ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις: Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες

Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις: Στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ MEDIA / ΤΑΣΟΣ ΑΡΩΝΙΤΗΣ

Η αναβίωση του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις, μετά από έξι χρόνια για την κατηγορία των αγωνιστικών Sporting, θα γίνει φέτος στις 4-5 Ιουνίου με εκκίνηση από την Αθήνα και επίκεντρο την Ιτέα - και η οργανωτική επιτροπή παρουσίασε τις λεπτομέρειες της διαδρομής του.

Το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, δηλαδή ο αγώνας ιστορικών αυτοκινήτων στις κλασσικές διαδρομές του παρελθόντος του ελληνικού αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από το 2002 που διεξήχθη για πρώτη φορά.

Ο αγώνας είχε καθιερωθεί, αλλά την τελευταία εξαετία τα πολλαπλά προβλήματα στα απόνερα της οικονομικής κρίσης και στον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή του. Φέτος, με την ευνοϊκή συγκυρία της επιστροφής και του σύγχρονου Ακρόπολις στο WRC, ο αγώνας αναβιώνει ενόψει της διεξαγωγής του στις 4-5 Ιουνίου.

Στην ουσία το ΙΡΑ 2022 περιλαμβάνει δύο αγώνες: την κλασσική αγωνιστική αναμέτρηση στις Ειδικές Διαδρομές της κατηγορίας Sporting, με ιστορικά αγωνιστικά αυτοκίνητα του προηγούμενου αιώνα, και τον αγώνα ακριβείας Regularity όπου μπορούν να συμμετέχουν και μη αγωνιστικά αυτοκίνητα, και στην οποία δεν μετρά η ταχύτητα αλλά η ακρίβεια στην προσέγγιση της μέσης ωριαίας ταχύτητας σε κάθε χρονομέτρηση.

Οι αγωνιζόμενοι της κατηγορίας Sporting θα μπορούν να αγωνίζονται για τη νίκη στη γενική κατάταξη με αυτοκίνητα που έχουν πρώτη αγωνιστική άδεια της FIA μέχρι και το 1990. Όμως, φέτος η οργάνωση προκήρυξε και το 1ο Acropolis Rally Legends, που επιτρέπει τη συμμετοχή αυτοκινήτων της περιόδου 1991-1999, αλλά χωρίς τη δυνατότητα διεκδίκησης της νίκης στη γενική κατάταξη. Οι αγωνιζόμενοι του Legends θα μπαίνουν στις ΕΔ μετά από τα ιστορικά αυτοκίνητα της κατηγορίας Sporting.

Όλοι οι αγωνιζόμενοι θα εκκινήσουν το πρωί του Σαββάτου 4/6 από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη, θα κατευθυνθούν στην Ιτέα για τη διανυκτέρευση της ίδιας μέρας, και την Κυριακή το απόγευμα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τον τερματισμό στο Ζάππειο. Φυσικά, η διαδρομή και οι Ειδικές διαφέρουν για τον αγώνα Sporting/Legends και τον αγώνα Regularity.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας Δημήτρης Μιχελακάκης στάθηκε κατ΄αρχήν στο ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την μεγαλύτερη από ποτέ, όπως είπε, στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό - και συγκεκριμένα στο σύγχρονο και στο Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις.

Ο κ. Μιχελακάκης συνέχισε αναφερόμενος στην εναρμόνιση του φετινού αγώνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα στην ποιότητα των Ειδικών Διαδρομών -δεδομένου ότι το Ιστορικό Ακρόπολις 2022 είναι υποψήφιο για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ Ιστορικών Αυτοκινήτων την επόμενη χρονιά- καθώς και στην αγαστή συνεργασία της ΟΜΑΕ με τη FIA, την ΕΟΦΙΛΠΑ και τη FIVA. Αργότερα, ο πρόεδρος της ΕΟΦΙΛΠΑ Δημήτρης Βερναρδάκης τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής του Ιστορικού Ακρόπολις Regularity στο πλαίσιο του FIA Trophy for Historic Regularity Rallies.

Η Φωτεινή Ψαρράκου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα Sporting (καθώς και του Acropolis Rally Legends), έκανε μια σύντομη αναδρομή στην 20ετή ιστορία του αγώνα, ευχαρίστησε για την υποστήριξή του τον χορηγό επικοινωνίας Cosmote, και στη συνέχεια ανέλυσε τις επιλογές της Οργάνωσης για να επαναφέρει τη φιλοσοφία των κλασσικών Ακρόπολις. Μεταξύ άλλων, αυτό συμβαίνει με τις μη επαναλαμβανόμενες Ειδικές Διαδρομές, με το ελεύθερο Σέρβις στις Απλές, και φυσικά με την εκκίνηση από την Ακρόπολη και τον τερματισμό στο Ζάππειο.

Ο Αλυτάρχης του αγώνα, Γιάννης Κέπετζης, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο σχεδιασμό του αγώνα Sporting και στις συγκεκριμένες επιλογές της Οργάνωσης για τις Ειδικές Διαδρομές και τις ανασυγκροτήσεις. Το πρόγραμμα του αγώνα και των Ειδικών Διαδρομών μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2022

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Εκκίνηση (Ακρόπολη) - / 9:30

ΕΔ1 Σκούρτα 13,02 χλμ. / 10:53

ΕΔ2 Ασωπία 14,47 χλμ. / 11:51

ΕΔ3 Θήβα 11,89 χλμ. / 12:19

ΕΔ4 Λιβαδειά 11,41 χλμ. / 14:54

ΕΔ5 Παρνασσός 15,27 χλμ. / 16:27

ΕΔ6 Καρούτες 16,47 χλμ. / 21:33

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΕΔ7 Άμφισσα 16,60 χλμ. / 9:28

ΕΔ8 Στρώμη 14,14 χλμ. / 10:46

ΕΔ9 Ελάτεια 11,65 χλμ. / 13:24

ΕΔ10 Δίστομο 10,47 χλμ. / 14:52

ΕΔ11 Νεοχωράκι 14,22 χλμ. / 16:57

ΕΔ9 Ελάτεια 11,65 χλμ. / 13:24

ΕΔ10 Δίστομο 10,47 χλμ. / 14:52

ΕΔ11 Νεοχωράκι 14,22 χλμ. / 16:57

Τερματισμός (Ζάππειο)19:00

TAGS ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ