FORMULA 1

GP Βελγίου, κατατακτήριες: Στην pole position ο Φερστάπεν, δεύτερος ο Ράσελ μπροστά απ' τον Χάμιλτον

Ο Φερστάπεν στο GP του Βελγίου στη Formula 1
Ο Φερστάπεν στο GP του Βελγίου στη Formula 1 © 2021 FRANCISCO SECO/ASSOCIATED PRESS

Στις κατατακτήριες δοκιμές του Βελγίου που σημαδεύτηκαν απ' το ατύχημα του Λάντο Νόρις, ο Μαξ Φερστάπεν πήρε την pole position, ενώ ο Ράσελ τερμάτισε πάνω απ' τον Χάμιλτον στη δεύτερη θέση.

Μετά από καθυστέρηση σχεδόν μίας ώρας λόγω του σφοδρού -αλλά χωρίς σοβαρές συνέπειες- ατυχήματος του Λάντο Νόρις, ο Μαξ Φερστάπεν κέρδισε την πρώτη θέση της εκκίνησης για το GP Βελγίου στις βροχερές συνθήκες του Σπα - εμπρός από τον εκθαμβωτικό Τζορτζ Ράσελ.

Οι δοκιμές κατάταξης του 12ου φετινού αγώνα της Formula 1 διεξήχθησαν σε εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες. Οι δύο πρώτες περίοδοι, Q1 και Q2, έγιναν σε βρεγμένη άσφαλτο με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής (και μάλισστα η πρώτη ξεκίνησε και με 12 λεπτά καθυστέρηση) - και ταχύτερος και στις δύο ήταν ο Λάντο Νόρις της McLaren.

Ωστόσο, η βροχή δυνάμωσε πριν από την τρίτη περίοδο, η πίστα γέμισε με λιμνάζοντα νερά και οι πρώτοι που βγήκαν, φυσικά με τα πλήρως βρόχινα ελαστικά, ήταν οι Σεμπάστιαν Φέτελ και Λάντο Νόρις. Στον γύρο της εξόδου του ο Φέτελ προειδοποίησε τους αγωνοδίκες για τις επικίνδυνες συνθήκες, αναφέροντας ότι οι δοκιμές έπρεπε να διακοπούν.

Δεν πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου ο Νόρις έχασε τον έλεγχο της McLaren στην έξοδο της Eau Rouge / είσοδο της Raidillon. Ο Βρετανός προέκρουσε στην εξωτερική μπαριέρα απέναντι από την Eau Rouge, αλλά ευτυχώς η πρόκρουση ήταν πλευρική - με αποτέλεσμα το μονοθέσιο να ξεκινήσει μια σειρά από αμέτρητα τετ-α-κε πάνω στην άσφαλτο, που εκτόνωσαν την ενέργειά του και άφησαν τον Βρετανό άθικτο.

Καθώς ο Νόρις μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ιατρικό κέντρο της πίστας του Σπα-Φρανκορσαμπ, η συνεχιζόμενη ένταση της βροχής και η χρονοβόρα διαδικασία αποκατάσταης της μπαριέρας κράτησε την κόκκινη σημαία και τη διακοπή για περίπου 50 λεπτά.

Όταν άρχισε ο ουρανός να ανοίγει, και η ένταση της βροχής να μειώνεται, οι εννέα οδηγοί που είχαν απομείνει είχαν χρόνο να κάνουν μόνο δύο γρήγορους γύρους (και έναν αργό ενδιάμεσα), χωρίς αλλαγή ελαστικών. Όλοι φόρεσαν τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής, και στην πρώτη τους προσπάθεια ταχύτερος ήταν ο Χάμιλτον με διαφορά ενός δευτερολέπτου από τον Φερστάπεν.

Ο Ράσελ, όμως, ακολούθησε διαφορετικό δρόμο: ο Βρετανός αποφάσισε να κάνει μόνο έναν γρήγορο γύρο, στο τέλος (που θεωρητικά η πίστα θα ήταν στα πιο στεγνά της), για να έχει τα πιο φρέσκα ελαστικά και πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

Χωρίς, φυσικά, αυτό να μειώνει σε τίποτα την εκθαμβωτική του επίδοση με ένα ελλιπώς ανταγωνιστικό μονοθέσιο, ο Ράσελ κατάφερε στο τέλος να κερδίσει τον Χάμιλτον, ακόμα και τη δεύτερη προσπάθεια του πρωταθλητή με την πανίσχυρη Mercedes, και να κατακτήσει για λίγα δευτερόλεπτα την πολ ποζίσιον πο εντέλει του στέρησε, με τον κορυφαίο χρόνο του στο τέλος, ο Μαξ Φερστάπεν.

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο άφησε για το τέλος της καλύτερή του επίδοση, αξιοποιώντας την πολύ καλή κατάσταση της McLaren σε αυτές τις συνθήκες - τις οποίες πολύ πιθανόν να αξιοποιούσε και ο Νόρις για την πρώτη πολ ποζίσιον του στη F1, αν δεν είχε το ατύχημα.

Στην τρίτη σειρά θα παραταχθεί η Aston Martin του Σεμπάστιαν Φέτελ και η Alpha Tauri του Πιέρ Γκασλί, καθώς τόσο η Ferrari όσο και η Alpine ήταν σήμερα «έξω από τα νερά τους». Η Scuderia αποκλείστηκε στο Q2, όπως και ο Φερνάντο Αλόνσο, ενώ ο Εστεμπάν Οκόν μετά βίας πέρασε στη δεκάδα και ήταν ο πιο αργός στο Q3. Μπροστά του, στην 4η σειρά της εκκίνησης, θα παραταχθούν οι Σέρχιο Πέρεθ και Βάλτερι Μπότας, με τα δύο από τα τέσσερα κορυφαία μονοθέσια της F1.

GP Βελγίου, κατατακτήριες: Στην pole position ο Φερστάπεν, δεύτερος ο Ράσελ μπροστά απ' τον Χάμιλτον
TAGS FORMULA 1 GP ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ