FORMULA 1

GP Βελγίου: H Ferrari ξεκίνησε με το 1-2 των Σάινθ και Λεκλέρ το τριήμερο στο Σπα

GP BELGIO F1/2022 - VENERDI 26/08/2022  credit: @Scuderia Ferrari Press Office
GP BELGIO F1/2022 - VENERDI 26/08/2022 credit: @Scuderia Ferrari Press Office CREDIT: @SCUDERIA FERRARI PRESS OFFICE

Ο Κάρλος Σάινθ σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του GP Βελγίου, 14ου φετινού γύρου της Formula 1, με διαφορά 69 χιλιοστών από τον Σαρλ Λεκλέρ και δύο δεκάτων από τον Μαξ Φερστάπεν.

Για τον Ισπανό της Ferrari το τριήμερο στο Σπα-Φρανκορσάμπ είναι μια «χρυσή» ευκαιρία να μειώσει την απόστασή του από την κορυφή της βαθμολογίας και από τους Μαξ Φερστάπεν και Σαρλ Λεκλέρ, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Ολλανδός και ο Μονεγάσκος θα παραταχθούν στο τέλος της εκκίνησης την Κυριακής λόγω της αλλαγής των μονάδων ισχύων τους.

Κι ο Σάινθ έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις του για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή, σημειώνοντας κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό στο δάσος των Αρδεννών τον πρώτο χρόνο στο 1-2 των δύο Ferrari F1-75 στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές, και αφήνοντας τον Φερστάπεν 0,2 δευτ. μακριά με τη Red Bull RB18.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν με τα σλικς ελαστικά για στεγνό, καθώς η πίστα δεν ήταν αρκετά υγρή μετά τις ψιχάλες που έπεσαν νωρίτερα, στις δοκιμές της F2. Αρχικά η πλειοψηφία των οδηγών βγήκε στην πίστα με τη σκληρή γόμα, αναγνωριστικά για τις σημαντικές αλλαγές στη χάραξη της πίστας - και κυρίως της μυθικής στροφής Eau Rouge.

Φυσικά σύντομα οι χρόνοι άρχισαν να πέφτουν, όταν τοποθετήθηκαν στα μονοθέσια τα μαλακά ελαστικά και η πίστα άρχισε να στρώνεται με γόμα. Αρχικά τον πρώτο χρόνο σημείωσε ο Φερστάπεν, αλλά περίπου στο ημίωρο ο Σάινθ σημείωσε με τη μαλακή γόμα το 1:46.538 - που ήταν δύο δέκατα ταχύτερος του Ολλανδού και θα έμενε μέχρι τέλους ως ο κορυφαίος χρόνος.

Σύντομα τον ακολούθησε ο Λεκλέρ στα 69 χιλιοστά πιο πίσω, κι έπειτα η ομάδες έστρεψαν την προσοχή τους στην προσομοίωση αγώνα με τη μέση γόμα. Ωστόσο, 22 λεπτά πριν το τέλος οι δοκιμές διακόπηκαν, λόγω μηχανικού προβλήματος που άφησε τη Haas του Κέβιν Μάγκνουσεν ακινητοποιημένη στη φουρκέτα La Source.

Όταν απομακρύνθηκε το λευκό μονοθέσιο, απέμεναν μόλις 9 λεπτά για το τέλος της διαδικασίας. Όμως, τότε άρχισε να βρέχει σε συγκεκριμένα τμήματα της πίστας, και όταν λίγα λεπτά αργότερα η βροχή δυνάμωσε όλα τελείωσαν. Έτσι, υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις, όπως ο πέμπτος χρόνος του Λανς Στρολ με την Aston Martin, πίσω από τη Mercedes του Τζορτζ Ράσελ, και ο έκτος χρόνος του Άλεξ Άλμπον της Williams.

Οι Λιούις Χάμιλτον και Σέρτζιο Πέρεζ με τις έτερες Mercedes W18 και Red Bull RB18 βρέθηκαν στο τέλος της δεκάδας, πίσω από τον Ντάνιελ Ρικιάρντο της McLaren και τον Γιούκι Τσουνόντα της Alpha Tauri. Η Alpine επέλεξε να μην κυνηγήσει νωρίς τον ταχύτερο γύρο, και έμεινε με τον 13ο χρόνο του Φερνάντο Αλόνσο, πάνω από 3 δευτερόλεπτα μακριά από τον Σάινθ.

Ο Βάλτερι Μπότας της Alfa Romeo δεν σημείωσε γρήγορο γύρο λόγω μηχανικών προβλημάτων που τον καθήλωσαν στο γκαράζ, και έτσι βρέθηκε στο τέλος της κατάταξης - πίσω από τον Λίαμ Λόσον, οδηγό της Ακαδημίας της Red Bull, που έκανε το ντεμπούτο του με την Alpha Tauri στη θέση του Πιέρ Γκασλί μόνο για τις δοκιμές αυτές.

Η δεύτερη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών στην πίστα του Σπα ξεκινά σήμερα στις 18:00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Photo credits: Scuderia Ferrari Press Office

TAGS FORMULA 1 GP ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ