BASKETBALL ANALYSIS

Άρης, Βασίλης Καζαμίας: Το προφίλ του 16χρονου γκαρντ που έγραψε ιστορία με τα "κίτρινα"

Ο Βασίλης Καζαμίας
Ο Βασίλης Καζαμίας INTIME SPORTS

Ο Βασίλης Καζαμίας μπήκε στα βιβλία της ιστορίας του Άρη με την συμμετοχή του κόντρα στην Σλασκ και το SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του. Το ντεμπούτο του και η εξέλιξή του στο Rising Stars της ΕΟΚ, η παρουσία του στην National League με καθεστώς διπλού δελτίου, τα δυνατά του σημεία και αυτά που θέλει δουλειά.

Ο Βασίλης Καζαμίας (16 χρονών, 1.95 μέτρα) είναι πλέον ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία του Άρη που έχει αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, αφού πήρε χρόνο συμμετοχής στην νίκη του Άρη επί της Σλασκ για την 13η αγωνιστική του EuroCup.

Σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 18 ημερών, ο Καζαμίας διέλυσε το ρεκόρ του Βαλάντη Κουρτίδη (ήταν 17 ετών και 4 ημερών στο δικό του ευρωπαϊκό ντεμπούτο με τον Άρη το 2018), τραβώντας πάνω του τα βλέμματα. Ποιος είναι όμως ο Βασίλης Καζαμίας και ποια είναι τα στοιχεία του;

Το ντεμπούτο στο Rising Stars και η σταδιακή καθιέρωση στο εφηβικό του Άρη

Ήταν το διήμερο 5-6 Φλεβάρη του 2022 όταν ο Άρης κατέβηκε με πολλές απουσίες στην Αθήνα στο πλαίσιο του παρθενικού Rising Stars της ΕΟΚ, παίζοντας στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι. Το γεγονός αυτό υποχρέωσε τους “κίτρινους” να συμπεριλάβουν μεταξύ άλλων στην αποστολή τον Βασίλη Καζαμία. Έναν νεαρό γκαρντ γεννημένο στις 10 Μαρτίου 2007, ύψος 1.92 μέτρα (τότε, πλέον είναι 1.96 μέτρα) και χέρια… χιλιόμετρα.

Ο νεαρός γκαρντ πήρε το βάπτισμα του πυρός εκείνο το σαββατοκύριακο, έχοντας 3 πόντους κόντρα στον Παναθηναϊκό σε 19 λεπτά συμμετοχής (5/2) και 1 πόντο κόντρα στο Περιστέρι (6/2)σε 10 λεπτά συμμετοχής μία ημέρα αργότερα.

Ο κόσμος ήταν λογικό να σταθεί τότε στον Νεοκλή Αβδάλα του Παναθηναϊκού, τον Βαγγέλη, Ζούγρη του Περιστερίου και τον Νίκο Πλώτα του Προμηθέα. Όσοι παρακολούθησαν όμως τον Άρη δεν γινόταν να μην προσέξουν έναν γκαρντ που ήταν τρία χρόνια μικρότερος από τους άλλους και φαινόταν να είναι ανταγωνιστικός στην άμυνα.

Ο Άρης πίστευε στο πρότζεκτ του Καζαμία. Την περσινή σεζόν (2022/23) δεν άλλαξαν πολλά, αφού - όντας δύο χρόνια μικρότερος από τους αντιπάλους του - είχε μικρό ρόλο στο Rising Stars με την φανέλα του Άρη (3.2 πόντοι και 1.5 ριμπάουντ μέσο όρο). Φέτος ωστόσο όλα έχουν αλλάξει. Ο Καζαμίας είναι εκ των ηγετών της ομάδας μαζί με τον Φίλιππο Τσαχτσίρα και τον Επαμεινώνδα Επαμεινώνδα και τον Βασίλη Πουρλίδα (όλοι διεθνείς με τις εθνικές ομάδες), έχοντας εκτοξεύσει τους αριθμούς του στους 15.3 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 1.7 κλεψίματα μέσο όρο σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Ο Καζαμίας όμως δεν παίζει μόνο στο Rising Stars. Την ίδια στιγμή έχει ενεργό - βασικά πρωταγωνιστικό - ρόλο στην National League 2 (παλαιότερα γνωστή ως Γ' Εθνική), όπου παίζει με το καθεστώς διπλού δελτίου στην ομάδα Ναύαρχος Βότσης, που αποτελεί την θυγατρική ομάδα του Άρη εδώ και μερικούς μήνες. Ο 16χρονος γκαρντ παίρνει χρόνο συμμετοχής, μαθαίνει από τα λάθη του, εξελίσσεται. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Το αγωνιστικό προφίλ του και η προοπτική του

Ο Καζαμίας είναι ένας κλασικός πόιντ γκαρντ με τρομερό μέγεθος. Αριστερόχειρας, με ύψος 1.96 μέτρα και τεράστια χέρια, τραβάει αμέσως τα βλέμματα. Δεν είναι ιδιαίτερα εκρηκτικός και έχει ένα απλώς καλό πρώτο βήμα. Παίζει όμως το παιχνίδι με το δικό του στυλ και την δική του ταχύτητα, έχοντας τον τρόπο να οργανώσει σωστά το παιχνίδι και να δημιουργήσει καταστάσεις για τον εαυτό του.

Ο Καζαμίας είναι καλός (αλλά όχι εξαιρετικός) χειριστής της μπάλας, με μία όμορφη σταυρωτή ντρίμπλα στο ρεπερτόριό του. Του αρέσει να πηγαίνει μέχρι μέσα στο καλάθι (αν και δεν είναι τρομερός αθλητής), προτιμάει ξεκάθαρα να πάει προς τα αριστερά (μπορεί ήδη να κάνει eurostep), ενώ έχει ένα σπάνιο χάρισμα στο να κερδίζει φάουλ λόγω στυλ παιχνιδιού (κερδίζει 6 φάουλ ανά αγώνα φέτος). Έχει δείξει ότι μπορεί να δει γήπεδο (βλέπει ήδη την αντίπαλη πλευρά), παίζει καλά το Pick and Roll. Παράλληλα συχνά ποστάρει κοντύτερους αντιπάλους (έχει καλό footwork στο post). Κάποιες φορές όμως είναι απρόσεκτος με την μπάλα στα χέρια (εξού και τα 4.3 λάθη ανά αγώνα στο Rising Stars φέτος).

Το σουτ είναι ένα στοιχείο που επιβάλλεται να δουλέψει. Η μηχανική του Καζαμία δεν είναι κακή. Το θέμα όμως είναι ότι συχνά αλλάζει το πώς σουτάρει (κυρίως στον τρόπο που λυγίζει τα γόνατά του πριν επιχειρήσει σουτ), αφού φαίνεται ακόμα να προσπαθεί να μάθει το σώμα του (ακόμα ψηλώνει εξάλλου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σουτάρει μόλις με 62.5% στις βολές φέτος στο Rising Stars και να έχει μόλις 1/18 τρίποντα στην διοργάνωση. Έχει δείξει πάντα προοπτική ως σουτέρ από μέση απόσταση, κάτι που είναι ελπιδοφόρο.

Αμυντικά, τα μακριά χέρια του νεαρού γκαρντ τον βοηθούν να κάνει πολλά κλεψίματα - και καθόλου τυχαία ο Άρης πρεσάρει σε όλο το γήπεδο στο Rising Stars έχοντας αυτόν μπροστά. Αυτό τον βοηθάει να είναι και καλός αμυντικός αδύνατης πλευράς.

Τα πλάγια βήματά του είναι καλά, αλλά το κέντρο βάρος του είναι ψηλά (επειδή όπως αναφέρθηκε ακόμα μαθαίνει το σώμα του) κάτι που έχει αρνητική επίδραση στον τρόπο που μαρκάρει στην περιφέρεια. Παράλληλα, έχει ένα θέμα όταν δέχεται σκριν, μην δείχνοντας προς το παρόν να έχει το ένστικτο να το σπάσει ή να περάσει από πίσω.

Θέλοντας να μιλήσει κάποιος για την προοπτική του Καζαμία, είναι λογικό να πρέπει να λάβει υπόψη ότι το σώμα του ακόμα αναπτύσσεται. Είναι σαφές ότι έχει εξαιρετική πρώτη ύλη (καλό κορμί, μακριά χέρια, υψηλό μπασκετικό I.Q, ένστικτο στην πάσα), αλλά και μειονεκτήματα (αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ασταθής σουτέρ). Είναι όμως ένας παίκτης που αξίζει προσοχής, κάτι που φαίνεται και από την συμμετοχή του το περασμένο καλοκαίρι στο EuroBasket Παίδων. Το θέμα είναι πώς θα συνεχίσει να δουλεύει και τι πλάνο έχει για αυτόν ο Άρης.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE EUROCUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ