ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο Σαντ-Ρος αφήνει ένα τεράστιο κενό

ΑΕΚ: Ο Σαντ-Ρος αφήνει ένα τεράστιο κενό
EUROKINISSI

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος δεν ήταν απλώς ένας παίκτης για την ΑΕΚ. Ήταν ο σημαντικότερος παίκτης της, ο άνθρωπος που είχε στηθεί πάνω του όλη η “Ένωση”. Το κενό του θα είναι τεράστιο. Μένει να φανεί πώς θα καλυφθεί.

Η ΤΣΣΚΑ είχε δείξει τις προθέσεις της από πριν τα Χριστούγεννα όταν προσέγγισε τον Χάουρντ Σαντ-Ρος. Η ΑΕΚ αντιστάθηκε. Όταν όμως οι Ρώσοι επανήλθαν με πρόταση 500.000 ευρώ, η “Ένωση” δεν γινόταν να αρνηθεί πια. Τώρα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ζήσει χωρίς τον Κουβανό.

Με τους Ρώσους να έχουν την πολυτέλεια Γενάρη μήνα να ολοκληρώσουν μία μεταγραφή το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, γίνεται σαφές ότι μιλάμε για άλλα μεγέθη. Όσο και να ήθελε η ΑΕΚ να κρατήσει τον Σαντ-Ρος, όσο και να αγάπησε την Ελλάδα ο Κουβανός, τα ποσά που έπεσαν στο τραπέζι έκαναν απαγορευτική οποιαδήποτε άλλη σκέψη.

Η ΑΕΚ έδωσε υπεραξία σε ακόμα έναν παίκτη μετά από παίκτες όπως ο Κέβιν Πάντερ, ο Βινς Χάντερ. Οι συνέπειες ωστόσο σε αγωνιστικό επίπεδο θα είναι τεράστιες και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας.

Η ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήταν με διαφορά ο πολυτιμότερος παίκτης της ΑΕΚ. Αυτός γύρω από τον οποίο ο κόουτς Παπαθεοδώρου έχτισε όλη την ομάδα, στηρίζοντας πάνω στον Κουβανό το αγωνιστικό του πλάνο σε άμυνα και επίθεση.

Στην άμυνα, ο Σαντ-Ρος ήταν ο εξολοθρευτής της “Ένωσης”. Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς πάνω στη μπάλα στην Ευρώπη, με ικανότητα να μαρκάρει από πόιντ γκαρντ μέχρι πάουερ φόργουορντ. Αθλητικός, με εξαιρετικά χέρια που μπορούσε να κλέψει μπάλες και να δώσει ξεκούραστους πόντους. Ήταν αυτός που κάλυπτε παίκτες όπως ο Κέντρικ Ρέι και ο Κιθ Λάνκγφορντ.

Στην επίθεση, ο Σαντ-Ρος είχε από πέρυσι ακόμα ρόλο δεύτερου δημιουργού. Φέτος αυτός ο ρόλος μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Ο Σαντ-Ρος κατέβαζε τη μπάλα, καθοδηγούσε τους συμπαίκτες του. Ήταν αυτός που έστηνε σκριν και ξεκινούσε το Πικ εν Ρολ. Με αυτόν να έχει τη μπάλα στα χέρια, η ΑΕΚ μπορούσε να έχει μακριά από αυτή τον Ρέι (που δεν είναι καθαρός πόιντ γκαρντ), να ξεκουράζει τον Λάνγκφορντ. Η δε κίνησή του χωρίς τη μπάλα άνοιγε χώρους για όλους.

Με λίγα λόγια: Ο Σαντ-Ρος ήταν η σπονδυλική στήλη της ΑΕΚ φέτος. Από αυτόν περνούσαν σχεδόν όλα. Ήταν ο απόλυτος ισορροπιστής. Το κέρδισε αυτό με τις εμφανίσεις του, με την κλάση του. Και αυτό είναι ένα κενό που δεν καλύπτεται εύκολα και δεν φαίνεται καν στους εξαιρετικούς φετινούς αριθμούς του Κουβανού, ο οποίος είχε 12.2 πόντους, 6.8 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 2.4 κλεψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής στο Basketball Champions League.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση. Πήρε μεν ένα μεγάλο ποσό – και γλίτωσε και το συμβόλαιο του Σαντ-Ρος – αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσει αν και πώς θα το διαθέσει. Σε περίπτωση που κάποιος το έχει ξεχάσει, η “Ένωση” ακόμα και μετά την αποχώρηση του Σαντ-Ρος έχει έξι ξένους: Ρέι, Λάνγκφορντ, Τσάλμερς, Ματσιούλις, Γκραντ, Σλότερ. Κοινώς, αν και όταν έρθει ξένος θα πρέπει να αντικαταστήσει κάποιον.

ΑΕΚ: Ο Σαντ-Ρος αφήνει ένα τεράστιο κενό
EUROKINISSI

Μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση του Σαντ-Ρος, η ΑΕΚ έχει μείνει με μοναδικό υγιή σμολ φόργουορντ (από αυτούς που ήταν μέρος του ροτέισον) τον Χάρη Γιαννόπουλο. Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς αναρρώνει ακόμα από τον τραυματισμό του (κάταγμα στο δεξί χέρι), αλλά θα επιστρέψει σύντομα, ενώ υπάρχει πάντα το σενάριο να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα στις θέσεις των δύο φόργουορντ οι Ματσιούλις και Χρυσικόπουλος, αν και αυτό το σχήμα έχει μείνει στην άκρη τον τελευταίο καιρό. Υπάρχει και ο 19χρονος Νίκος Ρογκαβόπουλος, αλλά πολύ δύσκολα θα πάρει χρόνο συμμετοχής ο νεαρός φόργουορντ.

Η ΑΕΚ έχει ένα σημαντικό ποσό στα χέρια της. Το να βρει όμως άμεσα τον αντικαταστάτη του Σαντ-Ρος δεν θα είναι εύκολο. Αν ήταν εξάλλου τόσο απλό να βρεθεί ένας παίκτης με τα στοιχεία του, δεν θα πίεζε η ΤΣΣΚΑ εδώ και τόσες εβδομάδες για να τον αποκτήσει. Η ΑΕΚ λοιπόν καλείται να βρει έναν παίκτη που θα κάνει έστω ένα μέρος των δουλειών που έκανε ο Κουβανός. Κατά προτίμηση έναν γκαρντ/φόργουορντ με αμυντικές ικανότητες, που θα μπορεί είτε να σουτάρει καλά, είτε να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Το να τα κάνει όλα αυτά θα ήταν ιδανικό, αλλά ένας τέτοιος παίκτης θα κάνει 1 εκατ. ευρώ.

Όπως και να έχει είναι δεδομένο ότι το κενό που θα αφήσει ο Σαντ-Ρος πίσω του είναι τεράστιο. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η χημεία της ομάδας θα διαταραχθεί πάνω που έβρισκε να βρίσκεται στο πικ της φόρμας της και έτοιμη να κοιτάξει πολύ ψηλά. Η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι ο Σαντ-Ρος ήταν ένα λαχείο το οποίο η ΑΕΚ ρευστοποίησε. Τώρα πρέπει να βρει το επόμενο.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ