμένη σεζόν δεν είχαμε πολλές προπονήσεις κλιμακίων, κάτι που θα αλλάξει ριζικά από φέτος. Οπότε ένας μεγάλος στόχος για φέτος είναι η ενεργοποίηση των κλιμακίων, κάθε ηλικίας, ώστε να τους περάσουμε τις κατευθύνσεις και τις σκέψεις μας για το ελληνικό μπάσκετ και τον τρόπο παιχνιδιού. Θα ενεργοποιήσουμε κλιμάκια για όλες τις ηλικίες. Για παιδιά γεννημένα το 2007, το 2008 και το 2009, αλλά και για παιδιά του 2005 και 2006 που είναι οι έφηβοι. Όσο πιο μικρές οι ηλικίες, τόσο περισσότερα θα είναι τα κλιμάκια, για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δεξαμενή παιδιών και να μπορούμε να επέμβουμε για να βάλουμε κάποια πράγματα που θέλουμε. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε κάποια τριήμερα με αργίες για να φέρουμε παιδιά για προπονήσεις. Επίσης επανενεργοποιείται το τουρνουά « Πέτρος Καπαγέρωφ» των Χριστουγέννων και θα προσπαθήσουμε να λάβουμε μέρος σε ξένα τουρνουά, όπως του Μανχάιμ για να δώσουμε επιπλέον εικόνες στα παιδιά», εξηγεί ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Καθετοποίηση υπό τον Δημήτρη Ιτούδη

Ένας σημαντικός στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος είναι να υπάρχει μια συνέχεια και διαρκής «επικοινωνία» σε ό,τι αφορά στη φιλοσοφία του παιχνιδιού από τις μικρές ηλικίες μέχρι την Εθνική Ανδρών. «Είχαμε αποφασίσει πριν το καλοκαίρι με την ανάληψη της Εθνικής Ανδρών από τον Δημήτρη Ιτούδη να δημιουργήσουμε μια καθετοποίηση, κάτι που λειτουργεί όμορφα στην Ισπανία. Είναι κάτι που το γνωρίζαμε, αλλά μας το επιβεβαίωσε το φετινό καλοκαίρι ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Θέλουμε από τον κ. Ιτούδη να μας δώσει κάποιες γενικότερες κατευθύνσεις, από θέματα αρχών, αξιών και τακτικής. Φυσικά έχουμε κι εμείς ρωτήσει πολλούς προπονητές σε όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σε όλη την επικράτεια, για τη δημιουργία ενός εθνικού playbook. Πήραμε μέσα από αυτό κάποιες αποφάσεις, αλλά θέλουμε ο Δημήτρης Ιτούδης, που έχει την εμπειρία και την εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, να μας δώσει μια εικόνα για την καθετοποίηση τουλάχιστον των εθνικών ομάδων», επισημαίνει.

Αντίστοιχη προσοχή δίνεται και στο κομμάτι της εκγύμνασης των αθλητών, από πολύ νεαρή ηλικία. «Συζητήσαμε με τον Κώστα Χατζηχρήστο να μας δώσει κάποιες κατευθύνσεις για την εκγύμναση των παιδιών κάθε ηλικίας και θα ενταχθούν στο πρόγραμμά μας. Από πέρσι ενεργοποιήσαμε το κομμάτι της εκγύμνασης με τον Γιώργο Βαβέτση, ο οποίος ανέλαβε να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με εργομετρικά για την Εθνική Παίδων σε μια δεξαμενή 40 παιδιών και τους παρακολουθούμε. Το ίδιο θα γίνει και φέτος, ενδεχομένως και σε μικρότερες ηλικίες».

«Χαρά του παιχνιδιού, εκμάθηση των βασικών»

Το μπάσκετ είναι πρωτίστως παιχνίδι και προσφέρει χαρά. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τη σωστή εκμάθηση των βασικών του αθλήματος έχει ως κεντρικό στόχο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας.

«Γενικότερα θέλουμε να επαναφέρουμε τη διασκέδαση και τη χαρά του μπάσκετ στα παιδιά. Φυσικά θέλουμε να μάθουν σωστά τα βασικά, αλλά να έχουν και το ελεύθερο στο λάθος και στο κακό σουτ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μάθουν καλύτερα το άθλημα και θα εξελιχθούν. Οι κατευθύνσεις μας σε πρώτη φάση για τις μικρές ηλικίες έχουν να κάνουν με βασικά κομμάτια, όχι σε μεγάλη λεπτομέρεια ακόμη για το πώς πρέπει να μάθεις το σουτ αλλά… να σουτάρουν τα παιδιά. Τα βασικά είναι το Α και το Ω στο μπάσκετ, όχι το πώς θα κάνω την πάσα πίσω από την πλάτη. Θέλουμε επίσης να βάλουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στο μπάσκετ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μόνο θα τρέχουμε και δεν θα σκεφτόμαστε», αναφέρει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Όλα αυτά, φυσικά, μπορούν να έρθουν μόνο με περισσότερα παιχνίδια. «Μια από τις προτεραιότητές μας, κάτι που είχε πει και προεκλογικά ο κ. Λιόλιος, είναι να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να παίζουν περισσότερους αγώνες. Ο πρωταθλητισμός και ο φανατισμός που υπάρχει στην Ελλάδα από γονείς κι ομάδες, μας οδήγησε σε μια απόφαση για καθετοποίηση κανονισμών σε όλη την Ελλάδα, γιατί υπήρχαν διαφορές σε κάποιες ενώσεις. Βγάλαμε το σκορ από κάποιες ηλικίες, έστω το τελικό σκορ, βάλαμε σε κάποιες ηλικίες σκορ μόνο σε δεκάλεπτα ή οκτάλεπτα ανάλογα με την ηλικία. Ακολουθήσαμε κάποιους βασικούς κανονισμούς που ακολουθεί η FIBA για το μέγεθος της μπάλας, το ύψος καλαθιού και τον τρόπο προπόνησης για μικρότερα παιδιά», εξηγεί και αναλύει:

«Ενεργοποιούμε οργανωμένα το mini basket και το fun basketbaby basket) για παιδιά 4-6 ετών. Έχουμε ορίσει δύο υπεύθυνους για αυτό το πρότζεκτ. Η Ελένη Καλαϊτζάκη, που έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, θα είναι υπεύθυνη στο fun basket που θα αφορά σε παιδιά 4-6 ετών, ενώ ο Θοδωρής Σιαρές θα είναι υπεύθυνος για το mini basket, που θα αφορά σε παιδιά δημοτικού. Στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα και στις 23 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα διεθνές σεμινάριο, όπου θα μιλήσει προπονητής του ΣΕΠΚ για το mini basket, ο υπεύθυνος για το mini basket Ιταλίας Μαουρίτσιο Κρεμονίνι, αλλά και η Ελένη Καλαϊτζάκη για το fun basket. Θα υπάρχει επίσης παρουσία αθλητικού παιδοψυχολόγου για να δώσουμε κατευθύνσεις για το πώς θέλουμε να λειτουργήσει και αυτό το κομμάτι».

«Γαλανόλευκα αστέρια»

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα τονώσει τους δεσμούς των παιδιών με την Εθνική ομάδα είναι στα σκαριά. «Για τα παιδιά 13 ετών, που πηγαίνουν στην πρώτη γυμνασίου, έχουμε ένα πρόγραμμα που λέγεται ‘Γαλανόλευκα Αστέρια’. Θα παίζουν σε ένα πανελλήνιο τουρνουά στο οποίο όλοι οι αθλητές θα φορούν φανέλες της εθνικής ομάδας, τις οποίες θα προμηθεύσει η ομοσπονδία χωρίς κόστος. Θέλουμε σε αυτή την ηλικία να δουλέψουμε σε αυτό το κομμάτι, να μην έχουμε μέσα το οπαδικό στοιχείο με τον φανατισμό και τα διαφορετικά χρώματα, αλλά να συμφιλιωθούν τα παιδιά με τα εθνικά μας χρώματα. Φυσικά όχι με εθνικιστικό ύφος, αλλά για την εμπειρία του παιχνιδιού», τονίζει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Ανοιχτές προπονήσεις, ίσες ευκαιρίες

«Φέτος αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε τα tryouts ανοιχτών προπονήσεων, για παιδιά γεννημένα το 2008 και το 2009 για να δούμε σε τι κατάσταση είναι τα παιδιά στην αρχή της σεζόν και να ενεργοποιήσουμε άμεσα τα κλιμάκια. Κάναμε τις προπονήσεις ανοιχτές θέλοντας να βγάλουμε από το μυαλό του καθενός οποιαδήποτε καχυποψία ή αμφιβολία περί στοχευμένης κλήσης πολλών παιδιών από τον ίδιο σύλλογο. Είναι μια διαδικασία που θα επαναληφθεί και μέσα στη σεζόν».

Πρόγραμμα για τις ανάγκες κάθε ηλικίας

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ προσαρμόζεται ανά ηλικία βάσει των αναγκών και προτεραιοτήτων που υπάρχουν στους αθλητές ξεκινώντας από τους Παμπαίδες.

«Οι Παμπαίδες είναι μια μεταβατική ηλικία, όπου περνάμε από το κομμάτι της καθαρής διασκέδασης του παιχνιδιού σε κάτι πιο οργανωμένο, όπου μπαίνει σιγά-σιγά η διαδικασία του ‘κερδίζω’. Μέχρι πρότινος είχαμε Παμπαίδες Α’ και Παμπαίδες Β’, κάτι που μπέρδευε πολύ κόσμο. Μιλάμε, πλέον, για παιδιά 14 ετών, που θα συμμετέχουν σε πρωτάθλημα και τουρνουά. Το πρωτάθλημα θα διεξάγεται εκεί με κανονικό σκορ και βαθμολογία, ενώ θα υπάρχουν και τουρνουά για τις ομάδες που θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα πρωτάθλημα και τις απαιτήσεις του, δίχως το άγχος και την πίεση του αποτελέσματος», αναφέρει ο Τσαρτσαρής.

Σε ό,τι αφορά στους Παίδες; «Αφορά στις ηλικίες 15-16 και εδώ έχουμε κανονισμούς κανονικά, ισχύει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι και πέρσι. Όσες ομάδες έχουν πληθώρα μπορούν να κατεβάσουν δεύτερο και τρίτο παιδικό, ώστε τα παιδιά να έχουν περισσότερους αγώνες. Από τα μέσα της περασμένης σεζόν η ομοσπονδία καλύπτει έσοδα κριτών και διαιτητών και θεωρούμε ότι αυτό θα δώσει επιπλέον κίνητρο στις ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή και έτσι θα δίνουν περισσότερους αγώνες τα παιδιά. Παράλληλα, ενεργοποιείται ξανά ένα παλιό καλό σύστημα, γιατί πρέπει τις καλές πρακτικές του παρελθόντος να μην τις αφήνουμε στην άκρη: το διαενωσιακό πρωτάθλημα, δηλαδή ένα πρωτάθλημα μεταξύ ενώσεων. Σε πρώτη φάση δεν θα γίνει με όλες τις ενώσεις αυτοτελείς, αλλά με κάποιες συμπράξεις για να δούμε πώς λειτουργεί αλλά και για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως με τα έξοδα, τα γήπεδα και τον χρόνο. Έτσι λοιπόν θα παίζουν πέντε ενώσεις από το Νότο, πέντε από το Βορρά, θα παίξουν τέσσερις αγωνιστικές όλες μεταξύ τους και στο τέλος θα έχουμε ένα Final 4. Σε αυτό θα συμμετέχουν ο νικητής του Βορρά, ο νικητής του Νότου και μια μικτή ομάδα από τον Βορρά και μια μικτή ομάδα από το Νότο».

Ξεχωριστό πλάνο υπάρχει για τους 15άρηδες. «Για τα παιδιά του 2008, ενεργοποιούμε ένα κομμάτι που συνεχίζει να το κάνει η Θεσσαλονίκη. Δημιουργούμε μια μικτή ομάδα σε ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Ένωσης κάθε Σάββατο και Κυριακή. Δίνουμε, λοιπόν, επιπλέον παιχνίδια υψηλού επιπέδου στα παιδιά και δημιουργούμε μια χημεία ανάμεσά τους. Η επιλογή των παιδιών θα είναι μια δυναμική διαδικασία, δεν είναι σταθερά τα παιδιά που θα παίζουν, γιατί είναι μεγάλη η δεξαμενή από την οποία επιλέγουμε. Άρα σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Αθήνα, θα υπάρχει από μια μικτή ομάδα που θα παίζει κάθε βδομάδα στο πρωτάθλημα. Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για να γίνει σταδιακά κάτι αντίστοιχο και σε άλλες Ενώσεις».

Στην κατηγορία των Εφήβων πέρα από τα πρωταθλήματα των ενώσεων και τα πανελλήνια πρωταθλήματα, επιστρέφει ανανεωμένο το ήδη πολύ πετυχημένο από πέρσι Rising Stars. «Πέρσι έγινε με μεγάλη επιτυχία με οκτώ ομάδες. Φέτος θα γίνει με δώδεκα ομάδες. Θα συμμετέχουν οκτώ σύλλογοι βάσει ranking και τρεις μικτές ομάδες από όλη την Ελλάδα για να μην μαζεύονται όλα τα παιδιά σε συγκεκριμένες ομάδες και να βοηθήσουμε στην αποκέντρωση δίνοντας τη δυνατότητα σε αθλητές οπουδήποτε βρίσκονται να αποτελούν μέλη μιας ομάδας Rising Stars. Επίσης, κάθε αγωνιστική θα έρχεται για να λάβει μέρος μια διαφορετική ομάδα από το εξωτερικό, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και απέναντι σε ομάδες του εξωτερικού και να διαπιστώσουν ποιο είναι το επίπεδό τους. Θα είναι μια πολύτιμη εμπειρία για τα παιδιά, γιατί θα δουν και το υψηλό επίπεδο που υπάρχει σε ξένες ομάδες. Θα έρθουν ομάδες από πολύ καλούς συλλόγους στα αναπτυξιακά τμήματα, όπως η Μέγκα Μπάσκετ από τη Σερβία. Κάθε ομάδα στο Rising Stars θα δώσει από 11 παιχνίδια, ενώ μετά θα υπάρχει και η συμμετοχή στο Final 8. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για όλα τα παιδιά εν όψει Εθνικών ομάδων και θα τους δώσουμε την ευκαιρία να δώσουν αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου. Παράλληλα τα παιδιά θα μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, γιατί παράλληλα με τους αγώνες θα δημιουργηθούν διάφορες κοινωνικές δράσεις. Θα δημιουργηθεί μέσω social media μια κοινότητα στην οποία θα μπορούν όλοι να επικοινωνούν και να παρακολουθούν τις εξελίξεις», υπογραμμίζει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Big Greeks και Shooting stars

Πολύς λόγος γίνεται για την εύρεση ψηλών παικτών αλλά και σουτέρ για το ελληνικό μπάσκετ. Δύο προγράμματα έρχονται να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Πέρσι αρχίσαμε το Big Greeks για την εύρεση ψηλών, που ενεργοποιήθηκε σε πρώτη φάση μόνο στην Αθήνα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και θα το συνεχίσουμε και φέτος με στόχο να το εντάξουμε σε κάθε ένωση. Αναζητάμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα παιδιά, όχι απλώς παιδιά που παίζουν ως ψηλοί στις ομάδες τους. Μιλάμε για συγκεκριμένες σωματικές προδιαγραφές», εξηγεί ο πρώην διεθνής άσος και προσθέτει:

«Παράλληλα ενεργοποιούμε ένα νέο πρόγραμμα, το Shooting Stars, που έχει να κάνει με το πρόβλημα που όλοι έχουμε εντοπίσει στο ελληνικό μπάσκετ με το σουτ. Βάσει κάποιων χαρακτηριστικών θα επιλέγουμε παιδιά που θα προπονούμε εβδομαδιαίως με εξειδικευμένους προπονητές, κάτι που θα γίνεται κεντρικά, από την ομοσπονδία. Επειδή έχουμε εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με το σουτ, θα επέμβουμε με κάποιες κατευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, θέλουμε από τους προπονητές να αφήσουν τα παιδιά επιτέλους να σουτάρουν χωρίς να τα πιέζουν να ακολουθήσουν το σύστημα. Αυτά και πολλά ακόμη θα τα συζητήσουμε με τους προπονητές σε εκπαιδευτικές ημερίδες που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε τις πρώτες εξορμήσεις, με στόχο να εντάξουμε σε κάθε ακαδημία όλα αυτά που συζητάμε».

Το βλέμμα στους Έλληνες του εξωτερικού

Διαχρονικά το ελληνικό μπάσκετ έχει εντοπίσει «χρυσάφι» εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειας. Η αναζήτηση αυτή θα γίνεται πλέον πολύ πιο οργανωμένα. «Ένα πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες έχει να κάνει με τους Έλληνες του εξωτερικού. Ένας αρχικός τίτλος είναι Greeks Abroad. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περίπου 8 εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία, Σουηδία και Νότιο Αφρική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια επικοινωνία με τους Έλληνες του εξωτερικού και να φτιάξουμε μια βάση δεδομένων με τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ εκεί. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις στο εξωτερικό, να δημιουργήσουμε τον μηχανισμό και να έρθουμε πιο κοντά τους. Έτσι εκείνοι θα αντιληφθούν ότι τους προσέχουμε, αλλά πιθανώς να στελεχωθούν και οι εθνικές ομάδες με κάποια παιδιά που έχουν τις προοπτικές και τις δυνατότητες», τονίζει ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Το πρωτάθλημα U21 καλύπτει ένα κενό

Ένα μεγάλο κενό που είχε παρατηρηθεί αφορούσε στην έλλειψη δράσης για παιδιά που ολοκληρώνουν την παρουσία τους στις υποδομές και βρίσκονται στον προθάλαμο για το επόμενο στάδιο. «Από φέτος εντάσσουμε στο πρόγραμμα της ομοσπονδίας και το πρωτάθλημα U21. Πολλά παιδιά με το που τελείωναν το εφηβικό είχαν συχνά μια ‘νεκρή’ διετία, καθώς μπορεί να απορροφούνταν από μια ομάδα στην οποία δεν είχαν ευκαιρίες να αγωνιστούν ή μπορεί ακόμη και να απογοητεύονταν και να παρατούσαν εντελώς το μπάσκετ. Το πρωτάθλημα αυτό θα είναι μια δικλείδα ασφαλείας ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν να αθλούνται, να εξελίσσονται και να μας δείξουν τι μπορούν να κάνουν. Ορίσαμε τη δυνατότητα να έχουν διπλό δελτίο ή και τις θυγατρικές ομάδες. Το πρωτάθλημα αυτό θα μας δώσει κατά την άποψή μας τα περισσότερα αποτελέσματα. Η συμμετοχή ήταν ανοιχτή και είδαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλη την επικράτεια και από πολλές ομάδες. Μέσα από αυτό θα δούμε κι εμείς την εξέλιξη κάποιων παιδιών», επισημαίνει.

TAGS ΕΟΚ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ