HONDA

Ο Φερστάπεν οδηγεί “το θηρίο” Honda CR-V Hybrid Racer

HONDA MEDIA
HONDA MEDIA

Ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Μαξ Φερστάπεν απέκτησε την εμπειρία της οδήγησης του αγωνιστικού Honda CR-V Hybrid Racer, που έχει το προσωνύμιο “The Beast”. Τι ιδιαίτερο έχει αυτό το πρωτότυπο, και ποιες τεχνολογίες εξελίσσει για τα αμερικανικά IndyCars.

Ο Φερστάπεν έχει κατακτήσει τα τρία τελευταία πρωταθλήματα της F1 με τις υβριδικές μονάδες ισχύος της Honda στη ράχη των Red Bull RB16B, RB18 και RB19 των ισάριθμων σεζόν. Όμως, στο πλαίσιο του GP του Μαϊάμι, νωρίτερα φέτος, βρέθηκε στο μπάκετ μιας εντελώς διαφορετικής υβριδικής κατασκευής της Honda.

To Honda CR-V Hybrid Racer είναι -όντως- ένα “θηρίο” 800 ίππων, το οποίο κατασκευάστηκε από το HRC για να αποτελέσει τη βάση εξέλιξης μελλοντικών τεχνολογιών για τα μονοθέσια του αμερικανικού πρωταθλήματος IndyCar.

Το αμάξωμά του μοιράζεται ορισμένα κοινά εξαρτήματα με το SUV παραγωγής, όμως πυροδοτείται από τον υβριδικό κινητήρα V6 Turbo που εξελίσσει η Honda για τα Indycars του πρωταθλήματος του 2024. Ο εξακύλινδρος θερμικός κινητήρας συνεργάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα της Empel και μαζί με έναν υπερπυκνωτή (supercapacitor) της Skeleton Technologies. Όλα μαζί φτάνουν σε απόδοση 800 ίππων.

Έναν αντίστοιχο υπερπυκνωτή έχουμε δει στη Lamborghini Sian. Οι supercapacitors δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης όσης ηλεκτρικής ενέργειας -και για όσο χρόνο- αποθηκεύει μια κλασσική μπαταρία, αλλά είναι πιο αποδοτικά και μπορούν να διαθέτουν περισσότερη ενέργεια με εκπληκτική ταχύτητα.

HONDA MEDIA
Honda CR-V Hybrid Racer HONDA MEDIA

Αυτό κάνει τους υπερπυκνωτές ιδανικούς για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Και η ενέργειά τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους: είτε με ένα κουμπί “έκρηξης” ισχύος για μια προσπέραση, είτε συμπληρώνοντας την απόδοση του θερμικού κινητήρα, είτε εξομαλύνοντας την απόκριση του Turbo για τη βελτίωση της οδηγησιμότητας.

Η Honda προμηθεύει με κινητήρες πέντε ομάδες του πρωταθλήματος IndyCar, και η νέα υβριδική μονάδα ισχύος του 2024 εντάσσεται στο πλάνο εξηλεκτρισμού του σπορ που θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά. Η υβριδική αυτή μονάδα ισχύος δεν σχετίζεται, τεχνολογικά, με εκείνη της Honda στη Formula 1, παρότι και η τελευταία έχει στον πυρήνα της θερμικό κινητήρα V6 Turbo.

Ο V6 των IndyCars έχει χωρητικότητα 2.2 λίτρων, ενώ της F1 έχει 1.6 λίτρα, με περιεχόμενη γωνία του V στις 90 μοίρες. Μια άλλη διαφορά είναι ότι η μονάδα ισχύος των IndyCars το 2024 θα καίει 100% ανανεώσιμα καύσιμα (που εξέλιξε η Shell, με πρώτη ύλη την αιθανόλη από ζαχαροκάλαμα και άλλες βιομάζες), κάτι που θα συμβεί στη F1 με τους κινητήρες του 2026.

Το Honda CR-V Hybrid Racer είναι το πρωτότυπο στο οποίο η Honda άφησε τους μηχανολόγους της να ξεδιπλώσουν όλη τη φαντασία τους. Τοποθέτησαν την υβριδική τους μονάδα ισχύος πάνω στο χωροδικτύωμα του CR-V, μαζί με την πίσω ανάρτηση και τα φρένα του μονοθεσίου των IndyCars (που κατασκευάζει η εταιρεία Dallara). Η ανάρτηση και τα φρένα των εμπρός τροχών προέρχονται από το αγωνιστικό Honda (Acura) NSX GT-3 Evo22.

HONDA MEDIA
Honda CR-V Hybrid Racer HONDA MEDIA

H Honda λέει ότι ο μυώδης -αν όχι θηριώδης- σχεδιασμός του “The Beast” είναι εμπνευσμένος από τα rallycars του λυσσαλέου Group B των ράλι της δεκαετίας του 1980. Πολλά από τα εξαρτήματα του αμαξώματός του προέρχονται από το CR-V παραγωγής, αν και το κάτω μέρος του είναι όλο ανασχεδιασμένο και κατασκευασμένο από ανθρακονήματα.

Το ίδιο ισχύει και για τα εκτενή αεροδυναμικά βοηθήματα του πρωτοτύπου, όπως για την τεράστια πίσω πτέρυγα, το αιχμηρό μπροστινό splitter στο κάτω μέρος του ρύγχος και για τις σπορ ποδιές στα μαρπσιέ. Είναι άγνωστο αν όλα αυτά θα εμπνεύσουν τη Honda για την κατασκευή ενός υποθετικού CR-V Type R, αλλά μάλλον φαντάζει εξαιρετικά αμφίβολο.

Πίσω στον Μαξ Φερστάπεν, ο Ολλανδός είχε την ευκαιρία να αποκτήσει την αγωνιστική εμπειρία αυτού του “Θηρίου” στο Μαϊάμι, όπου βρισκόταν για το GP της Formula 1 τον περασμένο Μάιο. “Είχε πλάκα, μου αρέσει” σχολίασε ο οδηγός της Red Bull Racing. Είναι εύκολο να μπλοκάρεις τους πίσω τροχούς στα φρένα, οπότε αρκετά συχνά τσιμπούσα λίγο το γκάζι για να το βοηθήσω. Και μου αρέσει κι ο ήχος του - είναι αρκετά καθαρόαιμος”.

Η Honda τώρα δημοσίευσε το Video από τη βόλτα αυτή του πρωταθλητή της F1, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

TAGS HONDA HONDA CR-V ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ