EUROLEAGUE

Adidas Next Generation: Ο coach Σπανούλης, τα ταλέντα του τουρνουά και η μεγάλη έκπληξη

Adidas Next Generation: Ο coach Σπανούλης, τα ταλέντα του τουρνουά και η μεγάλη έκπληξη
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο απολογισμός της ομάδας του Βασίλη Σπανούλη στο καταπληκτικό Adidas Next Generation Tournament, οι 16χρονοι, 17χρονοι και 18χρονοι που έλαμψαν και το επόμενο ραντεβού που θα γίνει στην Πάτρα και θα γράψει ιστορία.

Τα τουρνουά των μικρών της EuroLeague είχαν πάντα ενδιαφέρον για όσους ήθελαν να ανακαλύψουν τους επόμενους αστέρες του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ. Από τον Γιόνας Βαλαντσιούνας και τον Ντένι Άβντιγια, μέχρι τους Αϊζάια Χάρτενσταϊν, Τζανάν Μούσα, Όμρι Κάσπι, Τζίτζι Ντατόμε, Ουσμάν Γκαρούμπα κι από τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Μίλαν Μάτσβαν μέχρι τους Βασίλιε Μίτσιτς, Μάριους Γκριγκόνις, Νίκολα Μιλουτίνοβ, Νίκολα Μίροτιτς, Μάρκο Γκούντουριτς, Άντε Ζίζιτς, Λευτέρη Μαντζούκα, Νέμανια Νέντοβιτς, Τομά Ερτέλ, Αλμπέρτο Αμπάλδε, Μάντας Καλνιέτις, Αρτούρας Γκουντάιτις, Τρίσταν Βούκτσεβιτς, Ντονάτας Μοτιεγιούνας, Γκόγκα Μπιτάτζε, Αλέξι Σβεντ, Νικίτα Κουρμπάνοφ, Σάντρο Μαμουκελασβίλι, Λιβιό Ζαν-Σαρλ, Ρόκας Γιοκουμπάιτις, όλοι πέρασαν από αυτά τα τουρνουά που αξίζουν της προσοχής των fans του αθλήματος.

Αποστολή στο Βελιγράδι: Χάρης Σταύρου

Το SPORT24 ταξίδεψε από την Πέμπτη 24 έως την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στην Σερβία, με την υποστήριξη της Adidas, του αυθεντικού basketball brand με το #ImpossibleIsNothing mindset, για να παρακολουθήσει από κοντά και να μεταφέρει κάθε στιγμή, κάθε εικόνα και κάθε αντίδραση από το προπονητικό ντεμπούτο του Βασίλη Σπανούλη. Και για να τσεκάρει τους ανερχόμενους αστέρες του αθλήματος, που έλαμψαν σε ένα καταπληκτικό τουρνουά στην Basket City, στις εγκαταστάσεις των τμημάτων υποδομής του Ερυθρού Αστέρα.

Ο coach που βρήκε γρήγορα τον εαυτό του

Το πρώτο παιχνίδι της ομάδας των επίλεκτων αθλητών του Βελιγραδίου, δεν ήταν εύκολο. Ο Βασίλης Σπανούλης βρέθηκε απέναντι στην Μέγκα, την ομάδα που δημιούργησε ο επί σειρά πολλών ετών ατζέντης του, ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς και αποδείχθηκε στην πράξη ότι η συγκυρία δεν ήταν καλή. Η Next Gen Belgrade ηττήθηκε καθαρά, ο coach Bill στενοχωρήθηκε επειδή είδε στενοχωρημένα πρόσωπα, ήξερε όμως ότι όλα θα άλλαζαν γρήγορα καθώς το Σάββατο (26/2) οι νεαροί αθλητές του είχαν δύο αγώνες. Έναν στις 12 το πρωί κι έναν στις 6 το απόγευμα. Χρόνος για δάκρυα δεν υπήρχε, χρόνος για αντίδραση πολύς.

Το πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, ο Σπανούλης βρήκε τρόπο για να εμψυχώσει τους παίκτες του και τους οδήγησε σε θρίαμβο επί της Βιλερμπάν. Η ASVEL ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να κατακτήσει το τουρνουά και πράγματι το πέτυχε με νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα στον τελικό, προηγουμένως όμως έγινε παιχνίδι στα χέρια των νεαρών Σέρβων με τον Σπανούλη να ζει το σαραντάλεπτο με ένταση, να αντιδράει στα σφυρίγματα των διαιτητών που χρέωσαν με τρία αντιαθλητικά την ομάδα του, να χρεώνεται με την πρώτη τεχνική ποινή του, αλλά να εμπνέει τους "μαχητές" του που έκαναν μία τεράστια έκπληξη απέναντι στους Γάλλους των Ουϊνσού - Ρισασέ, δύο υπερταλαντούχων που είναι μέλη και της ανδρικής ομάδας του συλλόγου.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το απόγευμα του Σαββάτου, με την ψυχολογία στα ύψη, η Next Gen Belgrade έβαλε 90 πόντους στη Λιετκαμπέλις για το 2/3 στο τουρνουά, όμως υστέρησε στην τριπλή ισοβαθμία με Μέγκα και Βιλερμπάν (2-1) και έχασε την ευκαιρία να αγωνιστεί στον τελικό. Έπαιξε στον μικρό τελικό, είχε ένα κακό διάστημα στην τέταρτη περίοδο, ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Τόφας του θηριώδη Ντεμίρ και τερμάτισε στην τέταρτη θέση σε σύνολο οκτώ ομάδων. Μπροστά από Βαλένθια, Μέγκα, Λιετκαμπέλις και Παρτίζαν. Μπροστά από ομάδες κανονικές, όχι από ομάδες που μαζεύτηκαν την τελευταία στιγμή χωρίς να ξέρει ο ένας τον άλλο.

Ο Σπανούλης ήξερε την σημασία του τουρνουά

Στην πρώτη του εμπειρία ως προπονητής, ο coach Bill δεν καιγόταν για το αποτέλεσμα. Ήθελε να νικήσει, περισσότερο όμως ήθελε να εμπνεύσει τους παίκτες του και να τους δώσει κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο, να δουλέψουν περισσότερο, να πιστέψουν στους εαυτούς τους περισσότερο.

Ο Σπανούλης ταίριαξε με την φιλοσοφία της Adidas, με την φιλοσοφία του τουρνουά που έχει στόχο την ανάδειξη των νέων αστέρων της EuroLeague, ενθουσιάστηκε με την πρόκληση, έστω κι αν η ομάδα του δεν είχε το περισσότερο ταλέντο, πήγε στο Βελιγράδι προετοιμασμένος άριστα, ήξερε τι μπορούσε να κάνει ο καθένας και δύο-τρία παιδιά τον ενθουσίασαν με το πείσμα και με την συνολική τους απόδοση.

Το είπε και στην κάμερα του SPORT24 μετά από την νίκη επί της Βιλερμπάν, πως δεν τον ένοιαζε να κερδίσει για τον εαυτό του. Τον ένοιαζε να κερδίσει για να χαρούν οι αθλητές του, είπε ότι ακόμη κι αν έχανε τα επόμενα δύο ματς θα ένιωθε ευτυχισμένος. Και πράγματι ήταν ειλικρινής η αντίδρασή του, η γλώσσα του σώματός του έλεγε την πάσα αλήθεια.

Ο Ντούσαν Βούκτσεβιτς κι ο Μπάμπης Σκουζής ήταν δίπλα του για να τον βοηθήσουν, για να τον ενισχύσουν, για να τον συμβουλεύσουν, μαζί φαίνεται πως θα πορευθούν, μαζί θα προχωρήσουν στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ο Ντούσαν Βούκτσεβιτς, ο ένας από τους δύο βοηθούς του Σπανούλη στο Βελιγράδι
Ο Ντούσαν Βούκτσεβιτς, ο ένας από τους δύο βοηθούς του Σπανούλη στο Βελιγράδι SPORT24/HARRIS STAVROU

Τα ταλέντα που ξεχώρισαν

Είδαμε καλά γκαρντ, αξιόλογους οργανωτές, είδαμε καλούς σουτέρ και δυνατά κορμιά στις θέσεις 2-3, είδαμε stretch-fours, είδαμε εντυπωσιακούς, πληθωρικούς ψηλούς. Με 8 καλές ομάδες, υπήρχαν τουλάχιστον 20 παίκτες με προοπτική να κάνουν καριέρα σε ένα καλό επίπεδο, σίγουρα όμως κάποιοι ξεχώρισαν και θα βρίσκονται στο μικροσκόπιό μας από εδώ και στο εξής.

Από την Βιλερμπάν, που κατέκτησε το τουρνουά, ξεχώρισε ο γκαρντ Κιλιάν Μαλουαγιά που αναδείχθηκε και MVP (20 πόντοι, 68.6% στο δίποντο, 28.6% στο τρίποντο, 77.8% στις βολές, 5.5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.3 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 19.8 ranking ανά αγώνα), με τον υπερταλαντούχο Ζακαρί Ρισασέ να έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα (11.7 πόντοι, 48.3% στο δίποντο, 8.3% στο τρίποντο, 7 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 2.3 κλεψίματα ανά 23:55) και τον Κιμανί Ουινσού να έχει και αυτός ups and downs (12.3 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 1.3 κλεψίματα ανά 31:38) αν και θεωρείται ο πιο έτοιμος παίκτης αυτού του ρόστερ που κατέβασαν οι Γάλλοι.

Από τον Ερυθρό Αστέρα, που ήταν διαστημικός στα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων, ξεχώρισε ο γκαρντ Λούκα Βουντράγκοβιτς (μέλος της καλύτερης πεντάδας, 17.5 πόντοι, 61% στο δίποντο, 45% στο τρίποντο, 4.5 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ, 1.3 κλεψίματα ανά 24:17). Υπήρχε πλουραλισμός στους Σέρβους, μας έκανε θετική εντύπωση ο βραχύσωμος, αλλά πολύ αθλητικός, αποφασιστικός και αγαπητός από τους συμπαίκτες του πόιντ γκαρντ Βλάντιμιρ Πάβλοβιτς (7 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ, 1.8 κλεψίματα ανά 18:59).

Ο Νιγηριανοτούρκος Εγκέ Ντεμίρ της Τόφας
Ο Νιγηριανοτούρκος Εγκέ Ντεμίρ της Τόφας SPORT24/HARRIS STAVROU

Από την Τόφας ξεχωρίσαμε τον θηριώδη Εγκέ Ντεμίρ, έναν 17χρονο Νιγηριανό που ονομάζεται Νταβίντ Εζέκιελ. Ξεκίνησε το μπάσκετ πριν από πέντε χρόνια, με την ομάδα από την Προύσα να τον ανακαλύπτει σε camp του αφεντικού των Τορόντο Ράπτορς, Μασάι Ουτζίρι και να τον παίρνει στην Τουρκία. Οι γείτονες ποντάρουν πολλά στην εξέλιξή του, εκείνος πρέπει να τιθασεύσει το ταμπεραμέντο του, σίγουρα όμως έχει το πακέτο των ικανοτήτων/δυνατοτήτων για να φτάσει στο NBA. Στο Βελιγράδι είχε 12.5 πόντους, 6.8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3.3 μπλοκ και 17.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 23:46. Ο δεύτερος που μας άρεσε ήταν ο Μπερκέ Μπουγιουκτουντσέλ, ένας 17χρονος φόργουορντ με ύψος 2μ.02, έξυπνος, πολύ ευέλικτος, ικανός ακόμη και να μαρκάρει και να πιέσει σε όλο το γήπεδο. Χρειάζεται δουλειά στο κορμί του, είναι όμως πραγματικά αξιόλογος.

Από την ομάδα του Σπανούλη μας άρεσε ο δίμετρος περιφερειακός Ζίνεντιν Μούλιτς (13 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ ανά 25:54), ένας παίκτης με αποφασιστικότητα στις κρίσιμες στιγμές, ο πόιντ γκαρντ Λούκα Κραΐνοβιτς που άκουγε τον προπονητή του με απίστευτη προσοχή (13.8 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 4 ριμπάουντ ανά 26:58) και ο 18χρονος ύψους 2μ.16 σέντερ Σαμέτ Γιγκίτογλου (9 πόντοι, 11.8 ριμπάουντ, πρώτος στο τουρνουά, 1.5 μπλοκ ανά 22:35), η... κοψιά του οποίου μας θύμισε τον Ενές Καντέρ. Η Next Gen Belgrade είχε και έναν 14χρονο, τον ύψους 2μ.05 Αβταντίλ Μπαχτάτζε, που μόνο τυχαία δεν βρέθηκε σε αυτό το ρόστερ.

Ο 14χρονος Γεωργιανός Αβταντίλ Μπαχτάτζε που μπήκε στο ρόστερ της ομάδας του Σπανούλη
Ο 14χρονος Γεωργιανός Αβταντίλ Μπαχτάτζε που μπήκε στο ρόστερ της ομάδας του Σπανούλη SPORT24/HARRIS STAVROU

Από την πέμπτη Βαλένθια εντυπωσίασαν ο 16χρονος γκαρντ Σέρχιο Ντε Λαρέα (17.5 πόντοι, 63.2% στο δίποντο, 26.7% στο τρίποντο, 66.7% στις βολές, 8.5 ριμπάουντ, 5.5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 22.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 29:52) και ο επίσης 16χρονος περιφερειακός Λούκα Μάρι (11.3 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1.8 λάθη, 18.5 ranking ανά 29:15).

Από την Μέγκα, που ήθελε να κάνει πρωταθλητισμό αλλά έμεινε στην έκτη θέση, άρεσαν ο γκαρντ Ασίμ Τζούλοβιτς (20.8 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1.8 κλεψίματα ανά 31:55) και ο φόργουορντ Αλέκσα Μιλένκοβιτς (12.5 πόντοι, 7 ριμπάουντ ανά 17:54), αν και ο 16χρονος ψηλόλιγνος Μπόγκολιουμπ Μάρκοβιτς μας προκάλεσε ενδιαφέρον όχι τόσο για τα νούμερά του (9.5 πόντοι, 4.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ ανά 21:22), όσο με την εντυπωσιακή αυτοπεποίθησή του και με την αποφασιστικότητά του να ηγηθεί.

Η έβδομη Λιετκαμπέλις δεν είχε πολλά ταλέντα, είχε όμως έναν εξαιρετικό περιφερειακό, τον Ρόκας Γιόκις (25.5 πόντοι, 58.1% στο δίποντο, 36.8% στο τρίποντο, 83.3% στις βολές, 4.5 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ, 24.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 32:51), που τραυματίστηκε στο δεύτερο παιχνίδι, συνέχισε με... ενάμισι πόδι το τουρνουά, ήταν από τους κορυφαίους του τριημέρου, αλλά δεν μπήκε στην κορυφαία πεντάδα στην οποία βρέθηκαν οι Ντε Λαρέα, Κραΐνοβιτς, Μαλουαγιά, Βουντράγκοβιτς, Ντεμίρ.

Η Παρτίζαν, τέλος, είχε μάλλον το πιο αδύναμο ρόστερ όμως ο 16χρονος ύψους 2μ.10 σέντερ Βίκτορ Μίκιτς ξεχώρισε (15.8 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 1.5 μπλοκ ανά 31:12) μαζί με τον γκαρντ Όγκνιεν Στάνκοβιτς (14 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 2.8 κλεψίματα ανά 28:54).

Το επόμενο τουρνουά θα γράψει ιστορία

Το δεύτερο Adidas Next Generation Tournament της σεζόν θα γίνει στην Πάτρα από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου, με τον Βασίλη Σπανούλη να καθοδηγεί την Next Gen Patras στην οποία θα βρεθούν 8 Έλληνες από ομάδες πλην Ολυμπιακού και Προμηθέα. Ο Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, το απόλυτο prospect του ελληνικού μπάσκετ θα είναι εκεί, μαζί με παίκτες από το Περιστέρι, πιθανώς και από τον Παναθηναϊκό και από άλλες ομάδες της χώρας.

Στις εγκαταστάσεις του Προμηθέα θα συμμετάσχουν επίσης ο... Προμηθέας, ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Helsinki Basketball Academy, η Στελατσούρα και αναζητείται η όγδοη ομάδα που δεν θα είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπως όλα δείχνουν. Το τρίτο τουρνουά θα γίνει από την 1η έως τις 3 Απριλίου στο Βαρέζε με τις Βαρέζε, Αρμάνι Μιλάνο, Τσεντεβίτα, Μπανταλόνα, Παναθηναϊκό, INSEP, Ούλμ και με την Next Gen Varese να καθοδηγείται από τον coach Bill.

Οι νικητές προκρίνονται απευθείας στο τελικό τουρνουά που θα γίνει στο περιθώριο του Final Four της EuroLeague, εκεί που θα συμμετάσχουν και ομάδες με wild cards, εκεί όπου ο Βασίλης Σπανούλης θα έχει επίλεκτους επιλέκτων και θα μπορεί να "τσιμπήσει" και αθλητές από συλλόγους που συμμετείχαν στα προηγούμενα τουρνουά, αλλά αποκλείστηκαν. Όπου κι αν γίνει, τελικά το Final Four, ο παλαίμαχος θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα είναι εκεί και θα είναι εκεί για να κατακτήσει τον τίτλο.

Θα είμαστε κι εμείς εκεί με τα πανάλαφρα και άκρως άνετα Ultraboost22 μας, με τα οποία ταξιδέψαμε στο Βελιγράδι, περπατήσαμε, τρέξαμε και κρατήσαμε τα πόδια μας στην ιδανική κατάσταση όλο το 24ωρο. Το κορυφαίο running μοντέλο της adidas που προσφέρει μέγιστη επιστροφή ενέργειας.

Το Adidas Ultraboost22, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, έκανε θραύση στο Βελιγράδι
Το Adidas Ultraboost22, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, έκανε θραύση στο Βελιγράδι

Το SPORT24 βρέθηκε στο Βελιγράδι, εκεί όπου η adidas, το αυθεντικό basketball brand, με το #ImpossibleIsNothing mindset, έδωσε την ευκαιρία στους νέους ταλαντούχους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες να λάμψουν μέσω του adidas Next Generation Tournament.

TAGS EUROLEAGUE ΕΥΡΩΠΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ