WRC

WRC: Ο Ροβάνπερα κυρίαρχος της σαβάνας στο σκληρό Ράλι Σαφάρι

Red Bull Content Pool
Κάλε Ροβάνπερα, Toyota GR Yaris Rally1, Ράλι Σαφάρι 2024 RED BULL CONTENT POOL

O Κάλε Ροβάνπερα δάμασε με μια επιβλητική εμφάνιση το Ράλι της Κένυας, 3ο φετινό γύρο του WRC, καθώς ο Τακαμότο Κατσούτα συμπλήρωσε το θριαμβευτικό 1-2 της Toyota έπειτα από έναν αγώνα με δεκάδες προβλήματα για την πλειοψηφία των εργοστασιακών οδηγών. Ο Νεβίλ αύξησε στους 6 βαθμούς το προβάδισμά του από τον Έβανς στο πρωτάθλημα.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κάλε Ροβάνπερα έκανε στην Κένυα τον δεύτερό του αγώνα του περιορισμένου φετινού του προγράμματος στο WRC, και κέρδισε με διαφορά άνω του 1,5 λεπτού από τον Ιάπωνα ομόλογό του στην Toyota GR και από τον Αντριέν Φουρμό της M-Sport, που σημείωσε το δεύτερο βάθρο της καριέρας του στην κορυφαία κατηγορία των ράλι.

Ο Φινλανδός έκανε μια μεγαλειώδη εμφάνιση, αντάξια ενός δις πρωταθλητή, πετυχαίνοντας με αρτιότητα στο συνδυασμό ταχύτητας και προστασίας του Toyota Yaris Rally1 στα σκληρά αφρικανικά εδάφη - σε ένα από τιο άνυδρα Σαφάρι των τελευταίων ετών. Ήταν ο μόνος από τους εργοστασιακούς οδηγούς που δεν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στις 19 Ειδικές αυτού του τριημέρου.

Η κυριαρχία του ήταν ολοκληρωτική την πρώτη μέρα του αγώνα, που κέρδισε και τις 6 Ειδικές και οικοδόμησε προβάδισμα σχεδόν 1 λεπτού στην κορυφή. Το προβάδισμά του διπλασιάστηκε την επόμενη μέρα, καθώς παρέμενε αλάνθαστος καθώς οι αντίπαλοί του αντιμετώπιζαν διαδοχικά μηχανικά προβλήματα, ατυχήματα και κλαταρίσματα.

Red Bull Content Pool
Τακαμότο Κατσούτα, Toyota GR Yaris Rally1, Ράλι Σαφάρι 2024 RED BULL CONTENT POOL


Στο τέλος της δεύτερης ημέρας εξασφάλισε, έτσι, τους 18 βαθμούς -σύμφωνα με το νέο βαθμολογικό σύστημα- και σήμερα έφτασε στην 12η νίκη της καριέρας του στο WRC. Αυτή ήταν η πρώτη φετινή νίκη τόσο του Ροβάνπερα όσο και της Toyota, μετά τις νίκες της Hyundai με τον Τιερί Νεβίλ στο Μόντε και με τον Εσαπέκα Λάπι στη Σουηδία.

Ο Κατσούτα κέρδισε τη 2η θέση, ισοφαρίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στο WRC - επίσης στην Κένυα, το 2021. Για να το πετύχει ο Ιάπωνας ακολούθησε συντηρητικό και προσεκτικό ρυθμό. Παρόλα αυτά, είχε δύο κλαταρίσματα το πρωί του Σαββάτου, αλλά ανελίχθηκε στην κατάταξη μετά τα προβλήματα των Τιερί Νεβίλ και Έλφυν Έβανς.

Ο Έβανς τερμάτισε στην 4η θέση μετά από τέσσερα κλαταρίσματα το Σάββατο. Ο Ουαλός πίεσε την Κυριακή, και πήρε τους 5 βαθμούς της 3ης θέσης της κατάταξης της Super Sunday συν άλλον έναν από την τελική Power Stage.

Ο Νεβίλ, από την πλευρά του, κατέληξε στην 5η θέση επειτα από μια σειρά κλαταρισμάτων και προβλημάτων αξιοπιστίας του Hyundai i20 Rally1. Ο Βέλγος είχε φτάσει αρχικά μέχρι τη δεύτερη θέση, αλλά το Σάββατο έπεσε στην 5η λόγω προβλημάτων στο σύστημα τροφοδοσίας.

Έτσι, ο Αντριέν Φουρμό με μια ιδιαίτερα συγκροτημένη και σχετικά απροβλημάτιστη εμφάνιση (εξαιρουμένου ενός κλαταρίσματος) χάρισε στην M-Sport το δεύτερο διαδοχικό του βάθρο, μετά και από τη Σουηδία.

Red Bull Content Pool
Αντριέν Φουρμό, M-Sport Ford Puma Rally1, Ράλι Σαφάρι 2024 RED BULL CONTENT POOL

Ο Νεβίλ έκανε την αντεπίθεσή του σήμερα, Κυριακή, και παρότι προκάλεσε ζημιά στην πίσω δεξιά ανάρτηση στην ΕΔ16 πήρε τους 6 βαθμούς της δεύτερης θέσης της Super Sunday, μετά τους 8 που κέρδισε στο τέλος του Σαββάτου. Σε αυτούς πρόσθεσε και τους 5 βαθμούς της νίκης στην Power Stage, κι έτσι αύξησε τη διαφορά του στην κορυφή της βαθμολογίας από τον Έβανς στους 6 βαθμους.

Τους περισσότερους βαθμούς της Κυριακής πήρε ο ταχύτερος της ημέρας, Οτ Τάνακ της Hyundai. Οι πρώτες δύο ημέρες του αγώνα ήταν για τον Εσθονό γεμάτες προβλήματα, με αποκορύφωμα την πρόσκρουση σε έναν βράχο στην ΕΔ6, και εντέλει τερμάτισε στην 8η θέση της τελικής κατάταξης.

Ο Εσαπέκα Λάπι τερμάτισε στη 12η θέση μετά από πολλαπλά μηχανικά προβλήματα. Ο νικητής της Σουηδίας ήταν δεύτερος μέχρι να προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα μετάδοσης του Hyundai i20 N Rally1 στην ΕΔ5. Κι έπειτα, το Σάββατο είχε πολλαπλά κλαταρίσματα, ενώ η πρόσκρουση δύο πουλιών στο παρ-μπριζ του περιόρισαν την ορατότητα και συνεπώς και το ρυθμό του.

Τέλος, από τις εργοστασιακές συμμετοχές, ο Γκρεγκουάρ Μουνστέρ της M-Sport εγκατέλειψε το Σάββατο όταν έσπασε σε πρόσκρουση σε βράχο την πίσω αριστερή ανάρτηση του Ford Puma Rally1. Ο επόμενος αγώνας του WRC είναι το Ράλι Κροατίας, στις 18-21 Απριλίου.

TAGS WRC WRC 2024 ΡΑΛΙ ΣΑΦΑΡΙ TOYOTA GAZOO RACING TOYOTA WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ