FORMULA 1

Ντομενικάλι: "Θα ήταν λάθος να κάναμε κάτι εναντίον της Red Bull"

Red Bull Content Pool
IMOLA, ITALY - APRIL 22: Pole position qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing collects his Pole Position award from Stefano Domenicali, CEO of the Formula One Group, in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 22, 2022 in Imola, Italy. (Photo by Dan Mullan/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της κυριαρχίας της RBR και του Μαξ Φερστάπεν στην κορυφή της Formula 1 απέκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι - παρότι αυτή ήταν συνήθης πρακτική της FIA στο παρελθόν.

Ο Ντομενικάλι, διοικητής της Formula 1 από την πλευρά της κατόχου των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ -της αμερικανικής Liberty Media- είπε ότι δεν θέλει η F1 να δώσει την εντύπωση ότι “προσπαθεί να κάνει κάτι εναντίον κάποιυ”, εννοώντας τη Red Bull Racing και τον Μαξ Φερστάπεν, μετά την ασύλληπτη κυριαρχία τους στο φετινό πρωτάθλημα.

Η κυριαρχία του Ολλανδού ήρθε ως σοκ σε όλο το σπορ, καθώς ο Ολλανδός έχει κερδίσει τα 17 και η RBR τα 19 από τα 20 φετινά GP, και αποτυπώθηκε στα ποσοστά της τηλεθέασης. “Η Red Bull, πιστεύω, είναι τόσο μακριά. Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι καθαρά μπροστά και τα επόμενα δύο χρόνια”, είπε ο Λιούις Χάμιλτον στο πλαίσιο του GP Βραζιλίας.

Η FIA είχε προχωρήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε αιφνίδιες αλλαγές των κανονισμών για να περιορίσει την κυριαρχία όσων ομάδων στην ιστορία δεν είχαν αντίπαλο, και μετέτρεπαν τους αγώνες σε τυπική διαδικασία. Θυμίζουμε τις ενεργητικές αναρτήσεις της Williams μετά το 1992, το διπλό διαχύτη της Brawn GP μετά το 2009 και βεβαίως το σύστημα FRICS των αναρτήσεων της Mercedes πριν λίγα χρόνια.

Όμως, κάτι ανάλογο δεν πρόκειται να γίνει τώρα με τη Red Bull Racing. Νομίζω πως αν δείτε στο παρελθόν, σε εποχές κυριαρχίας ενός οδηγού ή μιας ομάδας, πάντα ήταν μέρος της F1” είπε ο Ντομενικάλι μιλώντας στο βρετανικό κανάλι Channel 4. Πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι αναμφίβολα ο Μαξ Φερστάπεν έκανε και κάνει εκπληκτική δουλειά. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό.

Όμως, αν δείτε σήμερα τις διαφορές στις δοκιμές κατάταξης, είναι απλά εκπληκτικές. Αν δείτε τον αριθμό προσπεράσεων που έχουμε τις δύο τελευταίες σεζόν, είμαστε στην κορυφή της βαθμίδας. Δεν μπορούμε να δώσουμε την εικόνα ενός σπορ που κάνει κάτι εναντίον κάποιου άλλου, αυτό θα ήταν λάθος”, συμπλήρωσε ο Ιταλός.

Όμως, ο πρώην αγωνιστικός διευθυντής ελπίζει ότι του χρόνου θα υπάρχει τουλάχιστον λίγο περισσότερος ανταγωνισμός στην κορυφή της F1: Από την άλλη πλευρά, η φύση της Formula 1 είναι τέτοια που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι άλλες ομάδες θα δώσουν στους οδηγούς τους, που είναι πάρα πολύ δυνατοί, την ευκαιρία να είναι ανταγωνιστικοί.

Πρέπει να πω ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο εκπληκτικής ποιότητας οδηγούς σε τόσο μεγάλο αριθμό, όσο σήμερα. Είναι εντυπωσιακό”, κατέληξε ο Στέφανο Ντομενικάλι, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη από τον Φερστάπεν του ρεκόρ του Αλμπέρτο Ασκάρι από το 1952 για το μεγαλύτερο ποσοστό νικών σε μία σεζόν.

TAGS FORMULA 1 F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ