BASKETBALL ANALYSIS

Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Ναν που χτύπησε τους Ιταλούς εκεί που πονούσαν και το σχήμα με Ερνανγκόμεθ - Μήτογλου

Ο Κέντρικ Ναν
Ο Κέντρικ Ναν EUROKINISSI

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR στην Ιταλία επί της Αρμάνι Μιλάνο. Ο Ναν που χτύπησε τους Ιταλούς στο αδύνατο σημείο τους και το σχήμα με Ερνανγκόμεθ-Μήτογλου που έδωσε λύση στο τέλος

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκλεισε ιδανικά την διαβολοβδομάδα της EuroLeague, αφού άλωσε την έδρα της Αρμάνι Μιλάνο (68-76), στο δεύτερο σερί θετικό αποτέλεσμα μακριά από το ΟΑΚΑ μετά την νίκη του στην έδρα της Μονακό.

Οι “πράσινοι” έδειξαν χαρακτήρα, πήραν μία σημαντική νίκη στο φινάλε και πατάνε ακόμα πιο γερά στα πόδια τους, έχοντας πλέον ρεκόρ 9-7.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “πράσινων”.

Η Αρμάνι ήθελε να μετατρέψει το ματς σε λασπομαχία και σημάδευε τον Σλούκα όλο το βράδυ

Βρίσκοντας απέναντί του μία ομάδα με δύο σημαντικές απουσίες (Μίροτιτς, Λο), ο Παναθηναϊκός AKTOR ήξερε ότι το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερο. Ο Έτορε Μεσίνα έχει την τάση λόγω και της απουσίας του Μίροτιτς να ρίχνει στο παρκέ σχήματα που… γέρνουν ανάλογα με το δίδυμο ψηλών που χρησιμοποιεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι την μία στιγμή μπορεί να ρίξει στο παρκέ ένα σχήμα με τους Φόγκτμαν/Μέλι (δύο ψηλούς που σουτάρουν από την περιφέρεια ανοίγοντας το γήπεδο και πασάρουν καλά) και την άλλη στιγμή να ρίξει στο παρκέ δύο σέντερ που δεν σουτάρουν πίσω από τα τρία μέτρα (Χάινς, Πόιθρες). Αυτό έκανε και κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR, δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα.

Ο Έτορε Μεσίνα ήθελε να κάνει το παιχνίδι… άσχημο. Να το μετατρέψει σε λασπομαχία, να πάει στην επαφή, στις λίγες κατοχές. Στο πρώτο μέρος αυτό δεν το κατάφερε (εξού και το 41-41 στο φινάλε της 2ης περιόδου). Όσο περνούσε η ώρα όμως πήγαινε το ματς εκεί που ήθελε. Κατέβασε το τέμπο. Παράλληλα, σημάδευε συνεχώς τον Κώστα Σλούκα (9 πόντοι και 7 ασίστ από τις οποίες ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε 15 πόντους).

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Σλούκας κλήθηκε να είναι ο κύριος αμυντικός σε 19 επιθέσεις της Αρμάνι. Αυτό είναι μεγάλο νούμερο. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν κάποιος ξέρει το εξής: Στα 31 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα που βρέθηκε στο παρκέ ο διεθνής γκαρντ, ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε να αμυνθεί συνολικά για 63 κατοχές. Κοινώς σε 19 από αυτές τις 63 κατοχές, σχεδόν το 1/3 δηλαδή των επιθέσεων της Αρμάνι δηλαδή (30.1% για την ακρίβεια) ο Έτορε Μεσίνα σημάδεψε τον Σλούκα όσο αυτός βρισκόταν στο παρκέ, προκειμένου ο διεθνής γκαρντ να κουραστεί. Για την ιστορία, ο Σλούκας δέχθηκε 20 πόντους σε αυτές τις 19 κατοχές. Ιδού και πώς χρειάστηκε να αμυνθεί:

Αυτό το διαρκές σημάδι κούρασε τόσο τον Παναθηναϊκό AKTOR όσο και τον Σλούκα. Η φθορά ήταν δεδομένη. Οι “πράσινοι” έβρισκαν λύσεις στην άμυνα στέλνοντας βοήθειες και βγάζοντας την μπάλα από τα χέρια των παικτών που σημάδευαν τον ηγέτη τους. Παράλληλα, παίζοντας σε μεγάλη διάρκεια του αγώνα με 3 γκαρντ μπορούσαν να τον έχουν πιο φρέσκο στην επίθεση, αφήνοντάς τον να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε.

Ο καθοριστικός Λεσόρ, το σχήμα με Ερνανγκόμεθ-Μήτογλου και ο Ναν που χτύπησε το ψεγάδι της Αρμάνι

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Αρμάνι Μιλάνο έχει δύο ψεγάδια την φετινή σεζόν στην αμυντική της λειτουργία: Είναι η 5η χειρότερη στην EuroLeague στους πόντους που δέχεται ανά κατοχη σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντιον ενός - 0.98 πόντοι μέσο όρο παθητικό) και η 5η χειρότερη στους πόντους ανά κατοχή που δέχεται σε καταστάσεις Pick and Roll όταν ρολάρει ο ψηλός (1.13 ανά κατοχή) και 3η χειρότερη στους πόντους που δέχεται συνολικά σε τέτοια κατάσταση (6.4 ανά αγώνα). Αυτό έδωσε το περιθώριο στον Παναθηναϊκό AKTOR να βρει δίοδο στην άμυνά της.

Με αιχμή του δόρατος τον Λεσόρ, οι “πράσινοι” γκαρντ χτύπησαν την Αρμάνι Μιλάνο σε καταστάσεις Pick and Roll, πασάροντας στους σέντερ τους. Σύμφωνα με το Hudl Instat, το “τριφύλλι” σημείωσε 11 πόντους σε 9 κατοχές καταστάσεις Pick and Roll (1.22 ανά κατοχή) όπου την προσπάθεια πήρε ο ψηλός του (8 εξ αυτών σημείωσε ο Λεσόρ). Αυτή είναι η 3η καλύτερη επίδοσή του "τριφυλλιού" φέτος στην EuroLeague (είχε σημειώσει από 12 πόντους στους αγώνες με Βίρτους Μπολόνια και Μπαρτσελόνα).

Το Pick and Roll με τον Λεσόρ (αλλά και τα ποσταρίσματα του Γάλλου) έδωσε οξυγόνο στον Παναθηναϊκό AKTOR. Η ειρωνεία ωστόσο είναι ότι στο τέλος οι “πράσινοι” έλυσαν τον γρίφο της άμυνας της Αρμάνι μετά την αποχώρηση του Γάλλου λόγω τραυματισμού, κάτι που υποχρέωσε τον Εργκίν Αταμάν να κλείσει το ματς με τους Ερνανγκόμεθ-Μήτογλου στις θέσεις των ψηλών. Ο λόγος ήταν ότι η παρουσία δύο ψηλών που μπορούσαν να σουτάρουν από την περιφέρεια άνοιξε το γήπεδο, στρώνοντας το χαλί στον Κέντρικ Ναν (17 πόντοι με 4/9 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 5 ασίστ, από τις οποίες ο Παναθηναϊκός AKTOR πήρε 11 πόντους) να αναλάβει δράση στο τέλος. Ιδού το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Ναν κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο
Το Shot Chart του Ναν κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο INTIME SPORTS/HUDL INSTAT

Όπως αναφέρθηκε, η Αρμάνι είναι μία από τις χειρότερες ομάδες στην EuroLeague στην άμυνα στο ένας εναντίον ενός. Ο Ναν από την πλευρά του είναι εξαιρετικός στο ένας με έναν, κάτι που έδειξε για ακόμα μία φορά, σημειώνοντας τους 8 από τους 17 πόντους του σε τέτοια κατάσταση. Πλέον καθοριστικό βέβαια ήταν το τρίποντο με το οποίο κλείδωσε την νίκη των “πράσινων” παίζοντας σε κατάσταση isolation στο τέλος.

Το δε κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Κώστα Σλούκας, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ (68-76) με διείσδυση, βρίσκοντας ανοιχτή την ρακέτα της Αρμάνι, αφού οι ψηλοί της έπρεπε να μαρκάρουν τους Ερνανγκόμεθ-Μήτογλου στην περιφέρεια.

Επιβεβαίωσε την άνοδό του

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε χαρακτήρα σε δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι. Πήρε ακόμα μία σημαντική νίκη. Έδειξε ότι μπορεί να νικήσει τόσο σε ματς που πηγαίνει στους 90 πόντους (κόντρα στην Μονακό) όσο και σε παιχνίδι που κρίνεται στους 75 πόντους (κόντρα στην Αρμάνι). Αυτή είναι η αξία που δίνει η παρουσία στο ρόστερ παικτών με προσωπικότητα που μπορούν να δώσουν την λύση στο τέλος, όπως ο Ναν και ο Σλούκας.

Οι “πράσινοι” επιβεβαίωσαν την άνοδό τους. Δείχνουν να βρίσκουν πλέον μία ταυτοτητα. Ξέρουν τους ρόλους τους, έχουν βρει τρόπο να ενσωματώσουν για τα καλά τον Ναν στο ρόστερ τους. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως δίνουν την εντύπωση ότι τα καλύτερα είναι μπροστά τους.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ