FORMULA 1

Οι αλλαγές των κανονισμών που θα εφαρμόσει η Formula 1 στο GP της Ίμολα

Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain leaves the garage during the first practice session for the Formula One Miami Grand Prix auto race, Friday, May 5, 2023, at the Miami International Autodrome in Miami Gardens, Fla. (AP Photo/Lynne Sladky)
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain leaves the garage during the first practice session for the Formula One Miami Grand Prix auto race, Friday, May 5, 2023, at the Miami International Autodrome in Miami Gardens, Fla. (AP Photo/Lynne Sladky) AP

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες συνεχίζονται στην πίστα της Ίμολα, αλλά αν το GP της Εμίλια Ρομάνια διεξαχθεί κανονικά αυτό το τριήμερο (19-21/5) θα εφαρμοστεί μια σημαντική αλλαγή των κανονισμών των δοκιμών κατάταξης.

Η αλλαγή κανονισμών προβλέπει τη χρήση δύο λιγότερων σετ ελαστικών -από 13 σε 11 όλο το τριήμερο- για κάθε οδηγό, και προκύπτει από τηn επιθυμία της Pirelli να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής και μεταφοράς των ελαστικών σε κάθε GP της Formula 1.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι ότι κάθε οδηγός θα είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει και τα τρία σετ ελαστικών στις δοκιμές κατάταξης. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Μάριο Ίζολα "στην Ίμολα θα δοκιμάσουμε έναν νέο κανονισμό που προβλέπει τη χρήση διαφορετικού τύπου ελαστικών για καθεμία από τις τρεις περιόδους των δοκιμών κατάταξης".

Κατά συνέπεια, οι οδηγοί θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τη σκληρή γόμα στην πρώτη περίοδο των κατατακτήριων (Q1), τη μέση γόμα στη δεύυτερη (Q2) και τη μαλακή γόμα στην τρίτη (Q3).

Αυτό αναμένεται να προβάλλει σημαντικές προκλήσεις στις ομάδες, ειδικά στις δύο πρώτες περιόδους και ειδικά σε εκείνες που το μονοθέσιό τους δεν θερμαίνει τόσο γρήγορα τα ελαστικά του. Και ανοίγει το ενδεχόμενο να αποκτήσουν οι αγώνες περισσότερο στρατηγικό ενδιαφέρον - κυρίως εκείνοι στους οποίους οι οδηγοί δεν χρειάζονταν περισσότερα από ένα πιτ-στοπ.

Παράλληλα με την παραπάνω αλλαγή, η Pirelli θα παρουσιάσει στην Ίμολα και τα νέα πλήρως βρόχινα (με το μπλε περίγραμμα) ελαστικά της, τα οποία έχουν την πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα ότι δεν χρειάζονται προθέρμανση. Η εξελιγμένη αυτή γόμα για ακραία βροχή έρχεται σε συνέχεια της κριτικής που άσκησαν πέρσι αρκετοί οδηγοί, έπειτα από τη χρήση της προηγούμενης σε βροχερούς αγώνες.

Παράλληλα, και αυτή η νέα γόμα βροχής της Pirelli συμβάλλει στους στόχους βιωσιμότητας της εταιρείας, καθώς καθιστά περιττή τη χρήση ηλεκτρικών κουβερτών προθέρμανσης των ελαστικών στα πιτς ή στη γραμμή εκκίνησης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας των ελαστικών που δεν χρειάζονται προθέρμανση για να μπουν στο θερμικό 'παράθυρο' λειτουργίας τους θα επεκταθεί και στις γόμες για στεγνή άσφαλτο, ώστε να βοηθήσει στην πλήρη απαγόρευση των θερμαντικών κουβερτών το 2024.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μετά την Ίμολα η Pirelli προγραμματίζει να προσφέρει στις ομάδες στο GP της Βαρκελώνης στις αρχές Ιουνίου δύο νέα σετ σλικ ελαστικών για στεγνό, προκιμένου εκείνες να τα δοκιμάσουν στις δύο πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών της Βαρκελώνης. Οι δύο νέες αυτές γόμες θα αποτελέσουν τη βάση για τα νέα σλικς που θα εισάγει πια επίσημα η Pirelli στο GP Βρετανίας.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ