ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η πρόκριση με την Χάποελ χάθηκε στο Game 1, ο αποκλεισμός κλείδωσε στο Game 2 και η επόμενη μέρα ξεκινάει μετά το Game 3

ΑΕΚ: Η πρόκριση με την Χάποελ χάθηκε στο Game 1, ο αποκλεισμός κλείδωσε στο Game 2 και η επόμενη μέρα ξεκινάει μετά το Game 3
©BASKETBALLCL

Η ΑΕΚ είδε μία σεζόν υπερβάσεων στο BCL να ολοκληρώνεται στο Game 3 με την Χάποελ Ιερουσαλήμ. Η πρόκριση όμως είχε χαθεί (αγωνιστικά) στο Game 1 και (εξωαγωνιστικά) στο Game 2. Το SPORT24 κάνει τον απολογισμό της ευρωπαϊκής πορείας της “Ένωσης” και σκιαγραφεί το μέλλον της στο BCL μετά και την βαριά τιμωρία της. 

Σαν πρόβατο επί σφαγή. Υπάρχουν πολλές κλισέ εκφράσεις που μπορούν να περιγράψουν όσα βίωσε η ΑΕΚ στο Game 3 των playoffs του Basketball Champions League κόντρα στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, όπου γνώρισε βαριά ήττα με 91-51 και αποκλειστηκε από το Final Four, αλλά αυτή είναι πιθανότατα η πλέον ταιριαστή.

Η ΑΕΚ ήξερε ότι η 19η Απριλίου θα ήταν δύσκολη μετά τα άθλια επεισόδια στο Game 2 στα Άνω Λιόσια που έφεραν την τιμωρία της. Οι Ισραηλινοί δεν έκρυβαν ακριβώς τις προθέσεις τους για αντίποινα. Το (πολύ) πρωινό ξύπνημα για κάποια μέλη της αποστολής στις 3 το πρωί από βεγγαλικά στο ξενοδοχείο της ομάδας ήταν ένας… πρόλογος όσων ακολούθησαν.

Η υποδοχή στην έδρα της Χάποελ - όπου δεν υπήρχε κανένα μέτρο ασφαλείας και ο πάγκος της “Ένωσης” απείχε… 2 μέτρα από τους οπαδούς των Ισραηλινών - το ίδιο. Τα τάιμ-άουτ που γίνονταν μέσα στο παρκέ ήταν ένα ακόμα σκηνικό που περιέγραψε γλαφυρά την κατάσταση. Όταν οι διαιτητές δέχονται να γίνουν τα τάιμ-άουτ μέσα στο παρκέ για λόγους ασφαλείας, τότε γίνεται σαφές ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά.

Από την άλλη πλευρά, η ΑΕΚ δεν μπήκε ποτέ στην ψυχολογία του αγώνα στο Game 3. Η εβδομάδα που ακολούθησε το Game 2 συσπείρωσε την Χάποελ και αποπροσανατόλισε την “Ένωση”. Η καυτή έδρα των Ισραηλινών και η δύναμη που έδωσε - με κάθε τρόπο - στους παίκτες της, έγειρε από νωρίς την πλάστιγγα στην πλευρά των γηπεδούχων. Θα χρειαζόταν μία επική εμφάνιση από πλευράς ΑΕΚ για να έρθει η πρόκριση, πιθανότατα ανώτερη από τις - πολλές - καλές βραδιές που είχε φέτος στην Ευρώπη. Αυτή η εμφάνιση δεν ήρθε και η πρόκριση χάθηκε. Στην πραγματικότητα όμως η πρόκριση χάθηκε τις προηγούμενες 15 μέρες.

Στα Game 1 και 2 χάθηκε κάθε ελπίδα για το Game 3

Υπάρχει ένας - όχι ακριβώς άγραφος - κανόνας σε σειρές playoffs: Το αουτσάιντερ μίας σειράς πρέπει να “κλέψει” την πρόκριση. Πρέπει να “κοιμήσει” τον αντίπαλο, να πάει χωρίς τυμπανοκρουσίες, με το κεφάλι κάτω και να πάρει την πρόκριση σπάζοντας στα… μουλωχτά την έδρα του φαβορί, ειδικά σε σειρά best of 3, όπου ο νικητής δηλαδή κρίνεται στις δύο νίκες. Η ΑΕΚ έχασε την μεγάλη ευκαιρία στο Game 1 και έχασε κάθε ελπίδα για πρόκριση με τον τρόπο που πήρε το Game 2.

Στον πρώτο αγώνα της σειράς η “Ένωση” επέστρεψε από το -22. Στην τέταρτη περίοδο όμως, με το παιχνίδι στον πόντο, δεν είχε την συγκέντρωση που έπρεπε για να κλέψει το ματς. Οι άσχημες επιλογές των περιφερειακών, η κακιά βραδιά των Λεμάρ, Οριόλα, τα λάθη στο ροτέισον (όπως το γεγονός ότι ξεχάστηκε στον πάγκο ο Παπαδάκης που είχε το απίστευτο +11 σε 9 λεπτά συμμετοχής σε ένα ματς που η ΑΕΚ ηττήθηκε με 9 πόντους διαφορά) στοίχισαν. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η μεγάλη ευκαιρία των “κιτρινόμαυρων”. Αν έβαζαν ένα-δύο σουτ στην 4η περίοδο, οι μουδιασμένοι Ισραηλινοί θα πάγωναν, η "Ένωση" θα νικούσε και η σειρά θα ήταν διαφορετική.

Η ΑΕΚ είχε ακόμα ελπίδες πρόκρισης. Μειωμένες - γιατί πλέον δεν μπορούσε να πιάσει στον ύπνο τους Ισραηλινούς - αλλά είχε ελπίδες. Έπαιξε όμορφο μπάσκετ στο Game 2. Πήρε μία πανάξια νίκη. Τα επεισόδια που έγιναν όμως ξύπνησαν μία και καλή τους Ισραηλινούς. Για μία εβδομάδα τα ΜΜΕ του Ισραήλ έφτιαχναν το κλίμα - και καλά έκαναν από την πλευρά τους δεδομένου τι έζησαν - ξυπνώντας τον κόσμο τους. Η ΑΕΚ δεν ήταν πια μία ομάδα που απειλούσε ταπεινά με αποκλεισμό την Χάποελ. Πλέον η ΑΕΚ ήταν η εχθρός της Χάποελ, αυτή που έθεσε σε κίνδυνο τους οπαδούς των Ισραηλινών. Η συσπείρωση ήταν δεδομένη.

Στο Game 1 η ΑΕΚ ταξίδεψε με πτήση τσάρτερ, με περίπου 50-100 οπαδούς της και όλοι οι παίκτες είχαν μαζί τις οικογένειές τους για να χαλαρώσουν. Για το Game 3 η ΑΕΚ αρχικά δεν μπορούσε να βρει καν εισιτήρια, ταξίδεψε ινκόγκνιτο για λόγους ασφαλείας και θα έπρεπε να πάρει την προκριση μέσα σε ένα κολασμένο γήπεδο, όπου όλοι ζητούσαν το… κεφάλι της. Δεν είναι ακριβώς ιδανικές συνθήκες για να “κλέψει” μία ομάδα ένα παιχνίδι.

Το ευρωπαϊκό μέλλον της ΑΕΚ

Οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ δεν έχουν ολοκληρωθεί, έχει ακόμα την Basket League, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας το Περιστέρι bwin στον πρώτο γύρο των playoffs με στόχο την επιστροφή στην τετράδα. Η “Ένωση” όμως είναι λογικό να σκέφτεται ήδη τις επόμενες κινήσεις της ενόψει της σεζόν 2023/24 και - κυρίως - το ευρωπαϊκό της μέλλον, που έγινε πιο σκοτεινό μετά την απόφαση του BCL να την τιμωρήσει με αποκλεισμό της έδρας της για όλη την επόμενη χρονιά.

Η ΑΕΚ είναι δεδομένο ότι θα προσφύγει στο CAS ελπίζοντας να μειωθεί σε έναν βαθμό αυτή η ποινή, η οποία είναι εξοντωτική από οικονομικής άποψης. Τα έσοδα από τα εισιτήρια και οι χορηγικές συμφωνίες βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με την ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ. Η διατήρηση αυτής της ποινής θα αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα, γυρνώντας τους “κιτρινόμαυρους” στην διετία του κορονοϊού, όταν λόγω των κλειστών γηπέδων υπήρξαν τεράστιες απώλειες εσόδων, που οδήγησαν στα γνωστά οικονομικά προβλήματα και στην αύξηση των ban.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε δεινή θέση, με τον Μάκη Αγγελόπουλο από την πλευρά του να καλείται να κάνει έναν οικονομικό προγραμματισμό της επόμενης σεζόν, προσπαθώντας να καλύψει τα χαμένα έσοδα που θα ισοσκέλιζαν τον προϋπολογισμό. Είναι λογικό την ίδια στιγμή να υπάρχει μία απογοήτευση από την δική του πλευρά για όσα έχουν γίνει φέτος από τους οπαδούς της ομάδας που πλήγωσαν την “Ένωση” και έπληξαν και τον ίδιο οικονομικά.

Επί εποχής του Μάκη Αγγελόπουλου το brand της ΑΕΚ απέκτησε ξανά υπόληψη. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι περιπέτειες με τα ban της τελευταίας διετίας έπληξαν τους “κιτρινόμαυρους”, ωστόσο την φετινή σεζόν φάνηκε να επανέρχεται σταδιακά μία ισορροπία. Σε αγωνιστικό επίπεδο η σεζόν είναι ήδη πετυχημένη, με την ΑΕΚ να φτάνει κοντά στο Final Four, αποκλείοντας στο μεσοδιάστημα ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Τόσο τα επεισόδια όμως με την Ρέτζο Εμίλια - που έφεραν ποινή τριών αγώνων - όσο και τα επεισόδια με την Χάποελ Ιερουσαλήμ - που έφεραν την τιμωρία για την επόμενη σεζόν - πήγαν πολύ πίσω την ΑΕΚ. Η ισορροπία που φαινόταν να επανέρχεται είναι πιθανό να διαταραχθεί.

Την δεδομένη στιγμή είναι λογικό να γίνονται πολλές σκέψεις στην ΑΕΚ. Το σενάριο της μετακόμισης στο EuroCup μοιάζει ακραίο, αφού πολλές φορές στο παρελθόν ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει δηλώσει την αντίθεσή του με τις πρακτικές της EuroLeague Basketball και τα εγγυημένα συμβόλαια, μιλώντας για αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα, μία τέτοια μετακόμιση πιθανόν να έπρεπε να οδηγήσει σε αύξηση του μπάτζετ για να ανταπεξέλθει η ΑΕΚ σε αυτό το επίπεδο. Το σενάριο απλής αποχώρησης από το BCL επίσης έχει ιδιαιτερότητες, αφού δύσκολα μία ομάδα μπορεί να προσεγγίσει καλούς παίκτες αν δεν έχει διπλά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα.

Με λίγα λόγια, η (ευρωπαϊκή) επόμενη μέρα της ΑΕΚ έχει… ανηφόρα. Αρχικά η “Ένωση” πρέπει να δει αν μπορεί να μειώσει κάπως την το ύψος της τιμωρίας της πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να κοιτάξει τι θα ακολουθήσει και ποιες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν. Σε όλα τα επίπεδα.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ