F1

Μπέργκερ: "Ο Χάμιλτον και ο Σένα είναι οι δύο καλύτεροι οδηγοί που έχω δει"

Ο Λούις Χάμιλτον στη διάρκεια του γκραν πρι στη Σαουδική Αραβία | 25 Μαρτίου 2022
Ο Λούις Χάμιλτον στη διάρκεια του γκραν πρι στη Σαουδική Αραβία | 25 Μαρτίου 2022 © 2022 AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Ο Γκέρχαρντ Μπέργκερ, πρώην οδηγός της McLaren και της Ferrari, παρότρυνε τον Λιούις Χάμιλτον να μην γίνει πιο "επιθετικός" φέτος στην πίστα, καθώς θεωρεί ιδανική την πνευματική συγκρότηση και οδηγική σοφία που προσφέρει στον Βρετανό η μεγαλύτερη εμπειρία του.

Πιθανώς και λόγω του τρόπου με τον οποίο έχασε το περσινό πρωτάθλημα, ο Λιούις Χάμιλτον εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία του να γίνει "πιο επιθετικός" στις μάχες του στην πίστα στα φετινά GP της Formula 1 - αλλά ο Γκέρχαρντ Μπέργκερ εκτιμά ότι μάλλον αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση για τον Βρετανό της Mercedes.

Ο Αυστριακός, πρώην team-mate του Άιρτον Σένα στη McLaren και επί σειρά ετών αντίπαλος του Αλέν Προστ, είπε ότι ο Χάμιλτον σκέφτεται πολύ καθαρά στις μάχες του στην πίστα, χάρη στην εμπειρία του. Κι έτσι, όπως δήλωσε ο Μπέργκερ, η προσέγγιση του επτάκις πρωταθλητή τον τοποθετεί ανάμεσα στην "επιθετικότητα" του Σένα και στους προσεκτικούς υπολογισμούς του "κ. Καθηγητή" Προστ.

Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος με τον Σένα μετά τη νίκη του Βραζιλιάνου στο Μονακό το 1989
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος με τον Σένα μετά τη νίκη του Βραζιλιάνου στο Μονακό το 1989 © 1989 AP PHOTO/GILBERT TOURTE


"Δεν είμαι σίγουρος ότι θα όδευε προς τη σωστή κατεύθυνση αν γινόταν επιθετικός όπως ο Μαξ Φερστάπεν", είπε ο Μπέργκερ για τον Χάμιλτον. "Για μένα, είναι τόσο έξυπνος ο τρόπος με τον οποίο ενίοτε δίνει τη θέση του στον αντίπαλό του ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα, αλλά έπειτα την ανακτά με διαφορετικό τρόπο. Από όσα βλέπω, με όλη την εμπειρία που διαθέτει ο Λιούις σκέφτεται πολύ καθαρά. Εκμεταλλεύθηκε κάθε ευκαιρία που είχε. Με εξαίρεση το Σίλβερστοουν, ήταν απλώς τέλειος".

Ο Χάμιλτον είναι ο πιο επιτυχημένος οδηγός της ιστορίας της F1, με ισάριθμα (7) πρωταθλήματα με τον Μίκαελ Σουμάχερ, αλλά με το ρεκόρ νικών (103) και πολ ποζίσιονς (103). Επιχειρώντας μια σύγκρισή του με τους θρύλους του παρελθόντος που ο ίδιος αντιμετώπιζε, ο Μπέργκερ είπε ότι η προσέγγιση του Λιούις είναι κάπου ενδιάμεσα μεταξύ των Σένα και Προστ.

"Στο τέλος της ημέρας, για μένα, μετά από αυτά τα 45 χρόνια που είμαι εδώ, ο Λιούις και ο Σένα είναι οι δύο καλύτεροι οδηγοί που έχω δει ποτέ", συμπλήρωσε ο Μπέργκερ. "Αλλά ακόμα τοποθετώ τον Σένα στην πρώτη θέση. Διότι η γοητεία του Σένα, και η προσωπικότητα του Σένα, ήταν σε άλλο επίπεδο. Αλλά από αγωνιστικής πλευράς, νομίζω ότι ο Λιούις είναι καλός όσο ήταν και ο Σένα".

Ο Μπέργκερ στη διάρκεια του γκραν πρι το 2016 στην Αυστρία
Ο Μπέργκερ στη διάρκεια του γκραν πρι το 2016 στην Αυστρία RED BULL CONTENT POOL


Ο Αυστριακός είπε ότι η επιθετικότητα του Μαξ Φερστάπεν στις κατά μέτωπον μάχες στην πίστα του θυμίζει επίσης τον μεγάλο Βραζιλιάνο, που έχασε τη ζωή του στο GP της Ίμολα το 1994. Και ότι ο Ολλανδός αναγκάστηκε να ακολουθήσει πιο επιθετική τακτική πέρσι, γιατί ο Χάμιλτον "είχε καλύτερο αυτοκίνητο".

"Φέτος, αν το αυτοκίνητό του Φερστάπεν είναι το καλύτερο, ίσως θα προσαρμοστεί, ή θα το κάνει με διαφορετικό τρόπο γιατί ίσως να μην χρειαστεί να έχει αυτού του είδους την επιθετικότητα. Διότι, όταν είσαι τόσο επιθετικός και αυτό δεν αποδίδει, και έχεις μια επαφή με κάποιον άλλο ή βγαίνεις από τον αγώνα, αυτό είναι οδυνηρό. Καμιά φορά είναι καλύτερο να κάνεις ό,τι έκανε ο Λιούις πέρσι", κατέληξε ο Μπέργκερ.

TAGS F1 FORMULA 1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΑΙΡΤΟΝ ΣΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ