FORMULA 1

GP Βραζιλίας: Πολ ποζίσιον-έπος του Μάγκνουσεν στη λοταρία της βροχής

Ο Κέβιν Μάγκνουσεν στη διάρκεια του γκραν πρι της Βραζιλίας | 11 Νοεμβρίου 2022
Ο Κέβιν Μάγκνουσεν στη διάρκεια του γκραν πρι της Βραζιλίας | 11 Νοεμβρίου 2022 2022 AP IMAGES/MARCELO CHELLO

Οι βροχερές συνθήκες στην πίστα του Ιντερλάγκος επεφύλασσαν μια τεράστια έκπληξη για το GP Βραζιλίας: την πολ ποζίσιον κατέκτησε ο Κέβιν Μάγκνουσεν της Haas εμπρός από τον Μαξ Φερστάπεν, ενώ ένα ακόμη στρατηγικό λάθος της Ferrari άφησε τον Σαρλ Λεκλέρ στη 10η θέση.

Η τρίτη περίοδος των δοκιμών κατάταξης του GP Βραζιλίας -21ου φετινού αγώνα της Formula 1- διακόπηκαν 8 λεπτά πριν το τέλος τους λόγω εξόδου του Τζορτζ Ράσελ με τη Mercedes. Μέχρι τότε είχαν μπει στο Q3 οι εννέα από τους δέκα οδηγούς με τη μαλακή γόμα για στεγνό, παρότι άρχισε να βρέχει. Ο μόνος που είχε ενδιάμεσα ελαστικά ήταν ο Σαρλ Λεκλέρ.

Ο Κέβιν Μάγκνουσεν ήταν από τους τελευταίους που έκαναν το γρήγορο γύρο τους, και εκμεταλλεύτηκε την ιδανική γραμμή στα πιο στεγνά της πριν αρχίσει να βρέχει.

Αμέσως μετά τον γρήγορο γύρο του, συνέβη η έξοδος του Ράσελ που έβγαλε τις κόκκινες σημαίες για λίγα λεπτά, μέχρι να απομακρυνθεί η Mercedes από την αμμοπαγίδα. Ωστόσο, στα λεπτά αυτά που μεσολάβησαν η βροχή δυνάμωσε, δεν ήταν μια εφικτό να χρησιμοποιηθούν ελαστικά για στεγνό, και φυσικά ήταν αδύνατον να πέσουν οι χρόνοι.

Έτσι, ο Μάγκνουσεν πέτυχε μια μνημειώδη πολ ποζίσιον, με ένα από τα λιγότερο ανταγωνιστικά μονοθέσια του grid, αφήνοντας δίπλα του στην πρώτη σειρά της εκκίνησης τον Μαξ Φερστάπεν, και στη δεύτερη τους Ράσελ και Νόρις - καθώς ο πρώτος εκ των δύο Βρετανών είχε πετύχει ήδη το γρήγορο γύρο του πριν από την έξοδό του.

Έτσι, οι δοκιμές κατάταξης στις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες του Ιντερλάγκος -όπου ο σωστός χρονισμός της εισόδου στην πίστα σε σχέση με τη βροχή και την κατάσταση της ασφάλτου είχαν τη μέγιστη σημασία- έληξαν στην ουσία οκτώ λεπτά πριν το τέλος του Q3.

Στην πρώτη περίοδο οι οδηγοί μπήκαν στην πίστα με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής, και για τα επόμενα δέκατ λεπτά, καθώς η πίστα στέγνωνε, εναλλάχθηκαν στην κορυφή με αυτή τη γόμα οι Λεκλέρ, Φερστάπεν, Αλόνσο, ξανά Φερστάπεν και Χάμιλτον.

Όμως, στο τελευταία πεντάλεπτο ο Πιέρ Γκασλί έκανε σαφές -με τον πρώτο χρόνο- ότι είχε έρθει η ώρα για τα σλικς, και έπειτα από την πυρετώδη έξοδο όλων των οδηγών στην πίστα τον πρώτο χρόνο πέτυχε ο Λάντο Νόρις με τη McLaren, εμπρός από τους Χάμιλτον, Αλόνσο και Φέτελ. Ήταν θέμα χρονισμού, και εντέλει έμειναν έξω οι Λατίφι, Τσόου, Μπότας, Τσουνόντα και Σουμάχερ.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε στις ίδιες συνθήκες, και παρότι άρχισε να ψιχαλίζει όλο και πιο έντονα, ειδικά μετά το μέσον της, όλοι οι οδηγοί έμειναν μέχρι τέλους με μαλακά ελαστικά για στεγνό - φρέσκα ή μεταχειρισμένα.

Αρχικά στην κορυφή εναλλάχτηκαν οι Φερστάπεν και Αλόνσο, αλλά στο τέλος ο Φερστάπεν έγραψε χρόνο 1:10.881 – που ήταν 9 χιλιοσταά ταχύτερος του Σάινθ και 69 χιλιοστά του Λεκλέρ. Αποκλείστηκαν οι Άλμπον, Γκασλί, Φέτελ, Ρικιάρντο και Στρολ, καθώς ο Φέτελ πλήρωσε ένα λάθος -μπλοκάρισμα- στην πρώτη στροφή και την ευκαιρία να προκριθεί στο Q3.

Στη διακοπή πριν το Q3 ο ουρανός μαύρισε και άρχισε να δυναμώνει η βροχή. Παρόλα αυτά, οι οδηγοί παρατάχθηκαν στην έξοδο των πιτς με τη μαλακή γόμα - όλοι, πλην του Λεκλέρ. Η Ferrari του είχε τοποθετήσει τα ενδιάμεσα ελαστικά, παρότι με την άλλη F1-75 ο Σάινθ είχε τη μαλακή γόμα για στεγνό.

Καθώς όλοι έκαναν τον γρήγορο γύρο τους με τη μαλακή γόμα, ο Λεκλέρ ματαίωσε τον δικό του και μπήκε στα πιτς για να βάλει, και εκείνος, τη μαλακή γόμα για στεγνό. Όμως, στο γύρο της εξόδου του από τα πιτς, οκτώ λεπτά πριν το τέλος, ήρθε η έξοδος του Ράσελ -που έμεινε κολλημένος στην αμμοπαγίδα- και συνεπώς η κόκκινη σημαία, που διέκοψε τη διαδικασία. "Α ωραία", είπε ο Μονεγάσκος στη ραδιοεπικοινωνία, πριν αρχίσει κάποια από τα σπάνια "γαλλικά" του.

GP Βραζιλίας: Πολ ποζίσιον-έπος του Μάγκνουσεν στη λοταρία της βροχής


TAGS FORMULA 1 F1 GP ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ