FORMULA 1

O Κινέζος Ζου στην "πολ ποζίσιον" για την Alfa Romeo το 2022

Ο Γκουάνιου Ζου
Ο Γκουάνιου Ζου ALPINE F1 / ASSOCIATED PRESS

Η τελευταία διαθέσιμη θέση της F1 για το 2022, της Alfa Romeo δίπλα στον Βάλτερι Μπότας, κυκλώνεται από πλήθος φημών: ο Κινέζος Γκουάνιου Ζου φέρεται να είναι το φαβορί, καθώς οι Ιταλοί ζητούν κυβερνητική υποστήριξη για να τη διατηρήσει ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι.

Ο Γκουάνιου Ζου, πρωταγωνιστής και νικητής αγώνων της Formula 2, ανήκει στην ακαδημία νέων οδηγών της Alpine και ενδεχομένως η γαλλική εταιρεία να υποστηρίζει την αναβάθμιση του Κινέζου στη Formula 1 το 2022, με την Alfa Romeo.

Μέχρι φέτος η Ferrari είχε το δικαίωμα να τοποθετεί έναν οδηγό της επιλογής της σε ένα από τα δύο μονοθέσια της Alfa Romeo. Ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι, οδηγός της δικής της Ακαδημίας νέων, ήταν ο εκλεκτός της Scuderia τα τρία τελευταία χρόνια, για ισάριθμες πλήρεις αγωνιστικές σεζόν με την Alfa Romeo.

Αλλά ενόψει του 2022 η Scuderia φαίνεται να μην διατηρεί αυτό το δικαίωμα, και η ομάδα του Χίνβιλ (θυμίζουμε ότι η Alfa Romeo είναι απλώς ονομαστικός χορηγός της Sauber) είναι ελεύθερη να επιλέξει όποιον οδηγό θέλει δίπλα στον Βάλτερι Μπότας - τον οποίο υπέγραψε με τριετές συμβόλαιο μετά την αντικατάσταση του Φινλανδού από τον Τζορτζ Ράσελ στη Mercedes.

Παρότι η απόδοση του Τζιοβινάτσι στους τελευταίους αγώνες είναι εκuαμβωτική, καθώς ο Ιταλός ανεβάζει το μονοθέσιο της Alfa Romeo σε υψηλότερες θέσεις της εκκίνησης από εκείνες που ενδεχομένως αξίζει, ο Ζου φέρεται να είναι ο επικρατέστερος για τη θέση.

Ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι
Ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι Ⓒ 2021 JON SUPER/ ASSOCIATED PRESS

Πέραν της υποστήριξης της Renault / Alpine, ο Ζου φέρεται να εγγυάται χορηγίες ύψους 30 εκατομμυρίων Ευρώ από κινεζικούς χορηγούς του. Ο αγωνιστικός διευθυντής της Alfa Romeo F1 Φρεντ Βασέρ αρνείται ότι έχει αποφασίσει την επιλογή του Κινέζου, αλλά τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επέλθει συμφωνία και ότι το μόνο που απομένει για την ανακοίνωση του Ζου από την ομάδα είναι οι τελικές υπογραφές.

Αυτό που δεν αρνήθηκε ο Βασέρ είναι ότι ο Ζου «κάνει σπουδαία δουλειά στην F2 και αναμφίβολα είναι στη λίστα μας. Όμως, αυτό δεν ισχύει μόνο επειδή είναι Κινέζος, και πρωταγωνιστής στη Formula 2. Έχει κερδίσει ορισμένους αγώνες και πιστεύω πως κάθε ομάδα της Formula 1 τον παρατηρεί. Όμως θα δούμε στους επόμενους τρεις-τέσσερις αγώνες της F2 την εξέλιξη κάθε νέου οδηγού».Ο Ζου έπεσε δεύτερος στη βαθμολογία της F2 μετά τη νίκη του Όσκαρ Πιαστρί στη Μόντσα.

Παράλληλα με αυτά, επίσημοι από την Ιταλία -όπως ο πρόεδρος της Λέσχης ACI Άντζελο Στίτσι Νταμιάνι- πιέζουν την κυβέρνηση της χώρας να υποστηρίξει τον Αντόνιο Τζιοβινάτσι για να διατηρήσει ο συμπατριώτης τους τη θέση του στην Alfa Romeo - ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας Ιταλός οδηγός στη Formula 1 το 2022.

«Ελπίζω η ιταλική κυβέρνηση να υπολογίσει όλη την αξία του και να κάνει κάτι να βοηθήσει. Εννοώ, φυσικά, τη βαλίτσα με την απαραίτητη ποσότητα μέσα της, για τη συνέχιση της καριέρας του στη Formula 1», ειπε χαρακτηριστικά ο Νταμιάνι.

Ο Βασέρ υποστηρίζει πως η Alfa Romeo θα περιμένει να διεξαχθεί και το επόμενο GP της F1, στο Σότσι της Ρωσίας στις 25-26 Σεπτεμβρίου, πριν λάβει τις αποφάσεις της για τον δεύτερο οδηγό της στο πρωτάθλημα του 2022.

Ένα τρίτος υποψήφιος στη λίστα του Βασέρ είναι και ο Τεο Πουσέρ, επίσης πρωταγωνιστής της F2 και οδηγός της Ακαδημίας της Sauber, αλλά το πολύ νεαρό της ηλικίας του -είναι μόνο 17 ετών- και η έλλειψη εμπειρίας του από ένα μονοθέσιο της F1 -καθώς έχει κάνει μόνο μία δοκιμή, στην Ουγγαρία στα τέλη Ιουλίου- πρακτικά ελαχιστοποιούν τις ελπίδες του. Τέλος, για την Alfa Romeo έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Μικ Σουμάχερ και Νικ ντε Βριές.

TAGS FORMULA 1 FORMULA 2
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ