ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ

Ράλι Ντακάρ, τρίτη μέρα: Πέρασε επικεφαλής ο Αλ-Ατίγια, καταστροφή για Σάινθ

Ο Νασέρ Αλ-Ατιγιά
Ο Νασέρ Αλ-Ατιγιά RED BULL CONTENT POOL

Ο Νάσερ Αλ-Ατίγια της εργοστασιακής Toyota ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης του Ράλι Ντακάρ στην τρίτη Ειδική, ενώ μηχανικά προβλήματα κόστισαν στον Κάρλος Σάινθ σχεδόν μία ώρα. Διεκόπη η 3η Ειδική λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Κάτω από τα μαύρα σύννεφα που συγκεντρώνονταν πάνω από την περιοχή του αγώνα, η διοργανώτρια ASO ανακοίνωσε ότι η Ειδική των 467 χιλιομέτρων από την Αλούλα στη Χαΐλ θα διακόπτονταν στο 377ο χιλιόμετρο για όλους τους αγωνιζόμενους, καθώς τα ελικόπτερα δεν ήταν πλέον εφικτό να πετάξουν για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Μέχρι τότε, όμως, είχαν ήδη αλλάξει όλα στην κορυφή του Ράλι Ντακάρ 2023. Παρότι νικητής της Ειδικής ήταν ο Γκρελέν Τσιτσερί με το Hunter Τ1+ της GCK, και μάλιστα με διαφορά 21 λεπτών από τον μόλις πέμπτο Αλ-Ατίγια που αντιμετώπισε διάφορα μικρά αλλά χρονοβόρα προβλήματα (κυρίως επειδή εκκινούσε πρώτος), ο τελευταίος ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης - όπου πλέον έχει διαφορά 13:20 λεπτών από τον δεύτερο, Γιαζίντ Αλ Ράζι με το Toyota Hilux της ομάδας Overdrive.

Ο οδηγός από το Κατάρ εκμεταλλεύτηκε για αυτό και τα μεγάλα προβλήματα του μέχρι χθες πρωτοπόρου του αγώνα, Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός ξεκίνησε την Ειδική με προβάδισμα 2:12 λεπτών από τον Αλ-Ατίγια, αλλά στο 213ο χιλιόμετρο το Audi RS Q e-tron E2 ακινητοποιήθηκε με προβλήματα που προκλήθηκαν από ένα κλατάρισμα του πίσω αριστερού τροχού.

Ο Σάινθ έχασε εκεί σχεδόν μισή ώρα, αλλά όταν κατάφερε να επιδιορθώσει το πρόβλημα και συνέχισε, ένα λάθος πλοήγησης του κόστισε πάνω από 20' ακόμα. Ως αποτέλεσμα, το πρώτο Audi -με τον Στεφάν Πετερανσέλ- απέχει 20 λεπτά από την κορυφή, στην 3η θέση, και ο Σάινθ 33 λεπτά, τα οποία θα κληθούν να μαζέψουν στις 11 Ειδικές που ακολουθούν μέχρι τον τερματισμό.

Ακόμα χειρότερα εξελίσσονται τα πράγματα για τον Σεμπάστιαν Λεμπ, που φαίνεται να έχει ήδη χάσει κάθε ελπίδα για την πρώτη του νίκη στο Ντακάρ, φέτος. Ο Γάλλος είχε άλλη μία κακή μέρα, σταματώντας για 20 λεπτά μέσα στην Ειδική και πλέον απέχει σχεδόν μιάμιση ώρα από τον Αλ-Ατίγια, και βρίσκεται στην 26η θέση της γενικής.

Πίσω από τον Τσιτσερί, στον τερματισμό της Ειδικής τον ακολούθησε με το δεύτερο χρόνο ο Χενκ Λάτεγκαν της Toyota Gazzo, στα 3:26 λεπτά, και τρίτος ο Ορλάντο Τερανόβα της BRX στα 5:04 λεπτά. Τέταρτος ήταν ο Πετερανσέλ, σχεδόν 8 λεπτά πίσω.

Στις μοτοσικλέτες, η Ειδική σημαδεύτηκε από τον ατύχημα του Αμερικανού πρώην νικητή Ρίκι Μπράμπεκ της Honda στο 274ο χιλιόμετρο, που τον έστειλε στο νοσοκομείο. Την Ειδική, μέχρι τη διακοπή, κέρδισε ο Αυστραλός Ντάνιελ Σάντερς της GasGas με διαφορά 6:19 λεπτών από τον Σκάιλερ Χάους της Husqvarna και 7 λεπτά από τον Μέισον Κλάιν της BAS KTM.

Έτσι, ο Σάντερς ανέβηκε στην κορυφή της γενικής με διαφορά 4:04 λεπτών από τον Κλάιν, ενώ σε απόσταση 6:53'' ακολουθεί ο Κέβιν Μπεναβίδες της ΚΤΜ και στα 8:35'' ο Χάους. Φτάνοντας στον καταυλισμό του Χαΐλ, οι αγωνιζόμενοι θα περάσουν εκεί τις επόμενες δύο νύχτες, και θα συμμετάσχουν σε ισάριθμα loops Ειδικών γύρω από την πόλη.

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ - Μετά την 3η ΕΔ

  1. 1. Νάσερ Αλ-Ατίγια (Toyota Gazoo Racing) 12:20:33
  2. 2. Γιαζίντ Αλ Ράζι (Overdrive Racing) +13:20
  3. 3. Στεφάν Πετερανσέλ (Team Audi Sport) +20:45
  4. 4. Σιμόν Βίτσε (MD Rally) +24:53
  5. 5. Μπράιαν Μπαραγκουανάθ (Century Factory Racing Team) +26:16
  6. 6. Ματιέ Σεραντορί (Century Factory Racing Team) +27:19
  7. 7. Ζινιέλ ντε Βιγέρ (Toyota Gazoo Racing) +32:08
  8. 8. Κάρλος Σάινθ (Team Audi Sport) +33:11
TAGS ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ