FORMULA 1

Οι δύο Haas αποκλείστηκαν από τις κατατακτήριες του Μονακό, γλίτωσε την ποινή ο Σάινθ

HAAS F1 MEDIA
CIRCUIT DE MONACO, MONACO - MAY 25: Nico Hulkenberg, Haas VF-24 during the Monaco GP at Circuit de Monaco on Saturday May 25, 2024 in Monte Carlo, Monaco. HAAS F1 MEDIA

Οι αγωνοδίκες του GP του Μονακό απέκλεισαν από τις δοκιμές κατάταξης τους Νίκο Χούλκενμπεργκ και Κέβιν Μάγκνουσεν, διότι η πίσω πτέρυγα των VF-24 παραβίαζε τους τεχνικούς κανονισμούς. Ο Κάρλος Σάινθ διέφυγε της ποινής καθώς δεν αποδείχθηκε ότι εμπόδισε τον γρήγορο γύρο του Άλεξ Άλμπον.

Ο τεχνικός έφορος της FIA διαπίστωσε, μετά το τέλος των δοκιμών κατάταξης του 8ου φετινού αγωνιστικού τριημέρου της Formula 1, ότι το άνοιγμα του DRS της πίσω πτέρυγας των δύο Haas VF-24 ήταν μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο των 85 χιλιοστών.

Μετά από ενημέρωση των αγωνοδικών από την έκθεση του τεχνικού εφόρου, επεβλήθη στην ομάδα η ποινή που προβλέπεται για τέτοιες περιστάσεις, που είναι ο αποκλεισμός των εν λόγω μονοθεσίων από τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών κατάταξης. Έτσι, οι Νίκο Χούλκενμπεργκ και Κέβιν Μάγκνουσεν θα εκκινήσουν από τις δύο τελευταίες θέσεις το σημερινό GP (26/05, 16:00).

Η Haas εξήγησε ότι η τεχνική παρατυπία της πίσω πτέρυγας των μονοθεσίων της είναι απλώς ένα τεχνικό λάθος, καθώς όλες οι ομάδες του σπορ έφεραν στο Μονακό νέες πίσω πτέρυγες για τη ρύθμιση υψηλής άντωσης. Η ομάδα αποδέχθηκε πλήρως την απόφαση των αγωνοδικών.

Οι αγωνοδίκες, συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι “η ομάδα εξήγησε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός ακούσιου ασφάλματος εκ μέρους της, στη ρύθμιση του πτερυγίου. Η πτέρυγα που χρησιμοποιήθηκε ήταν νέα, και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Μονακό. Η παλιά πτέρυγα πληρούσε τους κανονισμούς της μέτρησης της μέγιστης απόσταση στο κέντρο της.

Η ομάδα υποστήριξε ότι δεν υπήρξε πλεονέκτημα απόδοσης από την παρατυπία. Το Άρθρο 1.3.3 του Αγωνιστικού Κώδικα ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν έχει σημασία. Η ομάδα ήταν ειλικρινής στην παραδοχή του σφάλματός της”, κατέληξε η ανακοίνωση των αγωνοδικών.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη ποινή είχε επιβληθεί και στον Λιούις Χάμιλτον της Mercedes στο GP Βραζιλίας του 2021, που τον έριξε από την πολ ποζίσιον στην τελευταία θέση της εκκίνησης.

Πίσω στις χθεσινές κατατακτήριες του Μονακό, μετά το τέλος κλήθηκε και ο Κάρλος Σάινθ στους αγωνοδίκες για τη διερεύνηση πιθανού μπλκαρίσματος του Ισπανού στον Άλεξ Άλμπον κατά τη διάρκεια ενός γρήγορου γύρου του οδηγού της Williams. Όμως, οι αγωνοδίκες έκριναν ότι η κίνηση του οδηγού της Ferrari στο σημείο των στροφών 15/16 δεν επίσειε ποινή.

TAGS FORMULA 1 F1 F1 2024 GP ΜΟΝΑΚΟ HAAS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ