ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ

Ράλι Ντακάρ: Ο Αλ Ατίγια μένει άνετα πρώτος, τετραπλή μάχη στις μοτοσικλέτες

Ο Νάσερ Αλ Ατίγια στο Ράλι Ντακάρ
Ο Νάσερ Αλ Ατίγια στο Ράλι Ντακάρ TOYOTA EUROPE

Ο Νάσερ Αλ Ατίγια κέρδισε ένα λεπτό ακόμα από τον Σεμπάστιαν Λεμπ στο 1-2-3 της Toyota στην 9η ειδική του Ράλι Ντακάρ και διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας από τον Γάλλο στα 39 λεπτά - Πέρασε επικεφαλής ο Ματίας Βάλκνερ της ΚΤΜ στις μοτοσικλέτες.

Καθώς τα τρία Toyota Hilux T1+ της εργοστασιακής Gazoo Racing κυριάρχησαν στα 287 χιλιόμετρα της ειδικής προς το Ουάντι αλ Νταουασίρ, ο Ζινιέλ ντε Βιγέρ ήταν μόλις 9 δευτερόλεπτα ταχύτερος του Χενκ Λάτεγκαν, ενώ ο Νάσερ Αλ Ατίγια ακολούθησε ένα λεπτό πιο πίσω.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Σεμπάστιαν Λεμπ σημείωσε τον πέμπτο χρόνο, χάνοντας 1:07 λεπτό από τον Αλ Ατίγια - αλλά έτσι κι αλλιώς, μόνο ένα πρόβλημα μπορεί να στερήσει πια την τέταρτη νίκη του οδηγού από το Κατάρ στον σπουδαιότερο αγώνα Rally Raid του κόσμου, καθώς το προβάδισμά του παραμένει στα 39:05 λεπτά από τον Γάλλο, και ενώ απομένουν μόνο τρεις αγωνιστικές ημέρες για τον τερματισμό.

Ο Νάσερ Αλ Ατίγια στο Ράλι Ντακάρ του 2022
Ο Νάσερ Αλ Ατίγια στο Ράλι Ντακάρ του 2022 RED BULL CONTENT POOL


Οι Ματίας Έκστρομ και Στεφάν Πετερανσέλ της Audi ίσως να κέρδιζαν σήμερα αν δεν άνοιγαν το δρόμο, καθώς ο Σουηδός έγραψε τον πέμπτο χρόνο και ο Γάλλος τον όγδοο, 2:07 και 3:45 λεπτά πίσω από τον Ντε Βιγέρ. Μετά τα πολλαπλά προβλήματα των οδηγών του ηλεκτρικού Audi RS Q e-tron τις προηγούμενες μέρες, ο Έκστρομ είναι ο μόνος που τρέφει ελπίδες να μπει στη δεκάδα – είναι 10 λεπτά μακριά από τον Γάλλο Ματιέ Σεραντορί της SRT Racing (Century).

Ο Ντε Βιγέρ, στο μεταξύ, ανέβηκε στην 5η θέση της γενικής, 9 λεπτά πίσω από τον 4ο Ορλάντο Τερανόβα της BRX-Prodrive. Θυμίζουμε ότι η ποινή 5 ωρών που είχε επιβληθεί στον Νοτιοαφρικανό επειδή πραρέσυρε μια πεσμένη μοτοσικλέτα (καθώς ο αναβάτης της είχε προλάβει να απομακρυνθεί) αναιρέθηκε μετά από έφεση της Toyota.

Ο Ντε Βιγέρ στο Ράλι Ντακάρ του 2022
Ο Ντε Βιγέρ στο Ράλι Ντακάρ του 2022 TOYOTA NEWS EUROPE

Στις μοτοσικλέτες, αντίθετα, η μάχη για τη νίκη είναι συγκλονιστική και πολυπρόσωπη. Τέσσερις αναβάτες με τέσσερις διαφορετικές χωρίζονται από συνολικά μόλις 4:41 λεπτά. Ο Ματίας Βάλκνερ της ΚΤΜ πέρασε επικεφαλής σήμερα μετά τους μπελάδες του Σαμ Σάντερλαντ της GasGas, που δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα με την πλοήγηση ανοίγοντας το δρόμο.

Καθώς ο Βρετανός έκανε μόλις τον 13ο χρόνο, ο Αυστριακός Βάλκνερ κέρδισε 6 λεπτά στη μεταξύ τους μάχη και απέκτησε προβάδισμα 2:12 λεπτών από τον Σάντερλαντ, 3:56 από τον Αντριέν βαν Μπεβερέν της Yamaha και 4:41 λεπτών από τον Πάμπλο Κιντανίγια της Honda. Ελπίδες διατηρούν και οι Κέβιν Μπεναβίδες (ΚΤΜ) και Ζοάν Μπαρέδα Μπορτ (Honda), που ακολουθούν στα 10:22 και 10:57 λεπτά αντίστοιχα.

Ο Ματίας Βάλκνερ της ΚΤΜ στο Ράλι Ντακάρ του 2022
Ο Ματίας Βάλκνερ της ΚΤΜ στο Ράλι Ντακάρ του 2022 RED BULL CONTENT POOL


Στη σημερινή ειδική κυρίαρχος ήταν ο Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο με τη Honda CRF450 Rally, κερδίζοντας με διαφορά 1:26 από τον Μπεναβίδες και 1:47 από τον ομόλογό του στη Honda Ρίκι Μπράμπεκ. Όμως ο Αμερικανός, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε μετά από 15 χρόνια την ΚΤΜ, είναι εκτός μάχης, καθώς βρίσκεται στην 10η θέση και 36 λεπτά μακριά από τον Βάλκνερ.

Ο Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο στο Ράλι Ντακάρ 2022
Ο Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο στο Ράλι Ντακάρ 2022 HONDA RACING MEDIA


Οι Έλληνες του Ντακάρ, Βαγγέλης Μπερσής και Φώτης Κουτσουμπός, μπήκαν στην σημερινή ειδική έχοντας κάνει ένα μεγάλο άλμα στην 58η θέση της γενικής της κατηγορίας Classic την προηγούμενη μέρα. Έχοντας αφήσει πίσω τα μηχανικά προβλήματα της Παρασκευής, αλλάζοντας το Σάββατο κάποια μηχανικά εξαρτήματα του Mitsubishi Pajero, πίεσαν αρκετά και παρά τα μικρά προβλήματα κέρδισαν σχεδόν 25 θέσεις στην κατάταξη.

ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ 2022 - ΕΔ9

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

1. Αλ Ατίγια (Toyota) 30:10:04

2. Λεμπ (BRX) +39:05

3. Αλ Ράζι (Toyota) +58:44

4. Τερανόβα (ΒΡΧ) +1:36:09

5. Ντε Βιγέρ (Toyota) +1:45:01

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

1. Βάλκνερ (KTM) 30:14:03

2. Σάντερλντ (GasGas) +02:12

3. Βαν Μπεβερέν (Yamaha) +03:56

4. Κιντανίγια (Honda) + 04:41

5. Κ.Μπεναβίδες (Honda) +10:22

TAGS ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ