FORMULA 1

H Pirelli επέκτεινε τη συνεργασία της με τη Formula 1 μέχρι το τέλος του 2027

PIRELLI PRESS
LOSAIL INTERNATIONAL CIRCUIT, QATAR - OCTOBER 08: Lando Norris, McLaren MCL60 during the Qatar GP at Losail International Circuit on Sunday October 08, 2023 in Losail, Qatar. (Photo by Sam Bloxham / LAT Images) PIRELLI PRESS

Για άλλες τέσσερις αγωνιστικές σεζόν η Pirelli θα εξακολουθήσει να είναι η μοναδική προμηθεύτρια ελαστικών στη Formula 1, κερδίζοντας το σχετικό διαγωνισμό της FIA έναντι της Bridgestone.

Η επέκταση του συμβολαίου της Pirelli με τη FIA προβλέπει και την οψιόν ανανέωσης και για το 2028, την οποία έχει η Ομοσπονδία. Επίσης, η προμήθεια ελαστικών καλύπτει, πέραν του πρωταθλήματος της Formula 1, και εκείνα των κατηγοριών F2 και F3.

Η Bridgestone κατέθεσε σημαντική οικονομική προσφορά για την επιστροφή της στη Formula 1, στην κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ, Liberty Media. Όμως η τελευταία αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία της με την Pirelli.

Είχε προηγηθεί η εξέταση, και εντέλει η έγκριση, από τη FIA των τεχνικών φακέλων των δύο εταιρειών, αλλά η τελική απόφαση βάραινε τη Liberty Media. Και αυτή έλαβε χθες (9/10) την οριστική έγκριση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Μότορσπορ της FIA.

Μια από τις προκλήσεις της νέας συμφωνίας ήταν η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων σχετικά με τη σύσταση των ελαστικών, από την πλευρά της Pirelli, στο πλαίσιο του οράματος μηδενικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα Net Zero 2030 που έχει θέσει η F1. Έτσι, από το 2024 τα ελαστικά της Pirelli θα έχουν την πιστοποίηση του συμβουλίου Forest Stewardship.

Αυτό σημαίνει ότι οι γόμες θα περιλαμβάνουν στη σύστασή τους δασικά υλικά, που θα προέρχονται από τη φύτευση νέων δέντρων ειδικά για αυτό το σκοπό. Και επιπλέον, θα διαχειρίζονται με τρόπο που να «διασφαλίζει τη βιολογική διαφορετικότητα και θα είναι επωφελής για τις ζωές των τοπικών κοινωνιών και εργαζόμενων, παράλληλα με την οικονομική βιωσιμότητα».

Το νέο συμβόλαιο της Pirelli με τη FIA σημαίνει ότι η εταιρεία θα συμπληρώσει στο τέλος του 2027 την 17η διαδοχική της σεζόν στο σπορ - ή την 18η, σε περίπτωση που αυτό επεκταθεί και για το 2028. Η Pirelli, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό το συμβόλαιο θα είναι το τελευταίο της στη Formula 1 - αν και αυτό δεν αναφέρθηκε ξανά στη σημερινή ανακοίνωση.

TAGS FORMULA 1 F1 PIRELLI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ