ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ

Ράλι Ντακάρ: Πράγματα και θαύματα από τον Λεμπ, κατέκτησε πέμπτη σερί Ειδική κι ανέβηκε δεύτερος

Ράλι Ντακάρ: Πράγματα και θαύματα από τον Λεμπ, κατέκτησε πέμπτη σερί Ειδική κι ανέβηκε δεύτερος
RED BULL CONTENT POOL

Ο Σεμπαστιάν Λεμπ κέρδισε την πέμπτη του διαδοχική Ειδική του Ράλι Ντακάρ και κατάφερε να περάσει τον Λούκας Μοράες για τη δεύτερη θέση της γενικής, αλλά το προβάδισμα του Νάσελ Αλ-Ατίγια στην κορυφή παραμένει τεράστιο. Πέρασε πρώτος στις μοτοσικλέτες ο Τόμπι Πράις.

Η σημερινή 12η Ειδική Διαδρομή του Ράλι Ντακάρ περιλάμβανε το δεύτερο σκέλος της μαραθώνιας δοκιμασίας στην αχανή έρημο "Empty Quarter" της Σαουδικής Αραβίας, με 185 αγωνιστικά χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό στη Σαϊμπάχ κι χωρίς τη δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Η μαραθώνια δοκιμασία, όμως, δεν πτόησε ούτε τον πρωτοπόρο Νάσελ Αλ-Ατίγια της εργοστασιακής Toyota Gazoo Racing, ούτε τον Σεμπάστιαν Λεμπ που κέρδισε την πέμπτη διαδοχική του νίκη σε ισάριθμες Ειδικές και έτσι κατάφερε να φτάσει στο ρεαλιστικό του στόχο της δεύτερης θέσης - μετά τα χρονοβόρα προβλήματα και τα ατυχήματα που του κόστισαν κάθε ελπίδα για τη νίκη την πρώτη εβδομάδα του αγώνα.

Ο Λεμπ ήταν στον τερματισμό 3:19 λεπτά ταχύτερος του Ματίας Έκστρομ με το μοναδικό Audi RS Q e-tron που έχει απομείνει, μετά την εγκατάλειψη του Στεφάν Πετερανσέλ και έπειτα του Κάρλος Σάινθ. Ο εννέα φορές πρωταθλητής του WRC ήταν επικεφαλής σε όλη τη διάρκεια της αμμώδους Ειδικής με το Hunter T1+ της ομάδας BRX.

Ο Αλ-Ατίγια, παρά την τεράστια διαφορά του, έμεινε κοντά στον Γάλλο αρχικά, αλλά έπειτα μείωσε το ρυθμό του για να μην ρισκάρει το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, ο οδηγός από το Κατάρ τερμάτισε τρίτος την ημέρα, μόλις 12 δευτερόλεπτα πίσω από τον Έκστρομ.

Έτσι, με τον μόλις 10 χρόνο του Λούκας Μοράες, 11:38 λεπτά πίσω από τον Λεμπ, ο Γάλλος πέρασε με διαφορά 2 λεπτών από τον Μοράες στη δεύτερη θέση της γενικής, ενώ ο Αλ-Ατίγια ουσιαστικά αύξησε τη διαφορά του στη 1 ώρα και 27 λεπτά. Μια απόσταση τεράστια, που σχεδόν του εξασφαλίζει την πέμπτη του νίκη στο Ντακάρ.

Στις μοτοσικλέτες, αντιθέτως, η μάχη για τη νίκη είναι ασύλληπτα οριακή. Ο Τόμπι Πράις της ΚΤΜ ήταν μόλις 58 δευτερόλεπτα ταχύτερος σε αυτή την Ειδική από τον Σκάιλερ Χάους της Husqvarna, αλλά αυτό ήταν αρκετό για τον Αυστραλό να ανέβει στην κορυφή της γενικής κατάταξης, με διαφορά 28 δευτερολέπτων από τον Αμερικανό.

Τον πρώτο χρόνο της ημέρας πέτυχε ο «Νάτσο» Κορνέχο της Honda με διαφορά 49 δευτερολέπτων από τον Ντάνιελ Σάντερς της ΚΤΜ και 1:58 από τον Πράις. Ο τελευταίος, πάντως, βοηθήθηκε σημαντικά από τα μπόνους χρόνου που δίνει η οργάνωση στους αναβάτες που ξεκινούν πρώτοι τις Ειδικές, για να εξισορροπηθεί η δυσκολία της πλοήγησης.

Κατά συνέπεια, ο Πράις είναι πλέον το φαβορί για την τρίτη του νίκη στο Ντακάρ, καθώς εκκινώντας τρίτος αύριο (14/1) θα έχει το δικαιώμα να παίρνει μπόνους χρόνου – πλεονέκτημα που δεν θα έχει ο Χάους, εκκινώντας πέμπτος.

Μέσα στη μάχη φυσικά βρίσκεται και ο νικητής του 2021 Κέβιν Μπεναβίδες της ΚΤΜ, αλλά η νέα απώλεια χρόνου του Αντριέν βαν Μπεβερέν στην ουσία του στέρησε κάθε ελπίδα, καθώς έμεινε -όπως και ο ομόλογός του στη Honda, Πάμπλο Κιντανίγια- πλέον αρκετά μακριά από την κορυφή, κλείνοντας την πρώτη πεντάδα.

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ - Μετά την 12η ΕΔ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

1. Νάσερ Αλ-Ατίγια (Toyota Gazoo Racing) 41:16:25

2. Σεμπαστιάν Λεμπ (Bahrain Raid Xtreme) +1:27:10

3. Λούκα Μοράες (Overdrive Racing) +1:29:11

4. Ζινιέλ ντε Βιγέρ (Toyota Gazoo Racing) +2:22:21

5. Χενκ Λάτεγκαν (Toyota Gazoo Racing) +2:34:21

6. Μάρτιν Πρόκοπ (Orlen Ford) +3:00:26

7. Μπράιαν Μπαραγκουανάθ (Century) +3:34:23

8. Ουέι Χαν (Hanwei) +4:11:38

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

1. Τόμπι Πράις (ΚΤΜ) 40:47:36

2. Σκάιλερ Χάους (Husqvarna) +0:28

3. Κέβιν Μπεναβίδες (ΚΤΜ) +2:40

4. Πάμπλο Κιντανίγια (Honda) +14:54

5. Αντριέν βαν Μπεβερέν (Honda) +16:14

6. Λουτσιάνο Μπεναβίδες (Husqvarna) +20:00

7. Ντάνιελ Σάντερς (ΚΤΜ) +20:03

8. Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο (Honda) +23:14

TAGS ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΜΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ