FORMULA 1

GP Βελγίου, Formula 1: Ασύλληπτος Φερστάπεν με διαφορά 0,86'' από τον Λεκλέρ στις δεύτερες δοκιμές του Σπα

Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands steers his car during the second practice session ahead of the Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps racetrack in Spa, Belgium, Friday, Aug. 26, 2022. The Belgian Formula One Grand Prix will take place on Sunday. (AP Photo/Olivier Matthys)
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands steers his car during the second practice session ahead of the Formula One Grand Prix at the Spa-Francorchamps racetrack in Spa, Belgium, Friday, Aug. 26, 2022. The Belgian Formula One Grand Prix will take place on Sunday. (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Ο Μαξ Φερστάπεν κυριάρχησε με τη RB18 στη δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών του GP Βελγίου, με τεράστια διαφορά οκτώμιδι δεκάτων από τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari και 1,1'' από τον τρίτο Λάντο Νόρις της McLaren.

Πάντως, και οι τρεις πρώτοι των απογευματινών ελεύθερων δοκιμών στην πίστα του Σπα θα παραταχθούν στο τέλος της εκκίνησης του κυριακάτικου GP Βελγίου, 14ου φετινού γύρου της Formula 1, λόγω αλλαγής των μονάδων ισχύος των μονοθεσίων τους.

Με την προσομοίωση των δοκιμών κατάταξης περί το μέσον της διαδικασίας, όταν πλέον η ιδανική γραμμή είχε στεγνώσει από την αρχική υγρασία, ο Φερστάπεν ήταν ο μόνος οδηγός που έπεσε κάτω από το 1:46 με τη μαλακή γόμα. Στο τέλος της διαδικασίας η βροχή επέστρεψε, και έβαλε τέλος στις βλέψεις όποιου οδηγού φιλοδοξούσε να κατεβάσει το χρόνο του.

Αρχικά ο Ολλανδός πρωταθλητής κατέβασε το χρόνο του μέχρι τότε πρωτοπόρου Κάρλος Σάινθ (μετά από ένα λάθος του Ισπανού στο σικέιν Les Fagnes) με διαφορά μισού δευτερολέπτου, και έπειτα σημείωσε τον καλύτερο χρόνο της ημέρας, 1:45.507. Νωρίτερα, ήταν σημαντικά ταχύτερος από τις Ferrari και με τη μέση γόμα.

Με έναν γρήγορο γύρο με χαμηλά καύσιμα ο Λανς Στρολ κατάφερε να βάλει την Aston Martin του πάνω από τη Ferrari F1-75 του Κάρλος Σάινθ και την πρώτη Mercedes W18, του Λιούις Χάμιλτον, με διαφορά 1,15'' και 1,4'' αντίστοιχα. Σε απόσταση περίπου ενός δεκάτου, ο Φερνάντο Αλόνσο χώρισε με την Alpine A522 τις δύο Mercedes, εμπρός από τον Τζορτζ Ράσελ.

Η ελαφριά βροχή προς το τέλος χάλασε τον προγραμματισμό των ομάδων για την προσομοίωση αγώνα με τη μέση γόμα, αν και τα μονοθέσια εξακολουθούσαν να μπαίνουν στην πίστα με σλικς. Αυτό, φυσικά, επέφερε αρκετά λάθη από πληθώρα οδηγών, όπως ο Πιέρ Γκασλί, ο Σάινθ στη στροφή 9 και ο Κέβιν Μάγκνουσεν στη Les Combes.

Ο Χάμιλτον μπλόκαρε στα φρένα της Les Combes, ο Νόρις βγήκε στο ίδιο σημείο, ο Μικ Σουμάχερ έκανε μια βόλτα σε μία από τις -νέες, φέτος- αμμοπαγίδες στις εξόδους διαφυγής, αλλά το πιο εντυπωσιακό συμβάν όλων ήταν η μεγαλοπρεπής διόρθωση της ουράς της Mercedes W13 από τον Λιούις Χάμιλτον με πλήρες γκάζι στη φοβερή και τρομερή Eau Rouge.

Στα τελευταία λεπτά υπήρξε συνωστισμός στην έξοδο των πιτς, όπου πολλοί οδηγοί έκαναν δοκιμαστικές εκκινήσεις. Εκεί οι αγωνοδίκες σημείωσαν έναν συμβάν στο οποίο ενεπλάκη ο Φερστάπεν -την εκκίνησή του ακριβώς τη στιγμή που έβγαινε από τα πιτς μια Alpine- κι ενδεχομένως να επιφέρει κάποια ποινή στον Ολλανδό, πιθανότατα με τη μορφή προστίμου.

Αύριο, Σάββατο 27/8, η τρίτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών του GP Βελγίου θα ξεκινήσει στις 14:00, και οι κατατακτήριες δοκιμές στις 17:00 το απόγευμα.

GP Βελγίου, Formula 1: Ασύλληπτος Φερστάπεν με διαφορά 0,86'' από τον Λεκλέρ στις δεύτερες δοκιμές του Σπα


Photo credits: Associated Press


TAGS FORMULA 1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ GP ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ