FORMULA 1

Λεκλέρ: "Η νίκη στο Λας Βέγκας θα ήταν δική μας χωρίς το όχημα ασφαλείας"

Red Bull Content Pool
LAS VEGAS, NEVADA - NOVEMBER 18: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing, Second placed Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and Third placed Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing pose for a photo in parc ferme during the F1 Grand Prix of Las Vegas at Las Vegas Strip Circuit on November 18, 2023 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) RED BULL CONTENT POOL

Ο Σαρλ Λεκλέρ δήλωσε πεποισμένος ότι θα είχε κερδίσει το GP του Λας Βέγκας, εκμεταλλευόμενος της στρατηγική ενός πιτ-στοπ (έναντι των δύο του Μαξ Φερστάπεν) που είχε επιλέξει, αν δεν έβγαινε το όχημα ασφαλείας στον 25ο γύρο.

Η σύγκρουση του Μαξ Φερστάπεν με τον Τζορτζ Ράσελ (με υπαιτιότητα του δεύτερου, που δέχθηκε ποινή 5'' για αυτήν) στον 25ο γύρο αρχικά φάνηκε ικανή να καταστρέψει τον αγώνα του Ολλανδού στο GP του Λας Βέγκας, αλλά εντέλει στην πράξη μάλλον αποδείχθηκε ευεργετική για να κερδίσει στην πόλη της Νεβάδα την 18η φετινή του νίκη σε 21 αγώνες της Formula 1.

Κι αυτό διότι του εξασφάλισε το δεύτερο πιτ-στοπ του, το οποίο έκανε αμέσως μετά την είσοδο του οχήματος ασφαλείας, χωρίς να χάσει παρά ελάχιστον χρόνο και θέσεις - γεγονός που του επέτρεψε να επιστρέψει στην πίστα στην 5η θέση μεν, αλλά σε μικρή απόσταση πίσω από τους Λεκλέρ και Πέρεζ που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην κορυφή.


Ο Λεκλέρ είχε κάνει το ένα και μοναδικό του πιτ-στοπ πέντε γύρους πριν βγει το όχημα ασφαλείας για τη σύγκρουση Ράσελ-Φερστάπεν, δεν έκανε δεύτερο πιτ-στοπ για να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη στρατηγική του ενός πιτ-στοπ. Όμως, η διαφορά που ήλπιζε να οικοδομήσει όταν οι Φερστάπεν-Πέρεζ θα έκαναν το δεύτερο πιτ-στοπ τους, εκμηδενίστηκε καθώς τα μονοθέσια στοιχήθηκαν πίσω από το όχημα ασφαλείας.

Σύντομα ο Φερστάπεν πέρασε, με τη φρέσκια σκληρή του γόμα, τόσο τους οδηγούς εμπρός του όσο και έπειτα τους Πέρεζ και Λεκλέρ, για να ανέβει στην κορυφή του αγώνα στον 35ο από τους 50 γύρους - κι έκτοτε ποτέ δεν κοίταξε πίσω.

Ως αποτέλεσμα, ο Λεκλέρ είπε μετά την καρό σημαία πως αν δεν μεσολαβούσε η είσοδος του οχήματος ασφαλείας στον 25ο γύρο, η σημερινή νίκη θα ήταν στο χέρι του: “Έχω μεικτά συναισθήματα. Από τη μια πλευρά είμαι εξαιρετικά χαρούμενος με τη σημερινή μας απόδοση”, είπε ο Μονεγάσκος.

Και συνέχισε: “Δεν αφήσαμε τίποτα που να μην κάνουμε και μέχρι την τελευταία στροφή του τελευταίου γύρου τα έδωσα όλα και κατάφερα να πάρω αυτή τη δεύτερη θέση. Όμως, από την άλλη πλευρά, είμαι απογοητευμένος, καθώς πίστευα ειλικρινά ότι χωρίς το όχημα ασφαλείας η νίκη [θα] ήταν δική μας.

Το πρώτο μας stint με τη μέση γόμα ήταν αληθινά καλό, και νομίζω ότι είχαμε κατά 5 γύρους πιο φρέσκια σκληρή γόμα από τον Μαξ, κι εγώ είχα 4 ή 5 γύρους για να τα ανεβάσω στη θερμοκρασία [λειτουργίας] τους. Κάναμε πολύ καλή δουλειά σε αυτό και ήμουν αισιόδοξος ότι η νίκη ήταν δική μας”, συμπλήρωσε ο 25χρονος οδηγός της Ferrari.

Κι έπειτα ήρθε, ατυχώς, το όχημα ασφαλείας. Ο Μαξ και ο Τσέκο μπήκαν στα πιτς, εγώ έμεινα έξω με τα σκληρά ελαστικά ηλικίας 5 γύρων - που δεν είναι πολύ, αλλά το πρόβλημα είναι πως όταν ψύχωνται πίσω από το όχημα ασφαλείας, είναι πάρα πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση με αυτά. Εκεί χάσαμε τον αγώνα.

Βέβαια, όπως είπε και ο Μαξ, το τελευταίο μέρος του αγώνα ήταν εξαιρετικά διασκεδαστικό και αυτό με γέμισε με αδρεναλίνη και το απόλαυσα”, πρόσθεσε ο Λεκλέρ. Και κατέληξε: “Είναι πάντα εύκολο να λες εκ των υστέρων τι θα έκανες [με τα πιτ-στοπς], αλλά είχα κάνει μόνο πέντε γύρους με τα ελαστικά κι επίσης δεν ήξερα τι θα έκανε ο Μαξ και ο Τσέκο πίσω μου.

Αν δεν σταματούσαν, τότε θα ήταν δύσκολο να περάσω τις δύο Red Bull αν βρισκόμουν πίσω τους. Αν αποφάσιζα τώρα θα είχα μπει και εγώ στα πιτς, αλλά γνωρίζοντας εκ των υστέρων τι έκαναν εκείνοι. Οπότε είναι κάτι εύκολο να το λες”.

TAGS FORMULA 1 F1 ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ GP ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ