FORMULA 1

Πέθανε ο Τεντ Τόλμαν, πρώτος διευθυντής του Άιρτον Σένα στη Formula 1

Heritage Image/Alamy/Visualhellas.gr
Ο Άιρτον Σένα στην πρώτη του χρονιά στη F1, το 1984, με την Toleman TG184 στο Βρετανικό GP του Μπραντς Χατς HERITAGE IMAGE/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Νόρμαν Έντουαρντ Τόλμαν, ιδρυτής της ομάδας Toleman με την οποία έκανε το ντεμπούτο του στη F1 ο Άιρτον Σένα το 1984, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών.

Το μονοθέσιο της Toleman του 1984, σχεδιασμένο από τον Ρόρι Μπιρν και τον Πατ Σίμοντς και με κινητήρα της εταιρείας Hart, ήταν το πρώτο που οδήγησε ο Άιρτον Σένα σε Γκραν Πρι της Formula 1 το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς.

Ο Τόλμαν πολύ γρήγορα είδε το ταλέντο του μεγάλου Βραζιλιάνου, ο οποίος πριν αποφασίσει να αγωνιστεί για τη βρετανική ομάδα είχε εισπράξει την άρνηση του Φρανκ Ουίλιαμς και του Ρον Ντένις της McLaren στις υπέρογκες οικονομικές του απαιτήσεις.

Η ομάδα του Τόλμαν κέρδισε τρεις θέσεις στο βάθρο της F1 την περίοδο 1981-’85. Και τις τρεις τις πέτυχε ο Σένα, και μάλιστα σε μία εξ αυτών -στο Μονακό του 1984- θα μπορούσε να είχε κερδίσει, περνώντας ακόμα και τον πρωτοπόρο Αλέν Προστ υπό συνθήκες καταρρακτώδους βροχής, αν ο τότε αγωνοδίκης Τζάκι Ιξ δεν διέκοπτε πρόωρα τον αγώνα.

Μετά τη σεζόν του 1985 ο Τεντ Τόλμαν αποφάσισε να πουλήσει την ομάδα του στη Benetton, που μιάμιση δεκαετία αργότερα θα μετασχηματιζόταν σε Renault. Και η οποία σήμερα είναι γνωστή ως Alpine F1.

Ο Τεντ Τόλμαν έφυγε από τη ζωή χθες (10/04) μετά από μακροχρόνια ασθένεια. O Βρετανός υπήρξε ένθερμος λάτρης του motorsport, στο οποίο επένδυσε τα κέρδη του από την προσωπική του επιχείρηση μεταφορών αυτοκινήτων.

Mike Walker/Alamy/Visualhellas.gr
Κεντρική φωτό: Ο Άιρτον Σένα στην πρώτη του χρονιά στη F1, το 1984, με την Toleman TG184 στο Βρετανικό GP του Μπραντς Χατς // Πάνω: Ο Τεντ Τόλμαν κατά τη διάρκεια της βράβευσής του από την Πριγκίπισσα του Κεντ, το 1984 MIKE WALKER/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Υποστηρίζοντας την καριέρα του Νοτιοαφρικανού αγωνιζόμενου Ραντ Ντάγκαλ γνωρίστηκε με τον σχεδιαστή Ρόρι Μπιρν, που τότε εργαζόταν για την ομάδα Royale, και με τον ανερχόμενο τότε νεαρό μηχανικό Πατ Σίμοντς.

Όταν ίδρυσε την αγωνιστική του ομάδα μπήκε στη Formula Ford 2000, αλλά σύντομα έκανε το άλμα στη Formula 2, αρχικά με οδηγό τον Ντάγκαλ και έπειτα με τον Μπράιαν Χέντον. Ο τελευταίος έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο της F2 το 1979 με τη μικρή αγγλική Toleman, εντέλει τον κατέκτησε ένα χρόνο αργότερα με το μονοθέσιο TG280 -το πρώτο που σχεδίασε ο Μπιρν- και τους κινητήρες του Μπράιαν Χαρτ.

Πολύ νωρίτερα, όμως, από εκείνο τον τίτλο του 1980 ο Τόλμαν, ο Μπιρν και ο Χαρτ συμφώνησαν ότι η Formula 1 ήταν το επόμενο βήμα. Έτσι δημιουργούνταν οι ομάδες της F1 εκείνη την εποχή - από μικρά γκαράζ που πετύχαιναν στις μικρότερες κατηγορίες, και εν συνεχεία εξασφάλιζαν τις απαραίτητες χορηγίες από πολυεθνικές εταιρείες.

Η μικρή αγγλική ομάδα, λοιπόν, πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του 1980 σχεδιάζοντας και προετοιμάζοντας το μονοθέσιο της F1 του 1981. Το υπέγραψε ο Μπιρν, με τη βοήθεια του Πατ Σίμοντς που προσελήφθη από την ομάδα για να τον βοηθήσει.

Ατυχώς, το μονοθέσιο αυτό ήταν απελπιστικά αργό στις αρχές της σεζόν του 1981. Όμως, οι σχεδιαστές του ήταν πολύ ταλαντούχοι, και μάθαιναν γρήγορα. Άρχισαν σταδιακά να το βελτιώνουν, και ο οδηγός της ομάδας Ντέρεκ Ουόρουικ βελτίωνε διαδοχικά τα αποτελέσματά του, εκείνη και τις δύο επόμενες χρονιές.

Όταν ο Ουόρουικ, όμως, αποχώρησε για τη Renault, ο Τεντ Τόλμαν αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον διακεκριμένο από τις μικρότερες κατηγορίες και τη Formula 3, νεαρό Βραζιλιάνο Άιρτον Σένα. Στα 24 του χρόνια ήταν νεαρός, για τα δεδομένα της F1, παρότι μετά από τρεις δεκαετίες σε αυτή την ηλικία οι διάδοχοί του θα είχαν ήδη κερδίσει νίκες και τίτλους.

Εκείνη η χαμένη νίκη στο Μονακό το 1984 άφησε τον Τεντ Τόλμαν βαθύτατα θλιμμένο. Και είναι πολύ πιθανόν ότι θα είχε μείνει στο μυαλό του μέχρι να φύγει από τη ζωή, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024.

Παρόλα αυτά, η μικρή του αλλά παθιασμένη αγωνιστική ομάδα θα γνώριζε λαμπρές μέρες δόξας, ως Benetton πλέον, με τα δύο πρωταθλήματα (το 1994-'95) του επόμενου μεγάλου πρωταθλητή: του Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Τεντ Τόλμαν, πέραν της F1, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένος αγωνιζόμενος με ταχύπλοα σκάφη, επιχείρησε να διασχίσει σε χρόνο-ρεκόρ τον Ατλαντινό με ιστιοπλοϊκό μαζί με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin, συμμετείχε σε τρία Ράλι Ντακάρ και επίσης στις 24 Ώρες του ΛεΜάν, με έναν άλλον διακεκριμένο ομαδάρχη της F1, τον Τομ Ουόλκινσο.

TAGS FORMULA 1 F1 ΑΙΡΤΟΝ ΣΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ