FORMULA 1

Η Formula 1 ετοιμάζει GP στους δρόμους της Μαδρίτης από το 2026

Jacobo Medrano / Red Bull Content Pool
Sergio "Checo" Perez performs during Red Bull Showrun in Madrid, Spain on 15 July 2023. // Jacobo Medrano / Red Bull Content Pool // SI202307160037 // Usage for editorial use only // JACOBO MEDRANO / RED BULL CONTENT POOL

Όπως όλα δείχνουν, άλλο ένα σιρκουί πόλης θα προστεθεί στο πρόγραμμα της Formula 1 το 2026, εις βάρος μίας ακόμη παραδοσιακής και φυσιολογικής πίστας - του Μονμελό της Βαρκελώνης.

Οι επαφές της Μαδρίτης με τη F1 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για τη διεξαγωγή του GP στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας, και η δεκαετής συμφωνία μπορεί να οριστικοποιηθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Τον περασμένο Μάρτιο οι Ισπανοί κατοχύρωσαν -ως σήμα κατατεθέν- τις ονομασίες Formula 1 Madrid Grand Prix και Madrid Grand Prix.

Σύμφωνα με το πλάνο, η συμφωνία περιλαμβάνει τη διεξαγωγή του GP Μαδρίτης από το 2026 μέχρι -τουλάχιστον- το 2035, σε σιρκουί δρόμων γύρω από το σύμπλεγμα κτηρίων του συνεδριακού κέντρου IFEMA στο βορειοανατολικό τμήμα και κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η ευθεία της εκκίνησης / τερματισμού και το πάντοκ θα βρίσκονται γύρω από το κεντρικό κτήριο του IFEMA, ενώ το σιρκουί θα περνά έξω από το προπονητικό κέντρο Valdebebas της Ρεάλ Μαδρίτης και από τις εγκαταστάσεις του μουσικού φεστιβάλ Mad Cool, χρησιμοποιώντας και ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Μ11.

Στο πλάνο της διοργάνωσης του αγώνα της ισπανικής πρωτεύουσας εμπλέκεται ο πρώην μάνατζερ του Φερνάντο Αλόνσο, Λουίς Γκαρσία Αμπάντ, με την υποστήριξη του Δήμου της Μαδρίτης. Οι προσπάθειες των εμπενευστών του σχεδίου επικεντρώνονται στην κάλυψη των εξόδων αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς -λόγω του Αλόνσο, αλλά και του Κάρλος Σάινθ στη Ferrari- το ενδιαφέρον στη χώρα για τη F1 έχει ανέβει κατακόρυφα. Το GP της Βαρκελώνης φέτος παρακολούθησαν 125.565 θεατές.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία με τη Μαδρίτη θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση του αγώνα της Καταλονίας στο πρόγραμμα της F1. Η Βαρκελώνη έχει συμβόλαιο με τη F1 μέχρι και το 2026, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, δήλωσε πως “ποτέ μη λες ποτέ στη ζωή, αλλά το να διεξάγονται δύο αγώνες στην Ισπανία είναι πολύ περίπλοκο”.

Αν προχωρήσουν τα πλάνα του GP Μαδρίτης, η Ισπανία θα έχει δύο αγώνες στο πρόγραμμα του 2026 - όπως είχε και την περίοδο 2008-'12, με την προσθήκη του GP στους δρόμους της Βαλένθια. Όμως, καθώς οι θέσεις για ευρωπαϊκούς αγώνες στο πρόγραμμα περιορίζονται όλο και περισσότερο, η θέση της Βαρκελώνης από το 2027 είναι εξαιρετικά επισφαλής.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ