ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο Ζήσης αλλάζει τα δεδομένα

ΑΕΚ: Ο Ζήσης αλλάζει τα δεδομένα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η εμπειρία, η προσωπικότητα και το αγωνιστικό σκέλος. Ο Νίκος Ζήσης ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στην ΑΕΚ, σε μία κίνηση που αν ολοκληρωθεί αλλάζει τα πάντα στην “Ένωση”.

Ήταν το 2005 όταν ο Νίκος Ζήσης αποχώρησε από την ΑΕΚ με προορισμό τη Μπενετόν Τρεβίζο, δίνοντας την εντύπωση ότι έριξε μάυρη πέτρα πίσω του. Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, η “Ένωση” ετοιμάζεται να τον βοηθήσει να κλείσει έναν τεράστιο κύκλο, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτησή του.

Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια, 9 ομάδες σε 5 χώρες και αμέτρητα δημοσιεύματα που συνέδεσαν τον Ζήση με ελληνικές ομάδες – τόσο τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό πριν από αρκετά χρόνια, όσο και την ΑΕΚ την τελευταία τριετία – για να βρεθεί στα 37 του χρόνια πλέον ο Ζήσης κοντά στον επαναπατρισμό. Για να βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή του στην ομάδα που τον ανέδειξε, ρίχνοντάς τον στα βαθιά από τα 17 του χρόνια όταν τον πήρε αμούστακο ακόμα από την ΧΑΝΘ, γοητευμένη από τις εμφανίσεις του με τις μικρές Εθνικές.

Η εξαιρετικά πιθανή επιστροφή του Ζήση έχει μπόλικους συμβολισμούς. Είναι μία κίνηση που δείχνει να έχει επίκληση στο συναίσθημα. Δίνεται η ευκαιρία σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες της τελευταίας 20ετίας να επιστρέψει στην χώρα του και να φορέσει την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας. Όσο όμως και αν αρέσει στον κόσμο αυτός ο ρομαντισμός – και αρέσει πολύ και είναι λογικό – δεν παύει να είναι μία κίνηση ουσίας από την “Ένωση”. Μία κίνηση που ελπίζει να την βοηθήσει να βρει ξανά τον δρόμο της έπειτα από τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα, την παραχώρηση του Χάουαρντ Σαντ-Ρος στην ΤΣΣΚΑ και τον τραυματισμό του Νίκου Γκίκα.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ

Από το ξεκίνημα της σεζόν είχε γίνει σαφές ότι η ΑΕΚ είχε ένα μεγάλο πρόβλημα στην στελέχωσή της: Με εξαίρεση τον Νίκο Γκίκα, δεν υπήρχε άλλος καθαρός πόιντ γκαρντ στην ομάδα, αφού οι Κέντρικ Ρέι και Βασίλης Τολιόπουλος είναι combo guard. Η έλευση του Μάριο Τσάλμερς υποτίθεται ότι θα έλυνε κάποια προβλήματα – και σε έναν βαθμό το έκανε – αλλά ο Αμερικανός ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε αγωνιστικό ρυθμό λόγω της αποχής του από τα παρκέ. Αποτέλεσμα ήταν να αναλάβει πολλά οργανωτικά καθήκοντα ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος (ο οποίος και παραχωρήθηκε στην ΤΣΣΚΑ) με την “Ένωση” να ψάχνει πάντως για έναν πόιντ γκαρντ ακόμα και όταν ο Κουβανός ήταν μέλος της ομάδας.

Η “Ένωση” ήθελε έναν παίκτη με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Καλό οργανωτή που να μπορεί να παίξει με και χωρίς τη μπάλα στα χέρια (για να ταιριάξει με τον Λάνγκφορντ) και μέγεθος για να μαρκάρει τρεις θέσεις στην περιφέρεια. Κοιτώντας κάποιος τα χαρακτηριστικά που έψαχνε ο κόουτς Παπαθεοδώρου, αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει σαν να περιγράφει (μεταξύ άλλων) έναν παίκτη με τα στοιχεία του Νίκου Ζήση!

Στα 37 του χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι ο Ζήσης δεν είναι ο αέρινος γκαρντ που ήταν. Η κλάση, η εμπειρία, η προσωπικότητα και οι παραστάσεις του όμως τον βοηθούν να παραμένει ένας παίκτης υψηλού επιπέδου. Ξεκινώντας από τα βασικά, με ύψος 1.95 μέτρα έχει την ικανότητα να μαρκάρει και τις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Παράλληλα, όπως έχει αποδείξει και φέτος στη Μπανταλόνα και το ισπανικό πρωτάθλημα (το καλύτερο της Ευρώπης), μπορεί ακόμα να δημιουργήσει καταστάσεις για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του μέσω Πικ εν Ρολ. Μαζί με τους Νέναντ Δημητρίεβιτς και Κλέμεν Πρέπελιτς είναι εξάλλου οι τρεις βασικοί δημιουργοί της ομάδας, με τον Έλληνα γκαρντ να έχει 6.1 πόντους και 5.9 ασίστ μέσο όρο σε 21 λεπτά συμμετοχής στο ισπανικό πρωτάθλημα και 8.9 πόντους και 3.8 ασίστ μέσο όρο σε 20 λεπτά συμμετοχής στο EuroCup.

Με λίγα λόγια, ο Ζήσης είναι πρακτικά αυτό που έψαχνε η ΑΕΚ όλη την σεζόν, χωρίς μάλιστα να πιάνει θέση ξένου. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί στο πλευρό οποιουδήποτε γκαρντ της ομάδας, είτε ως πόιντ γκαρντ (στο πλευρό των Λάνγκφορντ, Ρέι, Τολιόπουλου), είτε ως σούτινγκ γκαρντ (στο πλευρό του Γκίκα και του Τσάλμερς), καλύπτοντας με το μέγεθος του τα όποια αμυντικά κενά που θα προκύψουν, έχοντας παράλληλα είτε τον ρόλο δημιουργού, είτε, όποτε χρειάζεται, του εκτελεστή.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Η ΑΕΚ ήξερε ότι ήταν εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί δύο παίκτες για να καλύψει το κενό του Χάουαρντ Σαντ-Ρος, πιθανότατα έναν πόιντ γκαρντ και έναν γκαρντ/φόργουορντ. Το πρόβλημα ήταν πως έπρεπε να βρεθούν δύο ξένοι παίκτες, όταν η “Ένωση” είχε (μαζί με τον Τσάλμερς) ήδη έξι ξένους, που είναι και το σχετικό όριο στην ΕKO Basket League. Η ενδεχόμενη προσθήκη ενός Έλληνα – και δει της κλάσης του Ζήση – αλλάζει άρδην τα δεδομένα και απλοποιεί τα πράγματα για την “Ένωση”, που πλέον μπορεί να εστιάσει την προσοχή της αλλού.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν πλέον αρκετές επιλογές στα χέρια τους. Η μία σκέψη είναι να αποκτήσουν έναν ακόμα πόιντ γκαρντ και να εφαρμόσουν σχήματα με τρεις περιφερειακούς όταν χρειάζεται να πάρουν ανάσες οι Βλάντο Γιάνκοβιτς και Χάρης Γιαννόπουλος. Η άλλη σκέψη όμως – και αυτή που συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες – είναι να αποκτηθεί ένας γκαρντ/φόργουορντ. Ένας παίκτης με μέγεθος που θα μπορεί να δώσει διαφορετικά πράγματα από ότι οι Γιαννόπουλος και Γιάνκοβιτς, είτε στον τομέα της άμυνας, είτε σε αυτόν της δημιουργίας.

Όπως και να έχει, αν τελικά ολοκληρωθεί η απόκτηση του Ζήση, τότε ο σχεδιασμός της ΑΕΚ θα αλλάξει, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να γεμίσει ακόμα περισσότερο το ρόστερ της με την απόκτηση ενός ξένου περιφερειακού, αποκτώντας ξαφνικά περισσότερο βάθος στην περιφέρειά της ακόμα και από την περίοδο που υπήρχε ο Σαντ-Ρος στην ομάδα.

ΜΠΟΡΕΙ ΞΑΝΑ ΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ

Η απώλεια του Σαντ-Ρος, οι δύο ήττες στο Basketball Champions League και ο τραυματισμός του Γκίκα είχαν βαρύνει το κλίμα στην ΑΕΚ. Με τις επιλογές να μοιάζουν περιορισμένες, η “Ένωση” φαινόταν να ετοιμάζεται να περάσει δύσκολες μέρες μέχρι το τέλος της σεζόν. Χρειαζόταν μία υπέρβαση, μία κίνηση που θα άλλαζε τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί με τον Νίκο Ζήση.

Ο Ζήσης δίνει την ευκαιρία στην ΑΕΚ να ανασάνει, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Αγωνιστικά, λύνει τα χέρια του προπονητικού επιτελείου στον σχεδιασμό της ομάδας χάρη στα χαρακτηριστικά που έχει και ταιριάζουν γάντι με αυτά που έψαχνε η “Ένωση” όλη την σεζόν. Εξωαγωνιστικά, στέλνει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι σκοπεύει να συνεχίσει να μάχεται για να φτάσει στην υπέρβαση, να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχει (Eko Basket League, Basketball Champions League και Κύπελλο Ελλάδος).

Ο Ζήσης δεν είναι Μεσσίας. Θα είναι άδικο να αντιμετωπιστεί ως τέτοιος, παρά τον λογικό ενθουσιασμό που έχει δημιουργηθεί. Είναι όμως ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Να προσφέρει μία απαραίτητη ηρεμία στην ΑΕΚ, να της δώσει πράγματα που πάντα έψαχνε και μαζί να ζεστάνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Η ΑΕΚ έχει ξανά κάθε λόγο να πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ