FORMULA 1

Το Ισπανικό GP στη Μαδρίτη από το 2026, αβέβαιο το μέλλον για τη Βαρκελώνη

AP Photo/Manu Fernandez
A man walks past a banner announcing the next Formula One from 2026 at the IFEMA congress centre in Madrid, Spain, Tuesday, Jan. 23, 2024. A Madrid grand prix will join the Formula One calendar from 2026 on a track that will include street and non-street sections around the city's exhibition center. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Η Formula 1 ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τη Μαδρίτη, διάρκειας 10 ετών, για τη διεξαγωγή του Ισπανικού GP σε σιρκουί δρόμου στην πρωτεύουσα από το 2026. Ορατό το σενάριο, πλέον, να χαθεί από το πρόγραμμα η πίστα του Μονμελό στη Βαρκελώνη μετά από 35 χρόνια.

Στη σημερινή ανακοίνωση της F1 δεν έγινε λόγος για το μέλλον του αγώνα της Καταλονίας, όμως πιστεύεται ότι η τοπική διοίκηση εξετάζει σε συζητήσεις με τη Liberty Media το ενδεχόμενο της διεξαγωγής και δεύτερου GP στην Ισπανία, προκειμένου το Μονμελό να μείνει στο πρόγραμμα της Formula 1 και από το 2026 και μετά.

Το σιρκουί της Μαδρίτης θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της ισπανικής πρωτεύουσας και θα περιλαμβάνει δημόσιους δρόμους και επίσης τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρο IFEMA. Το μήκος του θα είναι 5,47 χιλιόμετρα, και θα περιλαμβάνει 20 στροφές και ένα “πολυτελές” κτήριο για το πάντοκ και τα πιτς.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις οι κερκίδες θα χωρούν 110.000 θεατές, που θα έχουν εύκολη πρόσβαση στο σημείο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έπειτα η χωρητικότητα θα αυξηθεί στις 140 χιλιάδες θέσεις. Το εκθεσιακό κέντρο IFEMA άνοιξε το 1991 και ανήκει από κοινού στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Μαδρίτης, που κατέχουν από 31%. Το υπόλοιπο 7% διατηρεί το Ίδρυμα Montemadrid.

Ο διευθύνων σύμβουλος της F1 Στέφανο Ντομενικάλι είπε μεταξύ άλλων πως το τριήμερο στη Μαδρίτη θα είναι “η επιτομή του οράματος της F1 να δημιουργεί ένα πολυήμερο θέαμα αθλητισμού και ψυχαγωγίας που θα προσφέρει τη μέγιστη αξία στους θεατές και θα αγκαλιάζει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα”. Στη βιωσιμότητα του όλου προγράμματος της Μαδρίτης έδωσε έμφαση και ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ.

Η Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, Περιφερειάρχης της Μαδρίτης, είπε ότι η πρόβλεψη για το GP της Μαδρίτης είναι πως “θα το παρακολουθούν κάθε χρόνο 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, θα αυξήσει κατά 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το ΑΕΠ της Μαδρίτης και θα δημιουργήσει 8.200 θέσεις εργασίας”.

Θυμίζουμε ότι η περιοχή της Μαδρίτης είχε φιλοξενήσει και στο παρελθόν τη Formula 1. Διοργάνωσε συνολικά 9 GP την περίοδο 1968-’81, αλλά στο μόνιμο αυτοκινητοδρόμιο της Χαράμα. Επίσης, στο παρελθόν η Βαρκελώνη είχε διοργανώσει GP στο Πάρκο του Μόντσουικ, στους λόφους της πόλης, όπου μετέπειτα χτίστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο και το Ολυμπιακό χωριό των αγώνων του 1992.

Η συμφωνία με τη Μαδρίτη είναι το νέο δεκαετές συμβόλαιο με τους οργανωτές συγκεκριμένων αγώνων που υπέγραψε η Liberty Media. Έχουν ήδη προηγηθεί το Κατάρ (μέχρι το 2032), η Αυστραλία (2035) και το Μπαχρέιν (2036).

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ GP ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ