NASCAR

NASCAR: Αποκλεισμός επ' αόριστον για οδηγό που χλεύασε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

NASCAR: Αποκλεισμός επ' αόριστον για οδηγό που χλεύασε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ
AP PHOTO/JOHN RAOUX

Ο Αμερικανός οδηγός του πρωταθλήματος NASCAR Νόα Γκράγκσον αρχικά έχασε τη θέση του στην ομάδα Legacy Motor Club και εν συνεχεία αποκλείστηκε ολοκληρωτικά από το θεσμό, έπειτα από τη δράση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τη δολοφονία του Φλόιντ το 2020.

Η ομάδα Legacy Motor Club, που ανήκει στους θρύλους του NASCAR και επτά φορές πρωταθλητές του σπορ Ρίτσαρντ Πέτι και Τζίμι Τζόνσον, αρχικά ανακοίνωσε τη διακοπή του συμβολαίου της με τον Γκράγκσον χωρίς να παραθέσει τους λόγους.

Η LMC ανέφερε απλώς ότι «λάβαμε την απόφαση να αποδεσμεύσουμε τον Νόα Γκράγκσον με άμεση εφαρμογή σχετικά με τις πράξεις του που δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες της ομάδας μας». Σύντομα, όμως, ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση του πρωταθλήματος NASCAR περί «αποκλεισμού επ' αόριστον» του Γκράγκσον λόγω παραβίασης του άρθρου «Member Conduct» των κανονισμών.

Ο Γκράγκσον πρόσφατα πάτησε την ένδειξη «like» σε ένα δημοσίευμα στο Instagram που ήταν προσβλητικό και χλευαστικό για τον Τζορτζ Φλόιντ, δολοφονημένο το 2020 από αστυνομικούς της Μινεάπολης των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό είχε πυροδοτήσει πληθώρα κινητοποιήσεων στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, υπό το κίνημα «Black Lives Matter».

Ο Αφρο-Αμερικανός Τζορτζ Φλόιντ δολοφονήθηκε σε ηλικία 47 ετών από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν της Μινεσότα στις 25 Μαΐου του 2020, στη διάρκεια σύλληψής του με την υποψία ότι είχε χρησιμοποιήσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Ο Σόβιν είχε τα γόνατά του στο λαιμό και την πλάτη του Φλοιντ -που βρισκόταν στο έδαφος- για 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα, προκαλώντας την ασφυξία που επέφερε το θάνατό του.

Μετά τη δολοφονία του ξέσπασαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική αυθαιρεσία και βιαιότητα -ειδικά απέναντι στους μαύρους- στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, με το σλόγκαν «δεν μπορώ να ανασάνω» - τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Τον Απρίλιο του 2021 ο Σόβιν κρίθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ένοχος για ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια φυλάκισης.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, το NASCAR θορυβήθηκε από μια αποτρόπαια εικόνα στον αγώνα της Ταλαντέγκα: στο γκαράζ του Μπούμπα Ουάλας, του μοναδικού μαύρου οδηγού του θεσμού, βρέθηκε μια θηλιά κρεμάλας.

Ο πρόεδρος του NASCAR Στιβ Φελπς προχώρησε σε άμεσες κινήσεις για την προστασία του οδηγού, αλλά η έρευνα του FBI κατέληξε πως η θηλιά βρισκόταν στο σημείο εκείνο από τον Οκτώβριο του 2019. Ωστόσο, δεν διαπίστωσε πότε, ποιός και γιατί έδεσε αυτό το σχοινί στο σχήμα της θηλιάς κρεμάλας.

Εκείνο τον καιρό ο Τζίμι Τζόνσον ήταν ένας εκ των κορυφαίων οδηγών του NASCAR και δραστηριοποιήθηκε κομβικά στις αντιδράσεις για τη δολοφονία του Φλόιντ και για το αποτρόπαιο θέαμα στο γκαράζ του Μπούμπα Ουάλας - πριν αποδειχθεί ότι το τελευταίο ήταν ένας λανθασμένος συναγερμός.

Όμως στην περίπτωση του Νόα Γκράγκσον δεν υφίσταται αμφιβολία, κι έτσι ο 25χρονος αποκλείστηκε από το NASCAR επ' αόριστον. Φέτος διένυε την πρώτη του σεζόν στην κορυφαία κατηγορία του σπορ και βρισκόταν στην 33η θέση της βαθμολογίας, με καλύτερο αποτέλεσμα τη 12η θέση του στον αγώνα της Ατλάντα.

TAGS NASCAR
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ