BASKETBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Το Depth Chart μετά τις μαζεμένες εντυπωσιακές κινήσεις, η ποιότητα σε κάθε θέση και τα "θέλω" του Πλάθα

Ο Τσέισον Ραντλ
Ο Τσέισον Ραντλ AP

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει το Depth Chart της ΑΕΚ μετά και την επισημοποίηση της συμφωνίας με τον Τσέισον Ραντλ. Το βάθος σε κάθε γραμμή, οι τελευταίες πινελιές και ο τρόπος που θα εφαρμόσει την φιλοσοφία του ο Ζουάν Πλάθα.

Ο Τσέισον Ραντλ αποτέλεσε το 11ο φετινό μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, που ολοκλήρωσε ακόμα μία δυναμική κίνηση στο πλαίσιο της σεζόν 2023/24. Ο πήχης για την επετειακή, 100η, σεζόν της "Ένωσης" έχει ανέβει. Και υπάρχει λόγος για αυτό.

Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία με τον Ζουάν Πλάθα, η ΑΕΚ φαινόταν έτοιμη να κινηθεί ταπεινά στο μεταγραφικό παζάρι. Αντ’ αυτού, από τον Ιούλιο κι έπειτα άρχισε να σκάει την μία μεταγραφική βόμβα μετά την άλλη για τα δεδομένα της, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Μπεν ΜάκΛεμορ, του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, του Τζόρνταν ΜακΡέι, του Λάνγκστον Χολ, του Γιάννη Κουζέλογλου, του Όμηρου Νετζήπογλου, του Ζώη Καράμπελα, του Εμφιόντου Καμπενγκέλε, του Τζάστιν Τίλμαν και του Μανώλη Χατζηδάκη.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πλέον ότι η 100η σεζόν στην ιστορία του συλλόγου δεν θα είναι… μεταβατική όπως οι δύο προηγούμενες. Όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι “κιτρινόμαυροι” θέλουν να κάνουν θόρυβο.

Ξεκινώντας από τα βασικά, ιδού το Depth Chart της ΑΕΚ:
PG: Λάνγκστον Χολ, Δημήτρης Φλιώνης, Ζώης Καράμπελας
SG: Μπεν ΜάκΛεμορ, Τσέισον Ραντλ
SF: Τζόρνταν ΜακΡέι, Όμηρος Νετζήπογλου
PF: Τζάστιν Τίλμαν, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Γιάννης Κουζέλογλου
C: Εμφιόντου Καμπενγκέλε, Μανώλης Χατζηδάκης

Είναι κατανοητό ότι κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Μπορεί να ξεκινάει τους αγώνες ο Φλιώνης και όχι ο Χολ, ο Κουζμίνσκας και όχι ο Τίλμαν. Ο Κουζμίνσκας μπορεί να “κατέβει” και στο 3, ο Νετζήπογλου στο 2, ο Ραντλ στο 1, ο Τίλμαν ή ο Κουζέλογλου να “ανέβουν” στο 5.

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει κάποιους πολυθεσίτες, αλλά και ότι θα πορευτεί με 7 ξένους (άρα πάντα θα μένει ένας εκτός 12αδας στην Basket League, αλλά θα παίζουν όλοι στο Basketball Champions League) δίνει αυτή την ευελιξία.

Το βασικό Depth Chart ωστόσο είναι αυτό, εν αναμονή δύο ακόμα συμπληρωματικών Ελλήνων. Η “Ένωση” εξάλλου αυτή τη στιγμή έχει μόλις 5 Έλληνες παίκτες. Πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 στην 12αδα και θα ήταν καλό να υπάρχει και ένας 7ος για την περίπτωση που υπάρξει κάποια απουσία.

Η φιλοσοφία του Πλάθα και οι παίκτες που "κουμπώνουν" σε αυτή

Στην ανάλυση της φιλοσοφίας του Ζουάν Πλάθα είχε γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα δεδομένα που ίσχυαν (σχεδόν) σε όλες τις ομάδες του. Ο Ισπανός τεχνικός ήθελε παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε κάθε θέση. Στην θεωρία, η ΑΕΚ κινήθηκε σε απόλυτη συνάρτηση με τα “θέλω” του έμπειρου τεχνικού, τουλάχιστον με βάση το πορτοφόλι της. Ιδού:

- Ο άλλοτε προπονητής της Ρεάλ είχε πάντα στις ομάδες του "καθαρούς" πόιντ γκαρντ, που πρώτα σκέφτονται την δημιουργία και μετά την εκτέλεση. Η ΑΕΚ έχει τρεις τέτοιους παίκτες: Τον Χολ, τον Φλιώνη και τον Καράμπελα.

- Ο Πλάθα θέλει να έχει πάντα έστω έναν combo γκαρντ με ικανότητα στην εκτέλεση μετά από ντρίμπλα και με κάποια ικανότητα δημιουργίας: Αυτό τον ρόλο σκοπεύει να δώσει στον Ραντλ.

- Στα “φτερα” - στις θέσεις 2 και 3 δηλαδή - ο Πλάθα θέλει τουλάχιστον έναν παίκτη με ικανότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ και ενδεχομένως να παίξει και λίγο Pick and Roll. Αυτό τον ρόλο έχει γενικά στην καριέρα του ο ΜακΡέι. Ο Πλάθα θέλει και τουλάχιστον έναν δεύτερο σκόρερ/σουτέρ. Αυτός ο παίκτης είναι ο Μπεν ΜάκΛεμορ.

- Χρειάζεται τουλάχιστον ένας γηγενής παίκτης που μπορεί να παίξει στις δύο “πλάγιες” θέσεις με μέγεθος, που μπορεί να βάλει λίγο την μπάλα στο παρκέ. Αυτός ο παίκτης είναι ο Όμηρος Νετζήπογλου.

- Ο κόουτς Πλάθα πάντα είχε έστω έναν combo φόργουορντ που μπορεί να ποστάρει. Στην Μάλαγα αυτό τον ρόλο είχε ο Κουζμίνσκας. Στην ΑΕΚ θα τον έχει ο… Κουζμίνσκας.

- Στην θέση του πάουερ φόργουορντ ο έμπειρος τεχνικός θέλει έναν παίκτη με ικανότητα στο μακρινό σουτ και για αυτό αποκτήθηκε ο Κουζμίνσκας. Θα ήθελε όμως το 4αρι του να μπορεί να ποστάρει και πιο δυναμικούς αντιπάλους. Αυτό μπορούν να το κάνουν τόσο ο Τίλμαν, όσο και ο Κουζέλογλου.

- Στην θέση σέντερ στο ιδανικό σενάριο είχε στην ομάδα έναν Pick and Roll ψηλό, που θα μπορεί να ποστάρει όταν χρειάζεται. Αυτό τον ρόλο θα έχει ο Καμπενγκέλε, ενώ - σε πιο χαμηλά σχήματα - μπορεί να υποστηρίξει και ο Τίλμαν.

- Την ίδια στιγμή, ο κόουτς Πλάθα εκτιμάει τους σέντερ που μπορούν να κάνουν Short Roll μετά από Pick and Roll και να βλέπει γήπεδο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο Χατζηδάκης.

- Ένα ακόμα κομμάτι της φιλοσοφίας του έμπειρου τεχνικού είναι η βελτίωση νεαρών παικτών. Δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί αυτό. Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι πως τρεις παίκτες κάτω των 23 ετών (Χατζηδάκης, Καράμπελας, Νετζήπογλου) θα βρίσκονται σταθερά στην 12αδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας, είναι καλό όμως να υπάρχει πλάνο

Η ΑΕΚ δεν έχει φτιάξει Dream Team. Προς το παρόν δεν έχει καν φτιάξει… team, αφού όλα αυτά τα μεταγραφικά αποκτήματα δεν έχουν πατήσει παρκέ. Είχε όμως την διάθεση να φτιάξει ένα ρόστερ που θα ταίριαζε στα “θέλω” του προπονητή της και - στα χαρτιά - φαίνεται να το έχει καταφέρει.

Ακόμα και στην θεωρία το ρόστερ δεν είναι τέλειο. Μία πρώτη ματιά στους υπάρχοντες παίκτες δείχνει ότι δεν υπάρχει αρκετό μέγεθος στην θέση του σμολ φόργουορντ, αφού ο ΜακΡέι δεν μπορεί να τα βάλει με πιο δυναμικά κορμιά, ο Κουζμίνσκας ακουμπάει περισσότερο στο 4 σε αυτή την φάση της καριέρας του και ο Νετζήπογλου θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο. Πολλές ομάδες όμως παίζουν πλέον με 3 περιφερειακούς.

Μία άλλη κουβέντα είναι πώς θα ταιριάξουν στην ίδια πεντάδα οι ΜάκΛεμορ και ΜακΡέι επειδή αμφότεροι είναι σκόρερ. Ο ΜάκΛεμορ όμως έχει συνηθίσει να παίζει μακριά από την μπάλα για να ανοίγει το γήπεδο. Κάποιος μπορεί να πει ότι με τον Τίλμαν σε θέση πάουερ φόργουορντ οι αποστάσεις δεν θα είναι ιδανικές στην επίθεση. Ο Καμπενγκέλε και ο Κουζέλογλου όμως έχουν δείξει κάποια (μικρά) ψήγματα ως Stretch-5.

Το πραγματικό ερώτημα βέβαια στα μάτια των περισσότερων είναι η άμυνα. Η πεντάδα των Μάκλεμορ, ΜακΡέι, Τίλμαν, Κουζμίνσκας, Ραντλ δεν φημίζεται ακριβώς για την αμυντική της συνέπεια και η λογική λέει ότι τουλάχιστον δύο εξ αυτών θα βρίσκονται πάντα στο παρκέ. Η ελπίδα είναι όμως ότι το αμυντικό φίλτρο των υπόλοιπων παικτών θα διορθώσει αυτό το ζήτημα.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες κινήσεις της ΑΕΚ δεν αποτελούν εγγύηση επιτυχία.ς Αυτό όμως που μπορεί να κάνει μία ομάδα είναι να έχει ένα πλάνο στο μυαλό τους που μοιάζει σωστό, να κινηθεί με βάση αυτό και να ελπίζει ότι θα πετύχει τον στόχο της. Όλα τα άλλα θα φανούν και θα κριθούν εκεί που φαίνονται και κρίνονται όλα: Στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL CH. LEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ