BASKETBALL ANALYSIS

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, αυτά έκανε στο ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό: Το Pick and Pop, οι "ακούραστοι" 19 πόντοι και η παιδεία στην άμυνα

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ
Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το ανεπίσημο ντεμπούτο του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ με την φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Φενέρμπαχτσε. Ο τρόπος που άνοιγε το γήπεδο, το Pick and Pop, η κίνηση χωρίς την μπάλα, οι πόντοι που ήρθαν στην ροή του ματς και η τακτική παιδεία που φάνηκε στην άμυνα. 

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έκανε το πολυαναμενόμενο (ανεπίσημο) ντεμπούτο του με την φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Φενέρμπαχτσε (ήττα με 79-66) για την 2η ημέρα του “Nick Galis International Tournament”.

Ο Ισπανός φόργουορντ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 19 πόντους. Έδειξε σε καλή κατάσταση - κάτι λογικό δεδομένου ότι μέχρι πριν από μερικές ημέρες ήταν σε φουλ ρυθμούς λόγω της συμμετοχής του στο MundoBasket - και φάνηκε να βρίσκει τα πρώτα πατήματά του.

Το SPORT24 αναλύει τα πεπραγμένα της πρώτης εμφάνισης του Ερνανγκόμεθ με τον Παναθηναϊκό.

Τα πρώτα στοιχεία και ο διαφορετικός ρόλος ανάλογα με τον σέντερ που μοιραζόταν στο παρκέ

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ θεωρείται… ελεύθερος σκοπευτής. Αποτελεί τον ορισμό του Stretch-4, ωστόσο είναι και άλλα πράγματα εκτός από σουτέρ. Κινείται καλά χωρίς την μπάλα, βρίσκει κενά στην αντίπαλη άμυνα, επιτίθεται καλά σε close out άμυνες (όταν ο αντίπαλος βγαίνει να τον μαρκάρει στο σουτ) σε ευθεία γραμμή, έχει ένα βασικό Post Up παιχνίδι, τρέχει καλά το γήπεδο. Τα περισσότερα από αυτά τα έδειξε στο ντεμπούτο του.

Ο Ερνανγκόμεθ είχε πάντα τον ρόλο του παίκτη που ανοίγει το γήπεδο και αυτό έκανε και κόντρα στην Φενέρ. Είχε σίγουρα ενδιαφέρον - και λογική - βέβαια ότι είχε άλλο ρόλο ανάλογα με τον παρτερνέρ του στην γραμμή ψηλών.

Όταν ο Ερνανγκόμεθ συνυπήρξε με τον Μπαλτσερόφσκι στο πρώτο μέρος, ήταν συχνά αυτός που έκανε το σκριν στα γκαρντ του Παναθηναϊκού, παίζοντας Pick and Pop (αντί να ρολάρει στο καλάθι, μένει στην περιφέρεια). Όταν μοιράστηκε το παρκέ με τον Λεσόρ, ήταν ο Γάλλος αυτός που έκανε τα περισσότερα σκριν, με τον Ερνανγκόμεθ να βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά για να ανοίξει το γήπεδο.

Το γεγονός αυτό δεν ήταν τυχαίο. Δεδομένου ότι ο Μπαλτσερόφσκι είναι (και) καλός σουτέρ εκτός από σκρινέρ, η συνύπαρξη του Χουάντσο μαζί του σήμαινε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε με 5 σουτέρ στο παρκέ (5 out δηλαδή) και υπήρχε ποικιλία στο ποιος από τους δύο θα ήταν ο σκρινέρ.

Ο Λεσόρ αντιθέτως δεν είναι σουτέρ, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους Pick and Dive ψηλούς στην Ευρώπη (ρολάρει δηλαδή δυνατά μετά το σκριν), χρειάζεται χώρους και για αυτό φρόντισε ο Ερνανγκόμεθ.

Το Pick and Pop και οι 19 πόντοι που ήρθαν “ακούραστα” στην ροή του ματς

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός ψάχνει ακόμα αυτοματισμούς και ρόλους. Έχει πολλά νέα πρόσωπα. Ο Ερνανγκόμεθ είναι ένα από αυτά τα πρόσωπα. Συνήθως όταν υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, κάποιοι παίκτες ενίοτε πιέζουν καταστάσεις, ψάχνουν ρυθμό μέσα από το σουτ τους, εκβιάζουν προσπάθειες. Ο Ισπανός όμως δεν το έκανε αυτό. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των 19 πόντων του ήρθε μέσα στην ροή του ματς, σχεδόν “ακούραστα”.

Ο Ερνανγκόμεθ σκόραρε τους πρώτους πόντους του σε Early Post Up κατάσταση (όπου έτρεξε το γήπεδο και πόσταρε άμεσα τον αντίπαλό του στο transition). Σκόραρε όμως και με άλλος τρόπους. Ενεπλάκη πολύ σε καταστάσεις Pick and Pop (κάτι που θα γίνεται φέτος), περίμενε πάσα στην αδύνατη πλευρά για να πάρει προσπάθειες σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση), σκόραρε κόβοντας προς το καλάθι (το off ball παιχνίδι του είναι εξαιρετικό), επιτέθηκε σε close out άμυνες, ευστόχησε ακόμα και σε τρίποντο βγαίνοντας από σκριν στην 4η περίοδο.

Ο Ερνανγκόμεθ δεν είναι ένας φόργουορντ που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Παρόλα αυτά, είναι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Χρειάζεται ελάχιστες επαφές με την μπάλα, κινείται σε σωστό πλαίσιο, δεν πιέζει καταστάσεις. Έχει άρτια τακτική παιδεία, κάτι που απέδειξε και κόντρα στην Φενέρ, όταν - σε γενικές γραμμές, αφού ακόμα δεν υπάρχει συνοχή και χημεία για 40 λεπτά στον Παναθηναϊκό των νέων προσώπων - δεν… μπλέχτηκε στα πόδια κανενός και σκόραρε 19 πόντους σχεδόν… ακούραστα.

Η τακτική παιδεία που φάνηκε στην άμυνα

Η απουσία του Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις έκανε ακόμα πιο ιδιαίτερο το ματσάρισμα με την Φενέρμπαχσε για τον Παναθηναϊκό. Ο Δημήτρης Ιτούδης συχνά έπαιζε με δύο σέντερ στο παρκέ (δύο εκ των Μότλι, Σανλί και Παπαγιάννη, πριν αποχωρήσει τραυματίας ο Έλληνας ψηλός), κάτι που έμπλεξε τα πράγματα για τον Εργνανκόμεθ.

Ο Ισπανός combo φόργουορντ βρέθηκε συχνά να μαρκάρει έναν αντίπαλο σέντερ, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος στην άμυνα σε Post Up καταστάσεις. Η άμυνα στο Post είναι ένα ζήτημα για τον άλλοτε NBAερ, που βρέθηκε να μαρκάρει πιο βαριά κορμιά από αυτόν και αντιμετώπισε προβλήματα. Ακόμα όμως και σε ένα ιδιαίτερο βράδυ, έδειξε την τακτική του παιδεία στο αμυντικό κομμάτι.

Ο Ερνανγκόμεθ είναι καλός αμυντικός ριμπάουντερ θέσης, ενώ ξέρει τα ροτέισον στην άμυνα. Γενικώς ξέρει πού να σταθεί. Αυτό φάνηκε κυρίως τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να πρεσάρει σε όλο το γήπεδο σε διάταξη 1-2-1-1. Σε αυτή την διάταξη, ο Ισπανός ήταν ο προτελευταίος αμυντικός (ο τελευταίος ήταν ο σέντερ) και βρισκόταν περίπου στο κέντρο. Ήταν τότε που έδειξε τα ένστικτά του, κλέβοντας δύο μπάλες, ολοκληρώνοντας στην συνέχεια φάσεις στο transition.

Ένα ενθαρρυντικό ντεμπούτο

Ο αγώνας με την Φενέρμπαχτσε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα φιλικό. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν πλήρης, αφού ο Λούκα Βιλντόσα έμεινε στην Αθήνα. Δεν ήταν καν στο 100% όλο το ροτέισον, αφού ο Ντίνος Μητογλου αγωνίστηκε για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του στο χέρι και πήρε μικρό χρόνο συμμετοχής, με αποτέλεσμα ο Ερνανγνκόμεθ να αγωνιστεί ίσως λίγο περισσότερο από ότι αναμενόταν.

Όπως και να έχει πάντως, είναι γεγονός ότι το ντεμπούτο του Ισπανού ήταν ενθαρρυντικό. Τα σουτ γενικά δεν μπήκαν, ωστόσο αυτό δεν είναι ένα κομμάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι το χαρακτηριστικό σημείο του άλλοτε NBAερ είναι το σουτ. Το βασικό ήταν ότι ο Ερνανγκόμεθ έδειξε σε καλή κατάσταση και φάνηκε να είναι ο… εαυτός του στο παρκέ, κάνοντας πράγματα που τον έκαναν να αισθάνεται άνετα.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ