FORMULA 1

Λεονάρντο Σένα: "Το όνειρο του Άιρτον ήταν η Ferrari"

AP Photo/Hideyuki Yamamoto
Ο Άιρτον Σένα στο περιθώριο του GP Ειρηνικού, στην Άιντα της Ιαπωνίας, δύο εβδομάδες πριν από το δυστύχημα που έμελλε να του κοστίσει τη ζωή την Πρωτομαγιά του 1994 στην Ίμολα AP PHOTO/HIDEYUKI YAMAMOTO

Ο μικρότερος αδερφός του αξέχαστου Άιρτον Σένα, Λεονάρντο, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι ο Βραζιλιάνος τρις πρωταθλητής της Formula 1 είχε το όνειρο να αγωνιστεί με τη Ferrari - εξηγώντας, μεταξύ άλλων, και τις βαθιές ρίζες της οικογένειας με την Ιταλία.

Ο Άιρτον Σένα είχε φτάσει στο κατώφλι του Μαρανέλο όταν οι μέρες της δόξας της McLaren είχαν πια παρέλθει, από το 1992 και μετά που η Williams πήρε τα σκήπτρα από τη McLaren-Honda. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διευθυντής της Scuderia στις αρχές της δεκαετίας του '90, Τσέζαρε Φιόριο, επιβεβαίωσε ότι εκείνη την εποχή υπήρξε προσύμφωνο της Ferrari με τον Άιρτον.

Ως γνωστόν το προσύμφωνο ποτέ δεν έφτασε να γίνει κανονικό συμβόλαιο, για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, και ο Σένα υπέγραψε για το 1994 στην -πολύ πιο ανταγωνιστική, εκείνη την εποχή- Williams. Ήταν το όνειρο του Άιρτον να αγωνιστεί με τη Ferrari”, δήλωσε ο Λεονάρντο Σένα σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Formula1.it. “Πιστεύω ότι θα είχε συμβεί, αν ζούσε. Πιστεύουμε ότι θα είναι καταλήξει στη Ferrari”, πρόσθεσε.

Μετά τη σοκαριστική απώλεια του Άιρτον στην Ίμολα το 1994, ο Λεονάρντο Σένα και η μητέρα του, Νέιντε, μοίραζαν αρκετό από το χρόνο τους στο σπίτι της οικογένειας στη μικρή πόλη Τέρμε Βιλιατόρε της επαρχίας της Μεσίνα, στη Σικελία.

Είμαστε μια ιταλική οικογένεια, οι πρόγονοί μου ήταν Ιταλοί, και ήρθαμε για να λάβουμε την υπηκοότητα εδώ στην Ιταλία” εξήγησε ο Λεονάρντο Σένα, μιλώντας για τους δεσμούς της οικογένειας με τη γειτονική μας χώρα. “Η Βραζιλία έχει μία από τις μεγαλύτερες ιταλικές αποικίες του κόσμου, κι έχουμε ως οικογένεια αυτή τη σύνδεση με την Ιταλία, και επίσης με τη γαστρονομία της”.

AP Photo/Gilbert Tourte
Ο Άιρτον Σένα με τον αδερφό του, Λεονάρντο, στο GP του Μονακό το 1992 AP PHOTO/GILBERT TOURTE


Για τον Άιρτον Σένα η Βραζιλία και οι άνθρωποί της ήταν κάτι ιερό. Κανείς άλλος οδηγός στην ιστορία της F1, πιθανότατα, δεν έχει συνδεθεί τόσο με τους ανθρώπους του, όπως ο Άιρτον με τους Βραζιλιάνους. Το Ayrton Senna Foundation, που ο ίδιος ίδρυσε, έχει βοηθήσει εκατομμύρια παιδιά να διαφύγουν από το πεπρωμένο τους στις φαβέλες, να λάβουν μόρφωση και να χτίσουν τη ζωή τους σε ισχυρά θεμέλια.

Παρόλα αυτά, ο Λεονάρντο έκανε μια πολύ απρόσμενη δήλωση για τον Άιρτον. “Μιλούσε πολύ καλά ιταλικά, στόχευε να οδηγήσει για τη Ferrari, και πιστεύω ότι θα είχε λάβει την ιταλική ιθαγένεια σήμερα, όπως η μητέρα μου, η αδερφή μου κι εγώ”, υποστήριξε.

Πάντως, ακόμα πιο αδιανόητο είναι πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορία της Formula 1 αν ο Σένα είχε επιλέξει τη Ferrari για το 1994. Ο Ζαν Τοντ είχε ήδη αναλάβει τη διεύθυνση της ομάδας από το '93, σύντομα θα προσέλκυε τον Ρος Μπρον και τον Ρόρι Μπιρν και το 1996 τον Μίκαελ Σουμάχερ, θέτοντας της βάσεις για την αυτοκρατορία της Ferrari της περιόδου 2000-'04.

TAGS FORMULA 1 F1 ΑΙΡΤΟΝ ΣΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ