ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ναν, ένας μικρός Τζίμι Μπάτλερ

Ο Κέντρικ Ναν
Ο Κέντρικ Ναν EUROKINISSI

Μετά τη Λυών και το Μόντε Κάρλο ο Παναθηναϊκός άλωσε και το Μιλάνο και ο Βασίλης Σκουντής σχολιάζει το κρεσέντο του Κέντρικ Ναν και την προστιθέμενη αξία της νίκης.

To καλοκαίρι του 2019 ο Πατ Ράιλι και ο Ερικ Σπόελστρα κουβάλησαν στο Μαϊάμι δυο εκ διαμέτρου αντίθετους (σε σχέση με το υπόβαθρο τους) παίκτες… Ο ένας ήταν ο γνωστός και με εξαιρετέος Τζίμι Μπάτλερ…

Ο άλλος ήταν ένας νεανίας ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε περάσει κάτω από τα ραντάρ του ντραφτ, βολιδοσκοπήθηκε από το Λαύριο και εντέλει έβγαλε τη σεζόν 2018-19 στους Σαντα Κρουζ Γουόριορς…

Τον λένε Κέντρικ Ναν!

Η λεοντή του Μπάτλερ

Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα, σε ένα από τα κομβικότερα ματς της σεζόν της EuroLeague, ο τότε άσημος και υποτιμημένος γκαρντ φόρεσε τη λεοντή του «Jimmy Buckets» και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία στην νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Αρμάνι Μιλάνο στην Ιταλία!

Αυτή την Ιστορία ο Ναν δεν την έγραψε μονάχος του, χώρια που κάποια στιγμή κόντεψε να την αμαυρώσει με τα λάθη τα οποία υπήρξαν προϊόν της άγνοιας κινδύνου και του υπερβάλλοντος ζήλου του στις φάσεις ένας εναντίον ενός και κυρίως ένας εναντίον όλων!

Φρόντισε όμως να κρατήσει το καλύτερο για το τέλος και να γράψει με πράσινο μαρκαδόρο τον διθυραμβικό επίλογο που ξαναβάζει τον Παναθηναϊκό AKTOR στην πρώτη τετράδα, με ό,τι αυτό μπορεί να (μην) συνεπάγεται…

Όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση προς το φινάλε της αναμέτρησης στο Μιλάνο, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης είχαν λερωμένη τη φωλιά τους!

Τα μαγαρισμένα προβαδίσματα

Το εννοώ αυτό διότι προϊούσης της βραδιάς μαγάρισαν τρία προβαδίσματα που εφόσον διατηρούνταν, θα τους έβαζαν σε θέση ισχύος: είδαν λοιπόν το 24-32 (με το δικό τους 10-0) να μετατρέπεται σε 33-32, το 48-55 να γίνεται 54-55 και το 54-59 να δίνει τη θέση του στο 61-59, αλλά bastacosi!

Με τον Ντιέγκο Φλακαντόρι να ισοφαρίσει σε 65-65 κι ενώ ο Ματίας Λεσόρ ο οποίος ούτως άλλως αρέσκεται στο λατινιστί καλούμενο «vivere pericolosamente» (ζην επικινδύνως) αποχωρούσε τραυματίας μετά το σκληρό φάουλ του Νικολό Μέλι, ο Εργκίν Αταμάν έκανε βούκινο τον καημό και τον πόθο του…

«Χρειάζομαι έναν ήρωα»!

Το βράδυ της Τετάρτης στο Μόντε Κάρλο, όταν πάλι είχε αυτή την ανάγκη, σήκωσε το χέρι του ο Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος χάλασε κιόλας το σχέδιο του προπονητή του που είχε αναθέσει την εντολή του τελευταίου σουτ στον Ντίνο Μήτογλου.

Μετά από 48 ώρες ο Ναν σήκωσε το δικό του χέρι και μάλιστα κατά συρροήν, χωρίς η υπόθεση να εξελιχθεί σε ψυχόδραμα, όπως συνέβη στο ματς με τη Μονακό: με το σκορ στο 65-67 ο Αμερικανός γκαρντ σκόραρε επτά απανωτούς πόντους μέσα σε 111 δευτερόλεπτα με τρεις διαφορετικούς τρόπους (2/2 βολές για το 65-69, δίποντο για το 65-71, τρίποντο για το 68-74) και η δουλειά έγινε όμορφα και παστρικά!

Η ληστεία μετά φόνου και το "ουδείς άσφαλτος"!

Στο Πριγκιπάτο ο Γκριγκόνις είπε ότι «διαπράξαμε ληστεία», ενώ χθες (22/12) στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας ο Ναν με τη φόρα που πήρε στο φινάλε, ανέβασε το έγκλημα σε άλλο επίπεδο…

Ληστεία μετά φόνου!

Ο πρώην παίκτης των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς «έγραψε» 17 πόντους, πέντε ασίστ, ένα ριμπάουντ και ήταν εκείνος που πήρε από τον χέρι τον Παναθηναϊκό και από τα σκοτεινά στενοσόκακα τον έβγαλε στη φωταγωγημένη πλατεία του Duomo.

Στον αντίποδα υπέπεσε σε έξι λάθη, αλλά εκ του αποτελέσματος συγχωρείται και στο κάτω κάτω, όπως έχει πει και η… Αντζελα Δημητρίου, «ουδείς άσφαλτος»!

Και ο μέντορας του, μαθές, ο Τζίμι Μπάτλερ είναι γενναιόδωρος στα λάθη, αλλά συνήθως η πλάστιγγα δεν γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Με φόρα από το Πριγκιπάτο

Κοντολογίς, η… Νανοτεχνολογία είχε πάλι πέραση, καθώς ο λεγάμενος την πάει τη δουλειά σχοινί κορδόνι: υπενθυμίζω ότι κόντρα στη Μονακό είχε σκοράρει μόλις έναν πόντο με 0/6 σουτ έως το τριακοστό λεπτό και ήταν ωσεί παρών…

Και τι μ’ αυτό;

Ξεμπούκωσε στην τέταρτη περίοδο και έβαλε 13 πόντους με 5/6 σουτ και 2/.2 βολές βγάζοντας τον Παναθηναϊκό από το τούνελ.

Και σκόρερ και closer

Δίκην déjàvu απόψε πήρε πάνω του την κατάσταση, καθάρισε τα άπλυτα της μπουγάδας και ανέδειξε έτι περαιτέρω την ταυτότητα όχι μονάχα ενός δεινού σκόρερ, αλλά και ενός closer: τουτέστιν του παίκτη που κάθε ομάδα επιθυμεί σφόδρα και διακαώς να διαθέτει στο πλήρωμα της, ώστε να τελειώνει τις ανοικτές και εκκρεμείς υποθέσεις στα ύστερα των αγώνων.

Στο τέλος της ημέρας οι Πράσινοι τρύγησαν δυο μεγάλες εκτός έδρας νίκες στη διαβολοβδομάδα, θα περάσουν ευχάριστα τα Χριστούγεννα (εκτός κι αν τους βγάλει τα συκώτια την Κυριακή ο Προμηθέας), τρέχουν ένα σερί 3-0 (Λυών, Μόντε Κάρλο, Μιλάνο) και θα επιδιώξουν να το αβγατίσουν κόντρα στον Ερυθρό αστέρα επενδύοντας στο αδιαμφισβήτητο momentum τους.

Ο πράσινος χαμαιλεοντισμός

Όλα αυτά δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ευκαταφρόνητα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που την Τρίτη επέστρεψαν από το -15 και επικράτησαν σε ένα ματς που κρίθηκε στους 90 πόντους, ενώ στο Μιλάνο τη σκαπούλαραν σε διαφορετικές συνθήκες και ενώ φαινόταν πως οι οικοδεσπότες τους είχαν βάλει στο τριπάκι τους.

Οι 82 πόντοι που σημειώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο (41-41) συνιστούσαν έκπληξη η οποία εντέλει λειτούργησε υπέρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο από την Αρμάνι (απόντος μάλιστα του Νίκολα Μίροτιτς) ένα ματς πολλών κατοχών και μεγάλου σκορ.

Συν τοις άλλοις οι Πράσινοι βρέθηκαν κάμποσες φορές εκτεθειμένοι στο αμυντικό transition, έδωσαν γήπεδο στους Λομβαρδούς ώστε να τρέξουν, πούλαγαν εύκολα και γρήγορα τις υπέρ τους διαφορές και είχαν ισχνό ratio με 17 ασίστ για 13 λάθη.

Όλα αυτά βεβαίως είναι σχετικά και έγιναν …άσχετα από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός βελτίωσε την άμυνα του, κράτησε τους αντιπάλους του στους 68 πόντους και δεν επλήγη από την καθυστερημένη αφύπνιση του Σαβόν Σιλντς.

Τρεις γκαρντ, τρεις νίκες και άλλες τρεις αλήθειες

Ο Ετορε Μεσίνα άργησε να δει το πρωτοπαλίκαρο του να παίρνει μπροστά, ενώ ο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος εθίζεται ολοένα και περισσότερα στα σχήματα των τριών γκαρντ, αξιώθηκε να δρέψει τους καρπούς του ταλέντου, του ενστίκτου και της αποφασιστικότητας που έχει κομίσει ο Ναν.

Κάθε νίκη είναι νίκη, όπως κι αν συντελείται…

Οι τρεις νίκες είναι τρεις νίκες, αλλά πίσω τους βρίσκονται και τρεις αλήθειες που συνιστούν την προστιθέμενη αξία του σερί…

  • Πρώτον, ο Ναν δεν παίρνει χαμπάρι…

  • Δεύτερον, ο Παναθηναϊκός έμαθε να ανασηκώνεται και να στέκεται όρθιος σε καταστάσεις πίεσης και «downthestretch», χωρίς να εκτρέπεται σε αυτοκτονικούς ιδεασμούς

  • Τρίτον, εκτός από τη Νανοτεχνολογία, διαθέτει πλέον και την τεχνογνωσία των αποδράσεων από τα ξένα σπίτια.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ