FORMULA 1

Οι Βραζιλιάνοι εξιλεώθηκαν, ο Χάμιλτον υποκλίθηκε στον Σένα

Ο Λιόυις Χάμιλτον κατά τη διάρκεια της απονομής
Ο Λιόυις Χάμιλτον κατά τη διάρκεια της απονομής 2022 ERALDO PERES AP PHOTO

Η Βραζιλία επανόρθωσε με τον καλύτερο τρόπο τον ρατσιστικό οχετό του Νέλσον Πικέ, νωρίτερα φέτος: προσέφερε στον Λιούις Χάμιλτον τη βραζιλιάνικη υπηκοότητα, και ο Βρετανός την αφιέρωσε στο παιδικό του ίνδαλμα - στον Άιρτον Σένα.

Για τον Λιούις Χάμιλτον η Βραζιλία ήταν ανέκαθεν ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος: ήταν η πατρίδα του παιδικού του ήρωα, του μεγάλου απόντα Άιρτον Σένα, και το 2008 η πίστα του Ιντερλάγκος στο Σάο Πάουλο -στην πόλη του Άιρτον- έγινε το σημείο που κατέκτησε το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1.

Μετά τη μνημειώδη περσινή νίκη του Λιούις στο GP Βραζιλίας, από την τελευταία θέση στο Σπριντ μέχρι την πρώτη στον αγώνα της Κυριακής, ο Βρετανός ύψωσε πίσω από τους ώμους του στο βάθρο τη βραζιλιάνικη σημαία - εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα του μεγάλου του ινδάλματος.

Τότε ο βουλετής της χώρας Αντρέ Φιγκουεϊρέντο κατέθεσε στο κοινοβούλιο την πρόταση να αποδοθεί στον Λιούις η τιμητική υπηκοότητα της Βραζιλίας, και η πρόταση αυτή έγινε εντέλει αποδεκτή τον φετινό Ιούνιο. Ο χρονισμός είναι άψογος, καθώς έρχεται λίγους μήνες μετά το εμετικό ρατσιστικό παραλήρημα του Νέλσον Πικε στη βραζιλιάνικη τηλεόραση εναντίον του Χάμιλτον.

Ταξιδεύοντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για τον προτελευταίο φετινό αγώνα της Formula 1 το προσεχές τριήμερο (11-13/11), ο Χάμιλτον μετέβη στην πρωτεύουσα Μπραζίλια για να λάβει την τιμητική διάκριση της επίτιμης υπηκοότητας από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας.

«Αισθάνομαι ότι είμαι ένας από εσάς, επιτέλους», είπε ο Χάμιλτον στους Βραζιλιάνους της αίθουσας, αφότου παρέλαβε το μετάλλιο και το δίπλωμα της αριστείας του βραζιλιάνικου κράτους. «Έχω τόσες πολλές εκπληκτικές αναμνήσεις από τη Βραζιλία. Και ειδικά από το 2021, που άκουγα την υποστήριξή σας. Αυτές ήταν από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές όλης της ζωής μου».

Ο Λιούις συνέχισε: «Θέλω ειλικρινά να αφιερώσω αυτή την τιμή στον Άιρτον Σένα. Στην οικογένεια του Άιρτον, στους φίλους και στους υποστηρικτές του. Όταν είδα, σε ηλικία πέντε χρονών, για πρώτη φορά τον Άιρτον να αγωνίζεται, τότε κατάλαβα ότι ήθελα να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Ακριβώς όπως κι εκείνος.

»Τότε άρχισα να μαθαίνω και για τη Βραζιλία. Μέσα από τα μάτια του, μπορούσα να δω πόσο παθιασμένοι είναι οι Βραζιλιάνοι, και πόσο βαθύ είναι αυτό. Την αγάπη και το πάθος που έχετε για τη χώρα σας, και πόσο όμορφη είναι. Είμαι τόσο ενθουσιασμένος που περνώ λίγο χρόνο παραπάνω εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους μετακίνησαν βουνά για να κάνουν εφικτή τη σημερινή μέρα», κατέληξε ο 38χρονος.

Ο διευθυντής της Mercedes F1 Τότο Βολφ, σε σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Το να αναγνωρίζεται και να τιμάται από μια χώρα που αποκαλεί τον Άιρτον Σένα δικό της, είναι ένα αληθινό μέτρο των εκπληκτικών επιτευγμάτων του Λιούις, τόσο στην άσφαλτο του Ιντερλάγκος αλλά και ως πρεσβευτή της διαφορετικότητας στο σπορ μας. Από κάθε μέλος της ομάδας μας... Λιούις, είμαστε απίστευτα περήφανοι για σένα. ‘Obrigado’ για όσα πετύχαμε μαζί μέχρι τώρα, και για όσα έρχονται ακόμα».

TAGS FORMULA 1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ