ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ

H Toyota στο 1-2 της 8ης Ειδικής του Ντακάρ, παραμένει επικεφαλής ο Αλ-Ατίγια

TGR Media

Μετά από διαρκείς εναλλαγές της Toyota, της Ford και της Dacia στην κορυφή της σημερινής ΕΔ8 του Ράλι Ντακάρ, τελικά οι Νοτιοαφρικανοί Σαούντ Βαριάβα και Χενκ Λάτεγκαν σημείωσαν το 1-2 με τα Toyota Hilux T1+, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πλησιάσει σημαντικά τους πρωτοπόρους Νάσελ Αλ-Ατίγια (Dacia) και Ματίας Έκστρομ (Ford).

Παρότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη Ειδική της φετινής 48ης έκδοσης του Ράλι Ντακάρ, τα 483 χιλιόμετρα γύρω από το Ουάντι αντ Νταουασίρ προσέφεραν τον πιο έντονο ανταγωνισμό μέχρι στιγμής, με τους οκτώ πρώτους οδηγούς να χωρίζονται από λιγότερο από ένα λεπτό στο μέσον της ημέρας.

Ο Μιτς Γκάρθι με το Ford Raptor T1+ έθεσε αρχικά το ρυθμό, όμως ο Λάτεγκαν ανέτρεψε γρήγορα την κατάσταση στο δεύτερο σημείο ελέγχου, παίρνοντας μια οριακή πρωτοπορία μόλις πέντε δευτερολέπτων.

Ο Αμερικανός αντεπιτέθηκε και ανέκτησε την πρωτοβουλία 180 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση της ειδικής, τη στιγμή που ο Λάτεγκαν έπεφτε στην τέταρτη θέση, πίσω από τον Σεμπαστιάν Λεμπ της Dacia και το δεύτερο Ford του Νάνι Ρόμα. Στο μεσαίο τμήμα της διαδρομής ο Λεμπ έσπασε το δίπολο Ford-Toyota, ανεβαίνοντας στην κορυφή των χρόνων.

Ωστόσο, η παραμονή του Γάλλου στην πρώτη θέση αποδείχθηκε σύντομη, καθώς οι Λάτεγκαν, Έκστρομ και ο ομόλογός του Νάσελ Αλ-Ατίγια τον προσπέρασαν μέσα στα επόμενα 40 χιλιόμετρα.

Την ίδια ώρα, ο Γκάθρι έχανε ραγδία χρόνο και αυτό άφησε τους Έκστρομ και Αλ-Ατίγια ως τους βασικούς διώκτες του Λάτεγκαν. Τότε ο οδηγός της Dacia εξαπέλυσε την επίθεσή του, μειώνοντας τη διαφορά του στα μόλις πέντε δευτερόλεπτα 100 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό.

Η επίθεση του οδηγού από το Κατάρ, όμως, εξασθένησε στο τελευταίο κομμάτι, όπου ο Λάτεγκαν όδευε προς τη νίκη. Όμως αυτή ανατράπηκε, καθώς ο Βαριάβα του έκλεψε” τελικά τον πρώτο χρόνο για μόλις τρία δευτερόλεπτα, καλύπτοντας τα 45’’ που τον χώριζαν από την κορυφή στο τελευταίο σημείο ελέγχου πριν τον τερματισμό.

Πίσω από το δίδυμο της Toyota ακολούθησε ο Έκστρομ, μόλις 29’’ πίσω, ενώ ο Σεθ Κιντέρο έκανε τρία τα Hilux στην πρώτη τετράδα, έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ειδικής σε απόσταση μικρότερη του ενός λεπτού από τους πρωτοπόρους. Ο Αλ-Ατίγια, ο ταχύτερος της Dacia εντέλει, περιορίστηκε στην πέμπτη θέση, ενώ ο Λεμπ έπεσε στο τέλος όγδοος και ο Γκάθρι 11ος.

Με αυτό το αποτέλεσμα ο Λάτεγκαν επέστρεψε στην 3η θέση, που έχασε μετά την ατυχή του χθεσινή μέρα, ενώ στην κορυφή ο Αλ-Ατίγια διατήρησε την πρωτοπορία – αν και το προβάδισμά του από τον Έκστρομ και τη Ford έχει μειωθεί ακριβώς στα τέσσερα λεπτά.

Λουτσιάνο Μπεναβίδες, ΚΤΜ, Ράλι Ντακάρ 2026

Στις μοτοσικλέτες, το μεγάλο αουτσάιντερ της φετινής μάχης, Λουτσιάνο Μπεναβίδες, είχε άλλη μία “μαγική” ημέρα: ο Αργεντινός πέρσι έδειξε ότι μπορεί να κερδίζει ακόμη και όταν ανοίγει τον δρόμο, και σήμερα επανέλαβε αυτό το κατόρθωμα στην μεγαλύτερη Ειδική της φετινής διοργάνωσης.

Ολοκληρώνοντας μια αψεγάδιαστη, μοναχική περιπέτεια 483 χιλιομέτρων, ο Μπεναβίδες μάζεψε όλα τα μπόνους χρόνου που προσφέρονταν (7’28’’), πέτυχε την τρίτη του νίκη σε Ειδική Διαδρομή στο φετινό Ντακάρ και ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης, περνώντας για μόλις 10’’ τον Αυστραλό ομόλογό του στην ΚΤΜ και περσινό νικητή, Ντάνιελ Σάντερς.

Ο Σάντερς με τον δεύτερο χρόνο της ημέρας (αλλά και με ποινή 6 λεπτών σήμερα) εξακολουθεί να έχει κάθε λόγο να αισθάνεται σιγουριά, μιας και η στρατηγική του αποδίδει εξαιρετικά προς το παρόν.

Και οι δύο αναβάτες της KTM, εξάλλου, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απειλή της Honda, καθώς σήμερα ο ρίκι Μπράμπεκ ήταν στα 12 δευτερόλεπτα από τον Σάντερς και ακολουθεί τις δύο ΚΤΜ σε απόσταση 5 λεπτών. Αλλά και ο Τόσα Σαρέινα, παρά την υστέρηση 20 λεπτών, δεν έχει τεθεί οριστικά εκτός μάχης.

  • Γενική Κατάταξη Αυτοκινήτων (Δευτέρα 12 Ιανουαρίου)

DAKAR.COM

  • Γενική Κατάταξη Μοτοσικλετών (Δευτέρα 12 Ιανουαρίου)

DAKAR.COM

Ακούστε όλα τα επεισόδια του Listen to your car

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ