ELITE LEAGUE

Elite League Final Four: Η ανάλυση των τεσσάρων φιναλίστ, τα ματς της χρονιάς με φόντο την Basket League

ELITE LEAGUE 2022-2023 /   -  . (  / EUROKINISSI)
ELITE LEAGUE 2022-2023 / - . ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS - ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το SPORT24 παρουσιάζει τους τέσσερις μονομάχους που θα παλέψουν σήμερα (27/5) στους ημιτελικούς του Final Four της Elite League με φόντο την Basket League. Πώς έφτασαν μέχρι εδώ, τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια και ποια είναι τα δυνατά τους σημεία. 

Η μεγάλη στιγμή έφτασε στην Elite League. Ο μαραθώνιος της 2ης κατηγορίας ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο (27 και 28 Μαΐου) με το Final Four που διεξάγεται στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, από όπου θα προκύψουν οι δύο ομάδες που θα αγωνιστούν στην Basket League της σεζόν 2023/24.

Ψυχικό, Μαρούσι, Τρίτωνας και Πανερυθραϊκός έφτασαν πανάξια στην τελική ευθεία και ετοιμάζονται για τα ματς της χρονιάς. Κακά τα ψέματα εξάλλου, οι δύο σημερινοί (27/5) ημιτελικοί είναι οι σημαντικότεροι αγώνες για τους τέσσερις μονομάχους. Ο αυριανός (28/5) τελικός απλώς θα γίνει για το γόητρο, όταν και θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής.

Οι δύο ημιτελικοί (αμφότεροι οι αγώνες θα καλυφθούν σε LIVE Streaming από το κανάλι της ΕΟΚ στο youtube):
Ψυχικό - Τρίτωνας (16:30)
Μαρούσι - Πανερυθραϊκός (19:30)

Τo SPORT24 σας παρουσιάζει αυτά που πρέπει να ξέρετε για τους δύο ημιτελικούς.

Ψυχικό - Τρίτωνας

Πώς έφτασαν μέχρι εδώ
Το Ψυχικό τερμάτισε στην πρώτη θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 21-9. Στα playoffs, απέκλεισε με 3-0 τον Ερμή Σχηματαρίου (οι ομάδες μετέφεραν τα αποτελέσματά τους από την κανονική περίοδο.
Ο Τρίτωνας τερμάτισε στην 4η θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 20-10 (υστερούσε στην ισοβαθμία με Μαρούσι και Ηρακλή). Στα playoffs απέκλεισε με 3-2 νίκες την Ελευθερούπολη.

Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος
Ο Τρίτωνας επικράτησε με 77-75 του Ψυχικού στο ματς του πρώτου γύρου. Στον δεύτερο γύρο το Ψυχικό απάντησε με δική του νίκη με 82-72.

Τα δυνατά σημεία των δύο ομάδων

Ψυχικό: Η ομάδα των Βορείων Προαστείων έχει στην σύνθεσή της τον προπονητή της χρονιάς (Γιώργος Ρεμεντέλας) και τον MVP της κανονικής περιόδου (Ρονάλντο Σέγκου).

Το Ψυχικό είναι μία ομάδα που συνήθως κάνει ροτέισον 7-8 παικτών. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Ρονάλντο Σέγκου, ένας scoring γκαρντ που φέτος έχει 19.2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ μέσο όρο με 37% στα τρίποντα. Γύρω από τον ρούκι γκαρντ ο Γιώργος Ρεμεντέλας έχει χτίσει ένα σκληρό σύνολο, το οποίο στηρίζεται στους βετεράνους Γιάννη Αθανασούλα (12.2 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ, 3.2 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ μέσο όρο), Γιώργο Κουκά (10 πόντοι, 4.5 ασίστ μέσο όρο) και Νίκο Παπανικολάου (10.9 πόντοι και 6.6 ριμπάουντ μέσο όρο)

Οι Κρεγκ Βίκτορ (10.7 πόντοι και 6.3 ριμπάουντ μέσο όρο), Νικ Παύλος (7.8 πόντοι και 3.5 ριμπάουντ μέσο όρο με 44.5% στα τρίποντα) και Φώτης Μαλέλης (7.5 πόντοι και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο) δίνουν μέγεθος στην ομάδα, ενώ ο Απόλλωνας Τσόχλας (3.5 πόντοι και 1.5 ασίστ μέσο όρο) δίνει ποιότητα στον μικρό χρόνο συμμετοχης που παίρνει.

Τρίτωνας: Η απόφαση να επιστρέψει στα μέσα της σεζόν ο εξαιρετικός Νεμάνια Μανόιλοβιτς και να πάρει την θέση του Μίλοβαν Ντράσκοβιτς άλλαξε τα δεδομένα στον Τρίτωνα στα μέσα της χρονιάς. Ο Σέρβος είναι και ο παίκτης που έχει κουβαλήσει (και) φέτος) τον Τρίτωνα, έχοντας 15.3 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μέσο όρο, για μία ομάδα που επίσης σε γενικές γραμμές προτιμάει ένα ροτέισον 8 παικτών.

Το δίδυμο του Μιχάλη Καμπερίδη (13.2 πόντοι και 7.8 ριμπάουντ μέσο όρο) και του - δανεικού από τον Ολυμπιακό με την λογική του διπλού δελτίου - Παναγιώτη Τσάμη (8.3 πόντοι και 7.8 ριμπάουντ μέσο όρο) κάτω από τα καλάθια δίνει δύναμη στην ομάδα. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες που έχουν πλαισιώσει τον Μανόιλοβιτς στην περιφέρεια έχουν τους δικούς τους ρόλους.

Ο Πάτρικ Μάιερς (11 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ μέσο όρο με 40.5% στα τρίποντα) και ο Κώστας Κουφόπουλος (8.8 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ μέσο όρο) είναι οι παίκτες που έχουν αυξημένες αρμοδιότητες στις θέσεις των γκαρντ (κυρίως μετά την αποχώρηση του Πολυτάρχου για την Μεγαρίδα), με τους Αντώνη Προίσκο (6.8 πόντοι μέσο όρο με 37% στα τρίποντα), Άρη Ζαραϊδώνη (3.3 πόντοι και 3.3 ριμπάουντ μέσο όρο) και Στέργιο Πράπα (3.7 πόντοι μέσο όρο) να δίνουν μέγεθος στην περιφέρεια.

Μαρούσι - Πανερυθραϊκός

Πώς έφτασαν μέχρι εδώ
Το Μαρούσι ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με ρεκόρ 20-10. Ισοβάθμισε με τον Ηρακλή και τον Τρίτωνα, αλλά υπερτερούσε στην ισοβαθμία και κατέλαβε την 2η θέση. Στα playoffs απέκλεισε με 3-2 νίκες τον Κόροιβο.
Ο Πανερυθραϊκός τερμάτισε στην 6η θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 18-12. Στα playoffs απέκλεισε με 3-1 νίκες τον Ηρακλή.

Τι έκαναν στα μεταξύ τους παιχνίδια φέτος
Το Μαρούσι επικράτησε εντός έδρας στον αγώνα του πρώτου γύρου με 76-69 του Πανερυθραϊκού. Στο φινάλε του δεύτερου γύρου ο Πανερυθραϊκός επικράτησε με 67-64 του Αμαρουσίου.

Τα δυνατά σημεία των δύο ομάδων

Μαρούσι:Ο Νίκος Καμαριανός (12.9 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο) επέλεξε φέτος να κατέβει από την Basket League και δικαιώθηκε, καθώς ήταν από τους κορυφαίους φόργουορντ της Elite League, κουβαλώντας πολλές φορές την ομάδα του.

Οι Ορφέας Στασινός (13.8 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ και 1.7 κλεψίματα μέσο όρο) και Βασίλης Σταυρακούκας (12.5 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο) συνέθεσαν φέτος ένα από τα καλύτερα δίδυμα γκαρντ στην κατηγορία (και κατά κάποιους το καλύτερο) κουβαλώντας το Μαρούσι, με τον Παύλο Ξυδά (8 πόντοι και 3.4 ασίστ μέσο όρο με 36% στα τρίποντα) και τον Σπύρο Καψαλο (5 πόντοι και 2.2 ριμπάουντ μέσο όρο) να τους δίνουν ανάσες.

Το Μαρούσι γενικά είναι μία ομάδα με αρκετό μέγεθος - για τα δεδομένα της κατηγορίας - από την θέση του σμολ φόργουορντ και πάνω. Παίκτες όπως ο Ηλίας Θεοδώρου (9 πόντοι και 5.8 ριμπάουντ μέσο όρο), ο Γιάννης Μιχαλούτσος (6.8 πόντοι και 2.9 ριμπάουντ μέσο όρο με 38.5% στα τρίποντα), ο Τόνι Γουντς (4.3 πόντοι και 4.3 ριμπάουντ μέσο όρο) και ο Γιάννης Παπαγεωργόπουλος (3.8 πόντοι και 4.7 ριμπάουντ μέσο όρο) έχουν συμβάλλει σε αυτό.

Πανερυθραϊκός: Η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από τις τέσσερις φιναλίστ, με τον κόουτς Χουχουλή να έχει δημιουργήσει ένα σύνολο με ροτέισον που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 10 παίκτες σε σημαντικά παιχνίδια. Η απόδειξη; Έχει 10 παίκτες που έχουν μέσο όρο από 5 μέχρι 11.1 πόντους μέσο όρο, με αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε παιχνίδι να υπάρχει και διαφορετικός πρωταγωνιστής, κάτι που αποτελεί πρόκληση για κάθε αντίπαλό του. Η δύναμη του Πανερυθραϊκού είναι το βάθος του.

Ο Μανώλης Ματαλιωτάκης (11.1 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο με 44% στα τρίποντα) είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, συνθέτοντας μία εξαιρετική γραμμή ψηλών μαζί με τον Κωνσταντίνο Καμπουρίδη (10 πόντοι και 3.9 ριμπάουντ μέσο όρο) και τον Αλέξανδρο Σταματογιάννη (8.3 πόντοι και 5.6 ριμπάουντ μέσο όρο).

Ο Ηλίας Μωραΐτης (8.6 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο), ο (δανεικός από τον Ολυμπιακό) Σωτήρης Οικονομόπουλος (7.3 πόντοι μέσο όρο με 36% στα τρίποντα), ο (πολύτιμος στους αγώνες με τον Ηρακλή) Κωνσταντίνος Ευστρατίου (7.8 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μέσο όρο) και ο 40χρονος Τάσος Καλλιανιώτης (5 πόντοι μέσο όρο με 35.6% στα τρίποντα) καλύπτουν τις θέσεις των γκαρντ, για έναν Πανερυθραϊκό που ποντάρει (πάρα) πολύ στο μέγεθός του σε όλες τις θέσεις, κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το ματσάρισμά του με το (επίσης γεμάτο ψηλά κορμιά) Μαρούσι.

Παίκτες όπως ο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (6.9 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο), ο Τάσος Κωστόπουλος (6.5 πόντοι και 1.8 ριμπάουντ μέσο όρο) και ο Γιώργος Αρνόκουρος (6 πόντοι και 4.8 ριμπάουντ μέσο όρο) δίνουν ακόμα περισσότερο μέγεθος και βάθος στην ομάδα της Ερυθραίας.

TAGS ELITE LEAGUE BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ