WRC

O Τάνακ επιστρέφει στη Hyundai το 2024

2022 FIA World Rally Championship
Round 13, Rally Japan
10-14 November 2022

Ott Tanak, 

Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH
Ο Οτ Τάνακ στο Ράλι Ιαπωνίας το 2022 HYUNDAI MOTORSPORT / FABIEN DUFO

Τρεις μέρες μετά το θρίαμβο του Οτ Τάνακ με την M-Sport Ford στη Χιλή, η Hyundai ανακοίνωσε ότι ο Εσθονός θα επιστρέψει στο Άλτσεναου την επόμενη σεζόν του WRC - με ξεκάθαρο στόχο να γίνει για δεύτερη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η κίνηση αυτή ήρθε κάπως απρόσμενα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο επήλθε η ρήξη του Τάνακ με τη Hyundai στο τέλος του 2022, ρήξη που τον οδήγησε στην απόφαση να διακόψει το συμβόλαιό του με την κορεατική εταιρεία έναν χρόνο πριν τη λήξη του. Ο Εσθονός βρήκε καταφύγιο φέτος στην M-Sport - με την οποία είχε κάνει τα πρώτα του βήματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι.

Παρότι περιστασιακά το Ford Puma Rally1 της M-Sport ήταν ανταγωνιστικό, βοηθώντας τον Τάνακ να κερδίσει στη Σουηδία και στη Χιλή, καθώς και να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στην Κροατία, στους υπόλοιπους 8 αγώνες της σεζόν του WRC παρουσίαζε συχνά προβλήματα αξιοπιστίας που άφησαν τον Τάνακ μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Ott Tanäk presents the new WRC Videogame in Lamia, Greece on September 5th, 2023. // WRC Promoter GmbH / Red Bull Content Pool // SI202309050276 // Usage for editorial use only //
Ο Οτ Τάνακ στο φετινό Ράλι Ακρόπολις, με το Ford Puma Rally1 RED BULL CONTENT POOL

Πίσω στη Hyundai, ενόψει του 2023 έγιναν πολλές και σημαντικές αλλαγές στην ομάδα της - με κυριότερες την αλλαγή της ηγεσίας με την έλευση του Σιρίλ Αμπιτεμπούλ, και τη βελτίωση της ταχύτητας και της αξιοπιστίας του i20 N Rally1 από τον νέο τεχνικό διευθυντή Φρανσουά-Ξαβιέ Ντεμεζόν.

Αυτά προφανώς ήταν αρκετά για να πειστεί ο 35χρονος Τάνακ από τον Αμπιτεμπούλ να επιστρέψει στο Αλτσενάου. Έτσι, από το 2024 θα οδηγεί ξανά στο διπλανό γκαράζ του Τιερί Νεβίλ, καθώς ο Βέλγος έχει συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν. Η διάρκεια της νέας συμφωνίας του Εσθονού με τη Hyundai δεν αποκαλύφθηκε από την ομάδα.

Τόσο για τη Hyundai όσο και για τον Τάνακ η συμφωνία τους αυτή έχει αποκλειστικά έναν σκοπό: την επιστροφή του ίδιου και της ομάδας στην κορυφή του WRC, μετά από δύο διαδοχικά νταμπλ των πρωταθλημάτων από την Toyota.

«Από τότε που χωρίστηκαν οι δρόμοι μας πριν από ακριβώς έναν χρόνο, η ομάδα εργάστηκε σκληρά για τη νέα της τεχνική δομή», είπε ο Τάνακ. «Η Hyundai Motorsport έχει ένα ξεκάθαρο όραμα και στόχο για το άμεσο μέλλον, κι αυτό με έπεισε να ενώσουμε ξανά τις δυνάμεις μας.

Ο στόχος μας για αυτό το νέο κεφάλαιο δεν είναι κανένας άλλος από την κατάκτηση και των τριών τίτλων, και με τη νέα δομή της ομάδας έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να το πετύχουμε. Το παιχνίδι αρχίζει», πρόσθεσε ο Εσθονός.

2022 FIA World Rally Championship
Round 11, Rally de España
19-23 October 2022

Ott Tanak

Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH
Ο Οτ Τάνακ στο περσινό Ράλι Ισπανίας, στο κόκπιτ του Hyundai i20 N Rally1 HYUNDAI MOTORSPORT / FABIEN DUFO


Και μιλώντας για την αποχώρησή του από την M-Sport, συμπλήρωσε: «Αυτή η χρονιά πέρασε τόσο γρήγορα με την M-Sport Ford WRT. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να κερδίσουμε δύο ράλι ενάντια σε τόσο μεγάλους κατασκευαστές και καταφέραμε να μένουμε στη μάχη του τίτλου στις αρχές της χρονιάς.

Όμως αυτό το σπορ είναι σκληρό και δυστυχώς πέσαμε αρκετές φορές. Παρόλα αυτά, όλοι οι άνθρωποι της ομάδας προσπάθησα πολύ για να μας προσφέρουν τις ευκαιρίες [για τον τίτλο], και τους είμαι ευγνώμων για αυτό», κατέληξε.

Ο Σιρίλ Αμπιτεμπούλ, από την πλευρά του, είπε πως η επιστροφή του Τάνακ ήταν βασικός του στόχος από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση της ομάδας, και συμπλήρωσε πως η σταθερότητα του οδηγικού διδύμου είναι μια από τις βασικές παραμέτρους για την επιστροφή στους τίτλους.

Προς το τέλος της φετινής σεζόν η Hyundai θα ανακοινώσει επίσης αν θα συμμετέχει και με τρίτο εργοστασιακό αυτοκίνητο το 2023, και ποιος θα το οδηγεί. Φέτος στα μπάκετ του δεύτερου και του τρίτου i20 N Rally1 εναλλάσσονταν ο Φινλανδός Εσαπέκα Λάπι, ο Ισπανός Ντάνι Σόρδο και ο επίσης Φινλανδός Τέμου Σούνινεν.

TAGS WRC ΟΤ ΤΑΝΑΚ HYUNDAI MOTORSPORT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ