MOTORSPORTS

Ο Κεν Μπλοκ ήταν ο Ίβιλ Κανίβιλ των καιρών μας

Ken Block, Audi RS Q e-tron
Ken Block, Audi RS Q e-tron AUDI COMMUNICATIONS MOTORSPORT

Ο απόλυτος Αμερικανός υπεραστέρας του μότορσπορ, που έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με snowmobile χθες (2/01) στα 55 του χρόνια, ήταν κάτι περισσότερο από ένας κορυφαίος οδηγός ράλι - ήταν ένας ατρόμητος σόουμαν.

Ο Κεν Μπλοκ εντοπίστηκε νεκρός το μεσημέρι της Δευτέρας 2/01 από τις αστυνομικές αρχές της κομητείας του Ουάσατς στη Γιούτα της Αμερικής. Όταν ο τοπικός Σερίφης έφτασε στο χιονισμένο σημείο του Mill Hollow, ο 55χρονος Μπλοκ είχε αφήσει ήδη την τελευταία του πνοή.

Όπως εξήγησαν οι αρχές, ο Μπλοκ «οδηγούσε ένα snowmobile σε μια απότομη πλαγιά, όταν το όχημα σηκώθηκε με το ρύγχος στον αέρα και προσγειώθηκε πάνω του. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε επί τόπου, από τα τραύματα που υπέστη στο δυστύχημα. Ο κ. Μπλοκ συνοδευόταν από μια ομάδα άλλων αναβατών, αλλά ήταν αποκομμένος από εκείνους την ώρα του συμβάντος».

Ο Μπλοκ ξεκίνησε τα ράλι το 2005 στις ΗΠΑ, οδηγώντας ένα Subaru στο θεσμό Rally America, και δύο χρόνια αργότερα έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις στο WRC - αρχής γενομένης από το Ράλι Μεξικού του 2007. Το 2010 υπέγραψε συμφωνία με τη Ford για τη δημιουργία της ομάδας Monster World Rally Team στο WRC, με την οποία εκκίνησε 25 παγκόσμια ράλι.

Δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος και η ομάδα μεταπήδησαν στο Πρωτάθλημα Global Rallycross, ενώ η ομάδα του μετονομάστηκε σε Hoonigan Racing Division. Τερμάτισε δεύτερος στο θεσμό το 2015, πριν μετακομίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross της FIA. Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στις ΗΠΑ, όπου πέρσι έχασε οριακά το πρωτάθλημα ράλι.

Όμως, η πορεία του Κεν Μπλοκ στα ράλι δεν συνέβαλε στην παγκόσμια φήμη του όσο συνέβαλλαν τα εντυπωσιακά του Videos με την ονομασία Gymkhana, απόλυτης οδηγικής ακρίβειας και ασύλληπτης τόλμης που θύμιζε τον παρανοϊκό Αμερικανό stuntman Ίβιλ Κανίβιλ του παρελθόντος. Σε αυτά, με διάφορα αγωνιστικά Ford και μετέπειτα Audi, ξεδίπλωνε το εκθαμβωτικό του ταλέντο στις πλαγιολισθήσεις, σε πολλά εντυπωσιακά σκηνικά και αξιοθέατα του κόσμου.

Ο Κεν Μπλοκ
Ο Κεν Μπλοκ AUDI COMMUNICATIONS MOTORSPORT

Μετά από μιάμιση δεκαετία με τη Ford, και αναρίθμητα Videos με το Fiesta WRC ή το Focus WRC και άλλες ειδικές κατασκευές, το 2021 ο Μπλοκ ανακοίνωσε τη συμφωνία της ομάδας Hoonigan με την Audi - όπου θα παρήγαγε πλέον τα διάσημα Elecrikhana, στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Στο τελευταίο του Video, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπλοκ φτάνει στα όριά του μια πρωτότυπη ηλεκτρική κατασκευή βασισμένη στο θρυλικό αγωνιστικό Audi S1, το περίφημο Hoonitron στους δρόμους του Λας Βέγκας. Από το πρώτο του Gymkhana το 2008 μέχρι το τελευταίο του στο Λας Βέγκας, τα Videos του Μπλοκ έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 500 εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο.

Έχοντας σπουδάσει σχεδιασμό στην Καλιφόρνια, μετά από μια ατυχή του απόπειρα να καθιερωθεί στο snowboard, ο Μπλοκ κατασκεύαζε αρχικά εξοπλισμό για χειμερινά σπορ που πουλούσε στο Κολοράντο, και έπειτα υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας DC Shoes. Η επιχειρηματική του επιτυχία του επέτρεψε να ξεκινήσει τους πρώτους του αγώνες. Τόσο η σύζυγός του Λούσι όσο και η κόρη του Λία -από τα συνολικά τρία παιδιά του- αγωνιζόταν σε ράλι των ΗΠΑ φέτος με τη Hoonigan.

Από το WRC και τους οδηγούς του μέχρι τη Ford και την Audi, ο κόσμος των αγώνων έσπευσε να εκφράσει τη θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου Αμερικανού rallyman. Ο Σεμπαστιάν Οζιέ είπε: «Τόσο λυπηρά νέα. Ο Κεν ήταν οραματιστής, τόσο παθιασμένος που σε ενέπνεε. Ήξερε όσο κανείς άλλοως πώς να συνδυάζει με μότορσπορτ με το σόου. Έζησε τη ζωή του στο μέγιστο και δεν θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελό του. Στέλνω τις σκέψεις και την υποστήριξή μου στην οικογένεια και τους φίλους του».

Ο Πέτερ Σόλμπεργκ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κορυφαίος οδηγός, σπουδαίος φίλος, οικογενειάρχης και πρότυπο έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Η σημερινή είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα, και οι σκέψεις μας είναι με την εκπληκτική του οικογένεια».

Photo credits: Audi Motorsport Media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ